28 Mayıs 2019 Salı

TAVUKLU AMERİKAN SALATASI


Eskiden annelerimiz evde kendi mayonezlerini yapar ve misafire sıkça amerikan salatası ikram ederlerdi. Özellikle yemekli misafirlere meze niyetine bizim evde sıkça yapılırdı bu salata.

Geçen ay bende olan gün sırasında yaptım ama bu sefer tavuklusunu.. Hepsi çok beğendi..
Oldukça pratik bu tarif sizler için de iyi bir alternatif olacaktır.


Malzemeler:
  • 300 gr (2 büyük parça) göğüs tavuk
  • 1 paket konserve garnitür (evde kendiniz de yapabilirsiniz)
  • 1 paket konserve kornişon turşu  (yaklaşık 20 adet küçük kullandım)
  • 1 paket konserve mısır (küçük)
  • 1 küçük kavanoz mayonez
  • 2-3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • tuz
Yapılışı:
  1. Tavuğu haşlayıp didikliyoruz.
  2. Mayonez ve yoğurdu derin bir kapta karıştırıyoruz.
  3. Turşuları küçük küçük doğruyoruz.
  4. Garnitür ve mısırın sularını süzüyoruz.
  5. Tavuk, turşu, garnitür ve mısırı yoğurt, mayoneze katıp iyice karıştırıyoruz. 
  6. Tuz ile tatlandırıp servis tabağına alıyoruz.
  7. Üzerini kornişon turşu ile süsleyebilirsiniz.

Afiyetle, sağlıkla


23 Mayıs 2019 Perşembe

PASTIRMALI AÇIK BÖREK



Açık börek ne Müge ? 
Efendim, açık pide kapalı pide varsa açık börek  neden olmasın :)

Bu da öyle işte , açık , çok pratik , 5 dk lık bir şey yani benim stilime çok ama çok uygun.
Kahvaltı, iftar, misafir hepsi için harika bir tarif .. Mutlaka denemelisiniz..

Malzemeler:

  • 6 dilim milföy (milföy dilim adedi, kullanacağınız fırın kabının ebatına göre değişecektir) Kabın tabanını kaplayacak şekilde diyelim)
  • 100 gr pastırma 
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber (ben konserve kullandım)
  • 1 kase rendelenmiş taze kaşar peyniri
  • 1 paket krema
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Fırın kabını katı yağ ile güzelce yağlıyoruz.
  2. Kabın tabanına milföy karelerini boşluk bırakmadan diziyoruz.
  3. Pastırmaları orta büyüklükte dilimliyoruz.
  4. Köz kırmızı biberleri de aynı şekilde dilimliyoruz.
  5. Milföylerin üzerine pastırma ve kırmızı köz biberleri eşit şekilde koyuyoruz.
  6. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiyoruz.
  7. Bir kasede yumurta, krema ve biraz tuzu karıştıyoruz ve tüm böreğin üzerine döküyoruz. (Sıvı kalacak diye endişelenmeyin, çekiyor)
  8. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Önemli not: Sıcakken tüketin !

Erkenden yapıp buzdolabında muhafaza ederek tüketeceğiniz saatten 20 dk önce fırına vermek için çok ideal !

Ne diyoruz .. Pratik tarifleri severiz !!!

Afiyetle, sağlıkla



16 Mayıs 2019 Perşembe

KIYMALI KOL BÖREĞİ



Hazır yufkadan ama el açması gibi.. Çıtır çıtır, kabuklarının sesi geliyor ..

Yufkaların arasına bu börek tarifinde uyguladığım sosu yaptım.. 

Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • Üzerine bir yumurta sarısı
  • Susam
Sosu için;

  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • bir fiske tuz
İç Malzeme:

  • 400 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • Su
Yapılışı:
  1. Öncelikle kıymayı zeytinyağda kavuruyoruz.
  2. Salça ekleyip 1/4 çay bardağı su katıp, baharatlarını da koyarak tatlandırıyoruz. Bu şekilde tencerenin kapağını kapatarak bir süre (yaklaşık 5dk suyunu çekene kadar) pişiriyoruz. (Kontrol edin suyu biterse dibi tutabilir)
  3. Sos malzemelerini bir kapta karıştırıp hazırlıyoruz.
  4. Birinci yufkayı ikiye kesip her yerine sostan gelecek şekilde sürüyoruz.
  5. Yufkanın geniş tarafına iç harçtan koyup rulo şeklinde katlıyoruz. Sonra katladığımız bu ruloyu spiral olarak kendi etrafında sarıyoruz.Bu şekilde yağladığımız fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  6. İkinci yarım yufkayı da aynı şekilde sosla ıslatıp geniş tarafına iç harç koyarak rulo sarıyoruz. Bu sefer tepsiye koyduğumuz ilk yufkanın etrafına doluyoruz.
  7. Bu şekilde tepsidekilerin etrafına dolaya dolaya tüm yufkaları tamamlıyoruz.
  8. Kalan sosa bir yumurta sarısı ekleyerek Böreğin üzerine ve kenarlarına sürüyoruz.
  9. Susam serpip 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle, sağlıkla




13 Mayıs 2019 Pazartesi

ÇATAL



Beş çaylarının vazgeçilmezi olacak eminim, hele çocuklar bayılacak. Bu tarifi şirketten arkadaşımdan edindim, biz çok sevdik. Haydi siz de deneyin !

Malzemeler:


  • 200 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben ayçiçek kullandım)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığ toz mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (Hemen dökmeyin)
  • Yumurta sarısı, pekmez ve çörek otu

Yapılışı:

  • Oda ısısında yumuşamış tereyağ, sıvıyağ, yoğurt, şeker, tuz, mahlep ve kabartma tozunu bir kaba koyuyoruz.
  • Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Bir tepsiye yağlı kağıt seriyoruz.
  • Hamurdan küçük parçalar kopartıp iki tane  rulo yapıyoruz. Minik minik çatallar yapabilmek için karşılıklı iki tanesini uçlarından birleştirip fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Tüm hamur bitene kadar aynı şekilde devam ediyoruz. 
  • Yumurta akına 1 tatlı kaşığı pekmez ekliyoruz.
  • Hamurların üzerine sürüyoruz. 
  • Bir çatalla üzerlerine iz bırakarak çizgili olmasını sağlıyoruz. 
  • Çörek otu serpip 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle, sağlıkla

REVANİ



Ramazan ayının bereketli sofralarına yakışır geleneksel bir tatlı. 

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ (ben ayçiçek kullandım)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
Şerbeti için;
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu 

Yapılışı:
  1. Öncelikle şerbetimizi kaynatalım. Su ve şekeri ocağı alıp önce bir müddet şekeri eritmek üzere karıştıralım. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısıp 10-15 dk kadar kaynatalım ki özleşsin. Ocağı kapattığımızda bir kaç damla limon sıkıp şerbeti soğumaya bırakalım.
  2. Yumurta ve şekeri iyice krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  3. Krema kıvamına geldiklerinde yoğurt ve sıvıyağ ekleyip bir süre daha çırpalım.
  4. İrmik ekleyerek bir kaçıkla karıştıralım.
  5. Bir kapta un, kabartma tozu ve vanilyayı birleştirelim ve tel süzgeçten eleyerek diğer harcımıza ekleyelim, düşük seviyede bir süre daha çırparak hamurumuzu tamamlayalım.
  6. Bir borcamı katı yağ ile iyice yağlayalım.
  7. Kek harcımızı içine döküp 180 derece fırında kabarıp üzeri kızarana kadar pişirelim. 
  8. Pişen keki fırında çıkarttığımızda 2-3 dk ilk dumanının çıkmasını bekleyelim sonrasında üzerine soğuyan şerbeti her yerine gelecek şekilde dökelim ve çekmesini bekleyelim.
  9. Şerbetini çeken revaniyi dilimleyerek servis edebiliriz.
Afiyetle, sağlıkla



6 Mayıs 2019 Pazartesi

SAKALLI POĞAÇA


Herkese öncelikle Hayırlı Ramazanlar diliyorum.. 
Ramazan ayı boyunca eski - yeni tarifleri hemen hemen her gün elimden geldiğince sayfamda paylaşmaya gayret edeceğim. 
Tarifleri en pratik şekilde instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.. 
@yemekbahane 

Bugün sizlerle pastanelerde vazgeçilmezim sakallı poğaçayı paylaşacağım.

Mis gibi yumuşacık bu poğaçayı sandviç ve kanape ikramlarınızda da kullanmanız mümkün.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvıyağ (ben ayçiçek yağı kullandım)
  • 2 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru (instant) maya
  • 50 gr tereyağ
  • Un (6-7 bardak kadar)
İçine;

  • Sütaş süzme peynir (500 grlık)
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Rendelenmiş taze kaşar





Yapılışı:

  1. Bir kaba ılık su, ılık süt (ben su ve sütü cezvede hafifçe ılıttım), şeker ve mayayı bir kaba koyup karıştırıyoruz. Mayanın aktifleşmesi için bu kabın üzerini 10 dk kapatarak bekletiyoruz.
  2. 10 dk sonra göz göz olan bu karışıma tereyağ ve un hariç diğer malzemeleri ekliyoruz.
  3. Sonrasında yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. (6,5 bardakta kontrollü olun, tereyağ eklenince hamur toparlanmaya başlıyor)
  4. Toparladığımız hamura tereyağı ekleyip iyice yediriyoruz.
  5. Hamurun üzerini bir streçle ya da nemli bezle örtüp 20 dk kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.
  6. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.
  7. Mayalanan hamurdan ceviz kadar parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Tezgahta yuvarlarsanız altı da düzgün olacaktır.
  8. Yuvarladığımız hamurları tepsiye aralıklı şekilde diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  9. 10 dk kadar da tepsi mayası almasını bekliyoruz.
  10. 180 derece ısınmış fırına verip pişiriyoruz.
  11. Pişen poğaçaların soğumasını bekliyoruz.
  12. Soğuduktan sonra ortadan kesip içini çatalla ezdiğimiz süzme peynirle doldurup kenarlarına ister maydanoz ister kaşar ile sakallarını yapıyoruz. (İçini doldururken kenarlarına taşmalı ya da biraz kenarlarına da peynir sürmelisiniz ki maydanozu ve kaşarı tutsun)
Afiyetle, sağlıkla



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails