11 Haziran 2012 Pazartesi

BEBEKLER İÇİN KURABİYE

Untitled

Aras'ın inek sütü proteinine olan alerjisini daha önce yazmıştım sizlere. Henüz 37 günlükken küçücük dilini sürekli dışarı doğru çıkartarak öğürmesi ve akabinde başlayan öksürük ile doktorumuz, reflü ve tetikleyicisi olarak da inek sütüne alerji teşhisini koymuştu. Aras 13 aylık şu anda, biz hala inek sütüne ve türevlerine toleransı düşük bir şekilde devam ediyoruz hayatımıza; yani bir çok şey beslenme düzenimizde yok. Başta inek peyniri, yoğurdu, tereyağı ve dana eti olmak üzere... Aslında 4 kalemde saydığım bu şeyler Aras'ın başka bir evde veya yerde pişmiş ya da hazır olarak tüketebileceği bir çok şeyi tüketememesine vesile oluyor. Örneğin babaannesine gittiğinde teklif edilen yayla çorbası, peynirli börek ya da bir çok annenin yaptığı gibi yemeğe çıkıldığında sipariş edilen köfte (hoş Aras zaten yemiyor köfte falan ama :)) ve bisküvi elbette. Tabii ki bebeklere uygun olmayan bisküviler değil ama en basitinden cicibebenin için de bile süt tozu, tereyağ esansı, peyniraltı suyu gibi adlandırılan malzemelerden var. Paketlerin üzerindeki "İçindekiler" bilgilerini hatmetmeden Arasa pek bir şey yediremiyorum anlayacağınız. O yüzden kendi pratik çözümlerimi sağlıklı bir şekilde evde üretmeye gayret gösteriyorum. Bunlardan biri de bu kurabiyeler. Keçi tereyağı ve pekmezle yapılmış tarçınlı kurabiyeleri Arascık muzla ve azıcık sıcak suyla ezilmiş şekilde akşam üzerleri yemeye bayılıyor. Sizin bebeklerin alerjisi yoksa direk normal tereyağ ile de deneyebilirsiniz. Markete gidip cicibebe almak kadar sürüyor emin olun :)
Malzemeler:


• 2 çorba kaşığı keçi tereyağı (oda ısısında)(ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'nin tereyağı %100 keçi)
• 1 yumurtanın sarısı
• 1 tutam karbonat
• 1/4 çay kaşığı tarçın
• 1,5 yemek kaşığı üzüm pekmezi (ipekhanım'ın çifliğinden alıyorum)
• Tam buğday unu (aldığı kadar- bende 6 yemek kaşığı aldı)(ipekhanım'ın çifliğinden alıyorum)

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kasede yoğurup ele yapışmayan bir hamur elde edince bir müddet buzdolabında hamuru dinlendiriyoruz. Sonra merdane ile açıp kalıpla kesiyoruz. yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Üzerlerine yumurta akı sürüp parmak ucu ile şeker serpiyoruz(üzerleri kıtır olsun diye – ben esmer şeker serptim, çok az ) Önceden ısıtılmış (180 derece) fırında 15 dk kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails