30 Nisan 2020 Perşembe

PEYNİRPARE


MuratBey taze peynir ile harika bir tatlı yaptım. Şerbetli tatlı seviyorsanız mutlaka deneyin.

Malzemeler:
  • 200 gr Muratbey Taze Peynir
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 8 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti:
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı limonsuyu

Yapılışı:
  1. Peynir, yumurta, zeytinyağ, toz şeker, kabartma tozu ve irmiği bir yoğurma kabına alıyoruz.
  2. Azar azar un ekleyerek rahatça yuvarlanabilen bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
  3. Bir tepsiye yağlı kağıt serip fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.
  4. Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayarak aralıklı şekilde tepsiye diziyoruz.
  5. Fırında iyice pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  6. Tatlımızı fırına verdiğimizde bir tencereye su ve toz şekeri koyarak koyulaşana kadar kadar kaynatmak suretiyle şerbetini hazırlıyoruz.
  7. Koyulaşan şerbete limon suyunu ekleyerek şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
  8. Fırından çıkarttığımız sıcak tatlının üzerine iyice soğumuş şerbeti er yerine gelecek şekilde döküyoruz.
  9. Soğuyup tüm şerbeti çektiğinde üzerini arzu ettiğimiz şekilde süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

29 Nisan 2020 Çarşamba

KIYMALI AÇIK PİDE



Canınız kıymalı pide mi çekti? Bizim çekti vallahi.. Dışarıda yemeyi en sevdiği şeydir annemin pide. Olsa da yesek der demez kendimi attım mutfağa.. Sonuç çok memnun ediciydi.

Malzemeler: (7-8 adet büyük boy pide çıkar)
  • 2 su bardağı ılık (parmağınızı değdirdiğinizde elinizi içinde tutabilecek kadar sıcak) su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/4 su bardağı sıvıyağ
  • tuz
  • Un (5-6 bardak aldı benimki)
Üzeri için;
  • 1 adet domates
  • 200 gr kıyma
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Zeytinyağ
  • Yumurta sarısı
Yapılışı:
  1. Bir kapta ılık su, maya ve toz şekeri tahta kaşıkla karıştırarak mayayı aktive etmek üzere bir kapak kapatarak 10 dk bekletelim. 
  2. Sonrasında sıvıyağ ve tuz ilave ederek yavaş yavaş un katmaya başlayalım.
  3. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar un katarak yoğuralım.
  4. Hamurumuz kıvama gelince bir bezle örtüp, bir de ayrıca sararak sıcak bir ortamda 1 saat minimum bekletelim. 
  5. Üzerine koymak için domates, biber ve soğanı ufak dişe gelir şekilde doğrayalım.
  6. Kıyma, domates, biber, soğan ve maydanozu bir kapta tuz, karabiber, kırmızı biber ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ ekleyerek iyice karıştıralım.
  7. Hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp uzun bir elips şeklinde açalım.
  8. Kıymalı harcımızdan ortasına koyup elimizle yayalım.
  9. Kenarlarını üzerine doğru 1 parmak genişliğinde katlayarak pideye şekil verelim ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım. (İsterseniz daha küçük pideler de yapabilirsiniz.)
  10. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp 220 derece fırında heryeri kızarana kadar pişirelim.
NOT: Ben yiyeceğimiz kadar pişirdim, kalanlara küçük pide şekli verip yağlı kağıt serdiğim bir tepsi ile buzluğa koydum. Dondukları zaman buzdolabı poşetlerine koyarak kaldırdım, bir kaç gün sonra çözdürmeyi beklemeden tekrar yumurta sarısı sürüp tükettik. 

Afiyetle, sağlıkla

27 Nisan 2020 Pazartesi

RAMAZAN PİDESİ - PASTANE PİDESİ




Karantina günlerinde asla pidesiz kalamazdık. Hemen yapıverdik :)
Çünkü ne de olsa dedemiz fırıncı.
Ama ben bu sefer pastane pidesi yaptım, fırın pidesi haftaya :)

İki adet büyük boy pide çıkıyor.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/4 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • Aldığı kadar un (5 / 6 su bardağı)
Üzerine;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • çörekotu-susam
  • parmaklarımızı batırmak için sıvıyağ
Yapılışı:
  1. Parmağınızı soktuğunuzda dayanabildiğiniz bir ısıda ılık su ve sütü bir kaba alıyoruz. 
  2. Bunlara maya ve toz şekeri katıp tahta kaşıkla karıştırıp bir kapak katarak 5 dk aktifleşmesini bekliyoruz.
  3. Aktifleşen mayaya sıvıyağ, yumurtanın akı (sarısı üzerine sürülecek), tuz ve sıvıyağ ekliyoruz.
  4. Sonrasında azar azar un eklemeye başlayacağız.
  5. Pide hamuru yumuşak, hafif yapışkan bir hamur olmalı.
  6. 4 bardak un ekledikten sonra un serpilmiş tezgaha alıp uzata uzata yoğurup o esnada un eklemeye devam ediyoruz. 
  7. Elastik ama toparlanabilen bir hamur olmaya başladığında kabına geri alıp üzerini bir bezle örtüp, iyice sarıp sıcak bir yerde 1,5 saat minimum mayalanmaya bırakıyoruz.
  8. Mayalanan hamuru tekrar tezgaha alıp bir tur katlayarak yoğuruyoruz.
  9. Hamuru iki eşit parçaya ayırıyoruz.
  10. Tepsiye yağlı kağıt serip 1 yemek kaşığı galeta unu serpiyoruz. (Bu pidenin altındaki tozdur)
  11. Merdane yardımı ile hamuru yuvarlak açarak tepsiye alıyoruz. Yaklaşık 35 cm çapında açtım.
  12. Üzerinin sosunu hazırlıyoruz. Yumurta sarısı, süt, yağ ve yoğurdu bir kapta karıştırıyoruz.
  13. Parmaklarımızı yağa batırıp bastıra bastıra pidenin şeklini veriyoruz. 
  14. Şekil verdiğimiz pideyi 15 dk tepside mayalandırıyoruz.
  15. Beklettiğimiz pidenin şeklini tekrar parmaklarımızı yağa batırarak bir kez daha üzerinden geçiyoruz. 
  16. Üzerine sos sürüp her yerine susam ve çörekotu serpiyoruz.
  17. Önden ısınmış 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
NOT:
Bu malzeme çok gelirse yarım ölçü kullanabilirsiniz ya da fazla pişirdiğiniz pideyi buzlukta muhafaza ederek ısıtarak sonra tüketebilirsiniz.

Afiyetle, sağlıkla


26 Nisan 2020 Pazar

PEYNİR DOLGULU ÇITIR KABAK



Muratbey peynirleri ile yaptığımız Ramazan projesi için hazırladığım tariflerden ilki buydu.
Çok seveceğinize eminim, şimdiden afiyet olsun.


Malzemeler:
  • Muratbey Izgara Peynir dilimleri (ne kadar yapacağınıza göre değişir)
  • 3 adet kabak
  • Bir kase kıyılmış dereotu
  • 2 yumurta
  • 1 kase un
  • 1 kase çıtır pane harcı ya da galeta unu
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Servis için sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
  1. Kabakları iyice yıkayıp orta kalınlıkta doğruyoruz.
  2. Peynirleri kabakların içinde kalacak büyüklükte kareler halinde kesiyoruz.
  3. İki dilim kabak arasına bir dilim kare kesilmiş peynir ve biraz dereotu koyup sandviç gib hazırlıyoruz.
  4. Bir kasede yumurtaları çırpıyoruz.
  5. Hazırladığımız kabakları önce una sonra yumurtaya en son da çıtır pane harcına ya da galeta ununa bulayarak kızgın yağda her yeri renk değiştirene kadar kızartıyoruz.
  6. Sarımsaklı yoğurt ve dereotu ile servis ediyoruz.
Bu tarifte peynirin akmaması gerekir o yüzden ızgara peynir tercih edilmiştir.

Afiyetle, sağlıkla

24 Nisan 2020 Cuma

HASANPAŞA KÖFTE


Bugün Ramazan ayının ilk günü ve ilk güne bu yemek ile başlayalım dedim.
Bazen aynı şeyleri farkı yemek istersiniz. Hasanpaşa Köfte de öyle bir yemek.. Köfte püre kombinini tepside şık bir sunuma çeviriyor.


Malzemeler :
  • 200 gr dana köftelik kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 3 adet patates
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Dilimlenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı salça, 1,5 çay bardağı su, 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile sos
  • tuz, karabiber
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri


Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup, bir kaç parçaya bölerek tuzlu suda haşlıyoruz. 
  2. Kıyma, rendelenmiş soğan, galeta unu, tuz ve karabiberi bir kapta yoğurarak yuvarlak köfteler hazırlıyoruz.
  3. Haşlanan patatesleri çatalla eziyoruz.
  4. Tereyağ, süt ve tuz ekleyerek püremizi hazırlıyoruz.
  5. Fırın kabına ya da tepsisine hazırladığımız köfte kadar dilimlenmiş domates yerleştiriyoruz.
  6. Üzerine köfteleri yerleştiriyoruz.
  7. Bir sıkma torbası ya da kaşık yardımı ile köftelerin üstlerine püre koyuyoruz.
  8. Yemeğin sosunu salça,su ve zeytinyağını karıştırarak hazırlıyoruz.
  9. Tepsiye sosu döküp fırına veriyoruz.
  10. 200 derece fırında köftelerin rengi dönene kadar pişiriyoruz.
  11. Son 5 dk da çıkartıp üzerlerine kaşar peyniri rendesi koyup tekrar fırına veriyoruz.
Bu yemeği pilav ve cacık ile servis edebilirsiniz.

Afiyetle, sağlıkla




21 Nisan 2020 Salı

MERCİMEK EKMEĞİ




Bu tarifi Instagram'da takip ettiğim keyifli bir hesap olan Mösyö Şokola'da görüp uyguladım. Çok lezzetli oldu, mercimekten olduğuna inanmak hakikaten güç. Sanırım düşük glutenli beslenenler için de uygun olacaktır tabii diyetinize uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin, benimki bilir kişi notu değil :)

Mercimeği geceden ıslatmanız gerekiyor, bir kere bir kaç saat tutsam yeter diyerek bir kere de haşlayarak yaptım olmadı. Yılmadım ama tariftekini birebir uygulayınca başarılı oldum :)

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ (ben zeytinyağ kullandım)
  • 2 yumurta
  • 1 avuç kıyılmış dereotu (varsa ben koymadım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kase ufalanmış beyaz peynir
  • Üzeri için susam, çörek otu, çekirdek ne varsa
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Geceden mercimekleri suya koyup bekletiyoruz.
  2. Ertesi gün mercimekleri iyice yıkayıp (köpüğü çıkacak) süzüp bir süre kurutuyoruz.
  3. Mercimeklere yoğurt, yağ ve yumurta ekleyerek blendarda çekiyoruz.
  4. Kabartma tozu ve tuz ekleyerek karıştırıyoruz.
  5. Fırını 175-180 derecede ısıtıyoruz.
  6. Bir fırın kabına yağlı kağıt yerleştiriyoruz. (Kenarları da dahil)
  7. Karışımı yağlı kağıt koyduğumuz fırın kabına döküyoruz.
  8. Elimizle ufaladığımız beyaz peyniri her yerine serpiştiriyoruz.
  9. Üzerine susam, çörekotu, çekirdek ne varsa döküyoruz.
  10. Üzeri kızarıp içi pişene kadar 25-30 dk kadar pişiriyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

19 Nisan 2020 Pazar

KAKAOLU MUZLU MİNİK KEKLER



Evde kalan muzları değerlendirirken yumuşacık bir kek yapmanın en pratik yolu.

Malzemeler:
  • 3 adet olgun muz
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 4 yemek kaşığı un (tepeleme)


Yapılışı:

  1. Muzları çatal yardımı ile eziyoruz.
  2. Ezdiğimiz muzlara yumurta, şeker ve yağı ekleyerek mikserle çırpıyoruz.
  3. Bir kapta tüm kuru malzemeleri karıştırıyoruz.
  4. Karıştırdığımız kuru malzemeleri elekten geçirip muzlu karışıma ekliyoruz.
  5. Bir kaşıkla tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.
  6. Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. (Alt-üst/turbo yok)
  7. Muffin kalıplarımıza kek kağıtlarını yerleştirip kek karcımızdan kalıpların 3/4'üne gelecek kadar dolduruyoruz.
  8. 15-20 dk kadar pişiriyoruz. Kürdan ile içinin nemini kontrol ederek fırından alıyoruz.
Not: Benim bu şekilde 12 tane çıktı.Eğer muffin kalıbınız yoksa düz bir tepsi ya da fırın kabında da pişirebilirsiniz. Normal kek kalıbı tercih etmeyin çıkartırken parçalanabilir çünkü dokusu çok yumuşak .

Afiyetle, sağlıkla

13 Nisan 2020 Pazartesi

SUFLE BÖREK




Kalan kurumuş yufkaları değerlendirmek için harika bir tarif..Üstelik de çok pratik.

Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
  • 1 şişe soda
  • tuz
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
  • Arasına istediğiniz bir malzeme (ben peynir ve maydanoz kullandım)
Yapılışı:
  1. 1 yumurtanın beyazı ve sarısını ayırıp, sarısını üzeri için farklı bir kasede bekletiyoruz.
  2. Kalan yumurta beyazına, diğer yumurta ve sıvıyağı katıp tuz ekleyerek karıştırıyoruz.
  3. Yufkaları rulo yapıp kesiyoruz. 
  4. Bir fırın kabını katı yağ ile yağlayarak hazırlıyoruz.
  5. Kestiğimiz yufkaların yarısını alt kata döşüyoruz.
  6. Üzerine yağlı yumurta karışımını eşit miktarda döküyoruz.
  7. Üzerine sodanın yarısını gezdirip iç malzememizi koyuyoruz.
  8. Kalan yufkaları malzemenin üzerine döşüyoruz.
  9. Kalan yumurta yağ karışımına kalan sodayı ekleyerek karıştırıp her yere eşit gelecek şekilde döküyoruz.
  10. Son olarak yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle, sağlıkla


10 Nisan 2020 Cuma

HAŞHAŞLI CEVİZLİ MAYALI ÇÖREK


Açma tarifini verirken yazdığım gibi bazen bir hamurdan farklı farklı şeyler yapmak çok eğlenceli oluyor.
Bu tarifi de açmayı yaparken evdeki haşhaşı kullanmak için yapmaya karar verdim.
Sadece bunu yapmak isteyenler için yarım ölçü tarifi azaltarak yazıyorum tekrar.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt (parmağınızı yakmayacak kadar sıcak)
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta (akı hamuruna-sarısı üzerine)
  • 1/2 paket yaş maya ya da 1 paket kuru maya (ben yaş maya ile yaptım)
  • 4-4,5 su bardağı un (kontrollü konmalı)
  • üzerine sürülecek yumurta sarısına karıştırmak için 1 çay kaşığı pudra şekeri
  • Arasına sürmek için sıvıyağ (bir kaseye koyarak hazırlamanız iyi olur)
  • 3-4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi ve bunu açmak için sıvıyağ (2-3 yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
  1. Öncelikle ılık sütün içine mayamızı koyup tahta bir kaşıkla mayayı 4-5 dk kadar aktive ediyoruz.
  2. Yoğurma kabımıza yumurta akı, toz şeker, tuz, sıvıyağ ve ılık suyu hazırlıyoruz.
  3. Bunlara mayalı sütü ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Sonrasında bardak bardak unu ekleyerek karıştırıyoruz.
  5. Toparlanmaya başladığında elimize yapışanları da sıyırıp azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama cıvık olmayan, yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  6. Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 30-40 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  7. Mayalanan hamurdan portakal kadar parçalar kopartıp unladığımız tezgahta elimizi sıvıyağla yağlayarak açtırıyoruz. Bu şekilde 2 tane daha hazırlıyoruz.
  8. Yağlayarak genişlettiğimiz bu 3 hamuru üst üste koyup elimizle ya da merdane ile (ben elimle yaptım) büyütüyoruz.
  9. Sıvıyağ ile kıvamını açtığımız haşhaş ezmesini açtığımız hamurun her yerine gelecek şekilde sürüyoruz. 
  10. Üzerine ceviz serpiyoruz.
  11. Hamuru rulo yapıp iki parmak kalınlığında kesiyoruz.
  12. Kestiğimiz parçaları altına yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir kelepçeli kalıba ya da borcama bitişik bitişik dik şekilde diziyoruz.
  13. Ben 20 cmlik bir kalıbı doldurdum bir sefer rulo yapma yetti, sizinki daha büyük olabilir ya da iki seferde pişirebilirsiniz.
  14. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  15. Fırın ısınırken tepsideki çöreklerimiz bir müddet daha mayalanıyor.
  16. Üzerlerine pudra şekeri ile karıştırdığımız yumurta sarısından sürüp fırına veriyoruz.
  17. Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
Afiyetle, sağlıkla,



SADE AÇMA



Pamuk gibi bulut gibi bir tarif..
Bu hamurdan farklı şeyler de çıkartabilirsiniz. Örneğin ben bir sonraki yazımda anlatacağım gibi haşhaşlı cevizli çörek ve minik sandviç ekmekleri de yaptım aynı hamurdan. Sadece açma yaparsanız tahminimce 20-25 adet açmanız olabilir.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt (parmağınızı yakmayacak kadar sıcak)
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yumurta (akı hamuruna-sarısı üzerine)
  • 1 paket yaş maya ya da 1,5 paket kuru maya (ben yaş maya ile yaptım)
  • 7-8 su bardağı un (kontrollü konmalı)
  • üzerine sürülecek yumurta sarısına karıştırmak için 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  1. Öncelikle ılık sütün içine mayamızı koyup tahta bir kaşıkla mayayı 4-5 dk kadar aktive ediyoruz.
  2. Yoğurma kabımıza yumurta akı, toz şeker, tuz, sıvıyağ ve ılık suyu hazırlıyoruz.
  3. Bunlara mayalı sütü ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Sonrasında bardak bardak unu ekleyerek karıştırıyoruz.
  5. Toparlanmaya başladığında elimize yapışanları da sıyırıp azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama cıvık olmayan, yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  6. Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 30-40 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  7. Mayalanan hamurdan mandalina kadar parçalar kopartıp unladığımız tezgahta elimizle açtırıyoruz.
  8. Açtığımız hamura yumuşamış tereyağ dan parçalar koyup rulo yaparak kıvıra kıvıra açma formu veriyoruz.
  9. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  10. Tepsi dolana kadar bu işlemi yapıyoruz.
  11. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  12. Fırın ısınırken tepsideki açmalarımız bir müddet daha mayalanıyor.
  13. Üzerlerine pudra şekeri ile karıştırdığımız yumurta sarısından sürüp fırına veriyoruz.
  14. Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

9 Nisan 2020 Perşembe

ÇITIR LAHMACUN



Şu Korona bize evde lahmacun da yaptırdı ya daha ne olsun.. İyi ki de yaptırdı ama.. Şahane bir lahmacun yedik..
Püf noktaları;
İnce açın, şekle takılmayın!
Fırını 15-20 dk önce ısıtmaya başlayın , 250 dereceye ancak ısınıyor..yüksek ateşte daha çıtır çıtır oluyor.
Tek tek pişirin, sırayla yiyin :)

Malzemeler: (6-7 adet büyük boy lahmacun için)

Hamuru:

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı:
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 3-4 adet biber
  • Maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
Yapılışı:
  1. Hamuru yoğurup 30 dk dinlendiriyoruz.
  2. Bu sırada iç harç malzemelerini önce kabaca doğrayıp sonrasında bıçakla iyice eze eze ufaltıyoruz.
  3. Dinlenen hamuru bezelere ayırıp yemek tabağı büyüklüğünde ince şekilde açıyoruz.
  4. Fırın tepsisine hamuru alıyoruz.
  5. Harç malzemesini elimizi suyla ıslatarak hamurun üzerine yayıyoruz.
  6. Yüksek ısıdaki fırında kenarları kızarana kadar pişirip sıcakken servis ediyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

7 Nisan 2020 Salı

MUZLU BİSKÜVİLİ TATLI




Vereceğim tarif aşamalı diye korkmayın.. Muhallebi ve sos temel tarif. İstediğiniz bisküvi, kek ve meyve ile çeşitlendirin. Ama tarifi adım adım uygulayın, eksiltmeyin, malzeme değiştirmeyin :) 
Sonra karışmam :) 

Tatlının adını kuzenimin adını koydum Duygu Tatlısı..

Malzemeler:

Muhallebisi için;

Kaşıklar tahta kaşık ölçüsüdür. Yani 1 tahta kaşık 2 yemek kaşığına denktir diyebiliriz.

  • 3 su bardağı süt
  • İlaveten 2 su bardağı süt 
  • 4 tahta kaşık toz şeker
  • 5 tahta kaşık dolusu un
  • 50 gr tereyağ
  • 1 paket vanilya
Çikolata sos:
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
Arasına muz ve petibör bisküvi kullandım.

Yapılışı:
  1. Bir kapta 3 bardak süt, un, toz şeker ve vanilyayı karıştırıyoruz.
  2. Tel süzgeçten geçirerek tencereye aktarıp ocağa alıyoruz.
  3. Sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  4. Koyulaşınca 1/2 su bardağı süt ekliyoruz, İyice koyu olunca ocaktan alıyoruz.
  5. Tereyağ ve 1 bardak süt ekleyip yavaştan hızlıya mikserle 5 dk çırpıyoruz.
  6. Son kalan 1/2 bardak sütü de ekleyip 2-3 dk daha çırpıyoruz.
  7. Bir tencereye sos malzemelerinin hepsini koyup iyice karıştırdıktan sonra ocağı yakıyoruz.
  8. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  9. Koyulaştığında ocaktan alıp kabuklanmaması için karıştırarak ilk sıcağını çıkartıyoruz. serin bir yerde bekletiyoruz.
  10. Servis tabağına ya da küçük kavanozlara önce muhallebi sonra bisküvi olacak şekilde kat kat döşüyoruz. 
  11. Son olarak muz diziyoruz ve çikolata sosu döküyoruz.
  12. 3-4 saat buzdolabında bekletip servis ediyoruz.

Afiyetle, sağlıkla





3 Nisan 2020 Cuma

FISTIK EZMELİ KURABİYE


İşte çocukların çok seveceği bir kurabiye ile yeniden buradayım. Evin içini saran o şahane koku ve süt - kurabiye partisi.. Yüzlerini güldürecek eminim..


Malzemeler: (Yaklaşık 30 adet)
  • 200 gr tereyağ
  • 3 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet yumurta
  • 3,5-4 su bardağı un (birden dökmeyin, kıvamına göre ayarlanmalı)
Yapılışı:
  1. Oda ısısında iyice yumuşamış tereyağını bir kaba alıyoruz.
  2. Fıstık ezmesi, yumurta ve toz şekeri de ilave ederek bir mikser yardımı ile iyice karışana kadar çırpıyoruz.
  3. Sonrasında karışıma kabartma tozu ekliyoruz.
  4. Evde varsa tuzlu fıstıkları kabaca kırıp eklerseniz tadı daha da şenlenecektir.
  5. Azar azar un ekleyerek hamuru toparlıyoruz.
  6. Bu hamur 20 dk buzdolabında bekleyecek o yüzden bu beklemede de toparlayacaktır, hala yapışkan diye düşünüp ekstra un koymayın.
  7. Buzdolabında 20 dk beklettiğimiz hamuru bir kez daha hafifçe yoğuruyoruz.
  8. Bir tepsiye yağlı kağıt serip hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak tepsiye koyuyoruz.
  9. Yuvarladığımız hamuru bir çatalla üzerine bastırarak hem şekil veriyoruz hem de yassılaştırıyoruz.
  10. 180 derece fırında pembe sarı bir renk alana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle, sağlıkla


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails