15 Aralık 2022 Perşembe

ÇAM AĞACI SCONE


Yeni yıl ruhunu masada yaşatacak pratik mi pratik bir tarafım var size.
Tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın, ağaç modelinde tepsinize dizin, işte bu kadar .. Normal zamanda da poğaça gibi pişirebilirsiniz.

Malzemeler 

*1 çay bardağı zeytinyağ 
*1 çay bardağı süt
*2 yumurta 
*uzeri icin ayrica1 yumurta sarısı 
*1 yemek kaşığı sirke
*1 paket kabartma tozu 
*3 -3,5su bardağı un 
*Kıyılmış dereotu,maydanoz,taze soğan 
*kıyılmış taze soğan 
*konserve mısır 
*1 çay kaşığı tuz 

Yapılışı 
Un hariç tüm malzemeyi bir kasede karıştıralım.
Ele yapışmayan bir hamur olana kadar un ekleyelim ve yoğuralım.
Hamurdan parçalar alıp cam ağacı modeli verelim, üzerine yumurta sarısı sürüp 190 derece fırına verelim.
Üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyetle, sağlıkla 


26 Ekim 2022 Çarşamba

KAŞARLI BİSKÜVİ


Okullar açıldığından beri fırın daha sık çalışır oldu. Bundan şikayetçi miyim , bence değilim..
Aras aslında daha az seçici olsaydı daha çok mutlu olabilirdim bu durumdan ama yine de yaptıklarımı severek yemesi beni motive etmeye yeterli oluyor diyelim.

Malzemeler :

*150 gr tereyağ (soğuk olmalı)
*1 yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
*1/2 çay bardağı kaşar peynir rendesi 
*1 çay kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı elma sirkesi
*1 çay kaşığının ucu ile karbonat 
*1,5 -2 su bardağı un (birden koymayın)
*Üzeri için çörekotu ve susam

Yapılışı:
Elde ya da benim yaptığım gibi mutfak robotu veya hamur yoğurma aparatlı mikseriniz varsa onda yapabilirsiniz.

1- Tereyağ, yumurta akı, peynir rendesi,sirke, tuz ve karbonatı yoğurma kabımıza alıyoruz.
2- Önce 1,5 bardak un ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
3- Ele hala yapışıyorsa kalan undan ekleyerek hamuru toparlıyoruz.
4- Streçleyip buzdolabinda 15-20 dk bekletip iki yağlı kağıt arasında merdane ile açıp kalıp ya da bıçak ile keserek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
5- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam serpip 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle, sağlıkla 


27 Haziran 2022 Pazartesi

MOR LAHANALI GALETTE


Kızlarım geleceği zaman onlara yemedikleri lezzetleri tattırmayı çok seviyorum. Instagramda sayfalar arasında gezinirken buldum bu tarifi ve birebir şekilde uyguladım. Hamuru aynı tutarak üst malzemeyi değiştirmek mümkün. 

Malzemeler :

Hamuru için:
*2 su bardağı un
*150 gr soğuk tereyağ
*1/2 su bardağı buzlu su
*1 çay kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı kekik

Üst harcı için:
*1 adet kırmızı soğan
*1/2 mor lahana
*1 yemek kaşığı sirke
*tuz
*kekik
*1/2 su bardağı su
*1 kase lor peyniri
*zeytinyağ 
*1 yumurta sarısı 
*Kuru biberiye 

Yapılışı :
1-Mutfak robotuna hamur malzemelerini koyup direk çalıştırırsanız hamurunuz 2-3 dk sonra toparlanacaktır. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olmalı, un az gelirse hamuru toparlamalısınız. 
2-Hamuru streç filme sarıp buzdolabında en az yarım saat dinlendiriyoruz.
3-Soğanları ay şeklinde doğruyoruz.
4-Bir tavaya 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı koyup soğanları soteliyoruz.
5-Lahanayı rendeleyip ya da ince kesip soğanlara ekliyoruz.
6-Kekik, tuz ekliyoruz.
7-Su ve sirkeyi de katıp suyunu çekene kadar Pişiriyoruz.
8-Pişen lahanayı soğutup peynirle karıştırıyoruz.
9-Yağlı kağıt arasında hamuru yuvarlak açıyoruz.
10-Hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıyoruz.
11-Üzerine iç harcı yayıp kenarlarını kapatıyoruz. 
12-Bir yumurta sarısı sürüp biraz biberiye serpiyoruz.
13-180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Sıcakken servis ediyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla 

19 Mayıs 2022 Perşembe

BALKABAKLI BRÜKSEL LAHANA SALATASI


İçimizi açan, yedikçe yedirten bir salata.
Misafir sofralarına ya da gündelik öğünlere şenlik olacak, buna eminim ❤️

Malzemeler :
*1/2 kg brüksel lahanası
*7-8 dilim balkabağı
*1 adet nariçi
*1 su bardağı iri çekilmiş ceviziçi
*1 bağ roka
*1 limon
*1/2 çay bardağı zeytinyağ
*tuz

Yapılışı:

1-Brüksel lahanalarını yıkayıp, ortadan ikiye kesip 1-2 kaşık zeytinyağ ve tuzla karıştırıp fırın tepsisine koyuyoruz.
2-Balkabağını ufak dilimleyip yine yağ ve tuzla harmanlayıp brüksel lahanalarına ekliyoruz.
3-Sebzeleri 220 derece fırında pişiriyoruz.
4-Pişen sebzeleri fırından alıp, soğutuyoruz.
5-Rokaları yıkayıp doğruyoruz.
6-Soğuyan sebzeleri roka, ceviz ve narla beraber salata kasesine alıp, zeytinyağ, limon ve tuzla hazırlanmış sosla tatlandırarak servis ediyoruz.

Afiyetle, sağlıkla

16 Mayıs 2022 Pazartesi

PIRASALI PARMESANLI MİNİK BÖREK



Bazı lezzetler, aslında hep bildiğimiz, yapa yapa sıradanlaştırdığımız için misafir sofralarına konmaz oluyor zamanla. En azından benim için öyle, misafire yapılacak şey var, yapılmaz dediklerim var mesela. Sigara böreği, bugünlerde popüler adı kalem böreğine dönüştü, mesela öyle bir börek. Misafirine göre yapılır, yapılmaza karar veririm. Bizim blog kızlarına yapılmaz etiketim var kafamda 😊 Gel gör ki, son buluşmamızda yaptım, bana en çok sorulan da masada o oldu, inanmazsınız belki. Bildiğiniz yufka, bildiğiniz sigara böreği işte diyorum, yemelere doyamadık diyorlar. Neymiş o zaman, klişe diye bir şey yokmuş. Klişeden uzaklaştıran dokunuşlar varmış 😊

Malzemeler :
* 3 adet yufka (48 minik börek)
*1 kg pırasa
*200 gr rende parmesan
*100 gr tereyağ
*1/4 çay bardağı zeytinyağ
*tuz, karabiber
*yumurta sarısı
*çörekotu/susam

Yapılışı:
* Pırasayı ince doğrayıp, zeytinyağın yarısı ile bir tavada iyice karamelize oluncaya kadar kavuruyoruz.
* Kavurduğumuz pırasayı tuz ve karabiber ile tatlandırıp, soğumaya bırakıyoruz. (içine peynir gireceği için çok tuz koymayalım) 
* Tereyağı yakmadan eritip, kalan zeytinyağı içine ekliyoruz.
* Yufkaları 16 eşit üçgene bölüyoruz.
* Soğuyan pırasaya parmesan ekleyip karıştırıyoruz.
* Yufkanın üzerine fırça ile yağ sürüp, geniş kısmına iç harçtan koyup sarıyoruz.
* Bir tepsiye hepsini dizip üstüne yumurta sarısı sürüyoruz.
* Çörekotu / susam serpip 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla 

19 Nisan 2022 Salı

MİNİ ÇARŞAF BÖREĞİ


Yemek yapmayı birilerinden mi öğrendin diye sorsanız, buna kesin bir cevabım var. 11 yaşında annemin kocaman yeşil 10 fasiküllü Altın Tabak serisi ansiklopedisinden öğrendim sayılır. Annem dışarı, ben mutfağa modunda, her ölçüyü beşe falan bölüp (matematik mutfakta şart 😎) porsiyon küçülterek başladım pişirmeye. Bazı şeyleri sonradan annemden elbette öğrendim. Ama okkalı işleri öğrendiğim hocam, yengem. Hamur işlerini, püf noktalarını hep ondan öğrendim. En son bana bu böreği öğretti. Sen minik yap, porsiyonları güzel olsun diye de tembihledi. İsteyen büyük yapabilir, ben bezeleri küçük tutup minik gül böreği şeklinde yaptım.

Malzemeler :
*5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*su

İç malzeme :
*Ispanak
*beyaz peynir

*150 gr tereyağ
*1 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
1-Derin bir kaba unu koyalım, tuz ekleyelim. Hamuru toparlamak için su ilave ede ede hamurumuzu yoğuralım.
2-Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğuralım.
3-Hamuru 20 dk üzerine bir bez örtüp dinlendirelim.
4-Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım.
5-Tereyağı eritelim, zeytinyağ ile karıştıralım.
6-Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp bolca yağ sürelim.
7-Bu şekilde uygulayıp üst üste dizelim.
8-Ispanağı yıkayıp, doğrayıp kurutalım. Peynirle karıştıralım. Peynirin tadına göre tuz eklenebilir.
9-Açtığımız ve yağladığımız hamuru alıp elimizle tezgahın üzerinde uçlarından çekiştirerek genişletelim, inceltelim.
10-Açılan hamurun bir kenarına iç harcımızdan koyup rulo yapıp sıkıştırmadan ruloyu içe doğru kıvırarak gül böreği şeklinde saralım.
11-Yağlanmış tepsiye dizelim, üzerine son olarak yağ sürelim.
12-Tüm bezelere aynı şekilde uygulayalım.
13-220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyetle, sağlıkla 

17 Nisan 2022 Pazar

MİLFÖY KIRINTILI ÇİLEKLİ TATLI


Bu tarifte kullandığım muhallebi tarifimi çok farklı tatlılarda baz olarak kullanıyorum, o yüzden aslında yeni bir tarif demek doğru olmaz buna. Ama maalesef şimdi nerde gördüğümü hatırlamadığım bir sunumdan esinlenerek bu sefer farklı şekilde servis ettim bizim emektarı. Kızlarım çok severek yediler, sizin de denemeniz için buraya bırakıyorum ❤️

Malzemeler :
Puding için :

*1 kg süt
*5 tepeleme yemek kaşığı un
*5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
*1 paket vanilya
*125 gr margarin (sana tereyağ lezzetinde kullandım)- tereyağ da olur

Üzerine:
*250 gr doğranmış çilek 
*3-4 yaprak milföy
*2 su bardağı kavrulmuş fındık

Yapılışı:
1-Fındıkları tavada yakmadan kavuruyoruz. Soğuyan fındıkları iri şekilde robottan çekiyoruz ya da dövüyoruz. 
2-Çilekleri yıkayıp doğruyoruz. 
3-Milföyleri 200 derece fırında iyice pişiriyoruz. 
4-Derin bir kapta süt, un, şeker ve vanilyayı koyup karıştırıyoruz. 
5-Bu karışımı bir tel süzgeçten geçirerek bir tencereye alıp koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz. (Kıvamını dha rahat ayarlamak için sütün ilk etapta hepsini dökmemenizi tavsiye ederim, unun markasına, kaşığın büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir)
6-Koyu muhallebi kıvamına gelince margarini sıcakken ekleyip yaklaşık 10 dk kadar (ne kadar uzun olursa o kadar iyi) mikserle çırpıyoruz. 
Bu aşamada muhallebiyi soğutup sonra buzdolabına koyuyoruz. Buzdolabından servis için çıkarttığımızda tekrar mikserle çırpıyoruz. 
7-Derin bir kaseye muhallebiyi döküp, üzerine pişirip soğuttumuz milföyleri ufalıyoruz. 
8-Çilekleri ve fındıkları üzerine döküp servis ediyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla 

15 Ocak 2022 Cumartesi

MERCİMEKLİ PATATESLİ BÖREK


İlk yemek bloggerları olarak başlamıştı bizim hikayemiz aslında. Bir kaçımız dışında artık aktif blog yazmasak da bizi buluşturan bloglarımız hala #blogkizlarigunu etiketi ile yaşamaya devam ediyor.
Bugün evinin her yerinden neşe, renk ve itina fışkıran canımız Selenimizdeydik. 
Yine uzun uzun masa sohbeti yaptık, bol bol çay içtik ve yedik. 
Ben bugün elimde böreğimle gittim buluşmaya. Mercimek ve patates ile yaptığım böreği kızlarım da ben de çok sevdik. Elbette hemen size de tarifi geliyor 😊

Malzemeler :
İç malzeme, 
*2 su bardağı yeşil mercimek
*3 adet patates
*1 adet kuru soğan
*1 yemek kaşığı sade yağ (tereyağ da olur) 
*1/4 çay bardağı zeytinyağ 
*1 yemek kaşığı domates salçası
*tuz, karabiber, toz kırmızı biber

*16 adet baklava yufkası
*6 tepeleme yemek kaşığı sadeyağ (tereyağ da olur) 
*2 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
1-Mercimeğin üzerini geçecek kadar su koyup haşlıyoruz. 
2-Patatesleri soyup ufak şekilde küp küp doğruyoruz. 
3-Soğanı minicik yemeklik şekilde doğruyoruz. 
4-Tencereye iç malzemede yazan miktarlarda zeytinyağ ve sade yağı koyup kuru soğanı soteliyoruz. 
5-Soğanın rengi dönmeye başlayınca patatesleri ekliyoruz. 
6-Baharat ve salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. 
8-Son olarak haşladığımız mercimeği süzüp ilave edip birarada kısık ateşte biraz daha pişirip ocaktan alıyoruz. 
9-Fırın kabımızı yağlıyoruz. (Benim kullandığım borcam bir baklava yufkasının tam sığacağı boydaydı, daha büyük tepside yapacaksanız yufka artmalı.) 
10-Bir tavada malzeme listesinde yazan diğer yağları eritiyoruz. 
11-Bir kat yufka serip fırça ile erittiğimiz yağdan sürüyoruz. Böyle 8 kat yapıyoruz. 
12-8.kat sonrasında tüm iç malzememizi yayıp üzerine yufka koyuyoruz. Yağ sürüp kalan tüm yufkaları araya yağ sürerek diziyoruz. 
13-Son yufkayı da dizip kenarlarını içe içe sıkıştırıp kalan yağı fırça ile her yerine sürüyoruz. 
14-Dilimleyip,mümkünse 1 gece değilse 1-2 saat bekletip 200 derece fırında alt üst şekilde fırını yakıp pişiriyoruz. 
15-Nar gibi kızarınca fırından alıyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails