25 Şubat 2020 Salı

LAVANTALI VE BADEMLİ KURABİYE



Bozcaada'ya gittiğimde yazın bir demet lavanta almıştım. Kurudukça dökülen tohumlarını da bir kavanozda biriktiriyordum, bu kurabiyeyi yapmayı hayal ederek.

Her yiyeceğe nereli olduğunu sorsalardı, bu kurabiye mutlaka ve mutlaka Bozcaadalı olurdu bence.
Isırdığım anda o çınarın altında kahve içerken, Boboz'da sandviç yerken buldum kendimi.

Malzemeler:
  • 250 gr oda ısısında beklemiş tereyağ
  • 1 su bardağı badem
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı dövülmüş lavanta tohumu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)

Yapılışı:
  1. Bademleri fırın tepsisine yerleştirip bir müddet fırında kavuruyoruz.
  2. Fırından aldıktan sonra mutfak robotundan iri parçalar şeklinde kalacak biçimde bir tık geçiriyoruz.
  3. Bir kaba tereyağı alıp pudra şekeri,vanilya, yumurta sarısını koyup karıştırıyoruz. Sonrasında yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan kıvamlı bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. 
  4. Son olarak badem ve lavanta tohumlarını ekleyerek hamuru 30 dk buzdolabında bekletiyoruz.
  5. Bir tepsiye yağlı kağıt serip hazırlıyoruz.
  6. İki yağlı kağıt arasında açtığımız hamuru bir çay bardağı ya da yuvarlak bir kalıpla keserek fırın tepsisine diziyoruz.
  7. 180 derece fırında kenarları hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Afiyetle, sağlıkla


3 Şubat 2020 Pazartesi

AĞLAYAN KEK




Pasta yapmak isteyen ama çekinenlere tam uygun bir tarif..
Gözünüz hiç korkmasın, su gibi akıcı bu tarifle tam istediğiniz sonucu alacaksınız.. Adımları dikkatle takip edin yeter...

Malzemeler:

KEK:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ (ben ayçiçek kullandım)
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
MUHALLEBİ:
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket toz krem şanti
  • Süt
ÇİKOLATA SOS:

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 60 gr bitter çikolata (ben damla çikolata kullandım - 1 su bardağı)
Keki ıslatmak için 2 su bardağı süt
Fırın kabını yağlamak için margarin
Üzerini süslemek için hindistan cevizi

Yapılışı:

  1. Kek için yumurta ve şekeri iyice krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
  2. Diğer malzemeleri de ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
  3. Fırın kabını margarinle yağlıyoruz (Fırın kabınız kalınlığını belirleyecek, o yüzden çok küçük bir kap belirlemeyin, mümkünse kare ya da dikdörtgen olsun, 28 cm lik dikdörtgen borcam kullandım)
  4. Yağladığınız kaba kek harcımızı döküyoruz. 
  5. Yaklaşık 25 dk kadar (kek ne kadar inceyse o kadar çabuk pişer, dikkat!) pişirip kürdanla kontrol ediyoruz. Pişen keki fırından alıp 2-3 dk ilk sıcağının çıkmasını sağlıyoruz.
  6. 2 bardak sütle sıcak keki ıslatıyoruz ve muhallebiye geçiyoruz.
  7. Süt,şeker ve unu bir kapta karıştırıyoruz.
  8. Tel süzgeçten süzerek tencereye alıyoruz.
  9. Koyulaşınca ocaktan alıp tereyağ ve krem şantiyi ekleyerek çırpıyoruz. Çok koyu ise süt ekleyip kıvamını açmamız gerekebilir. İstediğimiz kıvam krem kıvamıdır.
  10. Muhallebiyi hazır olunca kekin üzerine eşit miktarda döküyoruz.
  11. Bir tencereye sos malzemelerinden süt, su, şeker, un ve kakaoyu koyup kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Kaynayınca ocağın altını en kısığa alıp tereyağ ve çikolatayı ekliyoruz. Çikolata eriyince ocaktan alıp bir süre karıştırarak kabuk tutmadan soğutuyoruz.
  12. Son olarak muhallebinin üzerine çikolata sosumuzu da döküp iyice soğuduktan sonra keki buzdolabında 1 gece bekletiyoruz.
  13. Ertesi sabah üzerini hindistan cevizi ile süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails