10 Haziran 2020 Çarşamba

ÇITIR MANTI NAM-I DİĞER BİHTER



Mantı fırınlanır, haşlanır..Kızartılır mı demeyin, kızartılır.. Hem de ne biçim kızartılır. Nam-ı diğer Bihter olarak o kafelerde yediğimiz çıtır mantıyı evde denedik. Parmaklarımı yitiriyordum az kaldı..

Malzemeler: (4 kişilik)

  • 750 gr mantı
  • kızartmak için sıvıyağ
  • sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ & 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Toz kırmızı biber
Yapılışı:
  1. Mantım buzluktaydı o yüzden her porsiyonu ayrı ayrı kızarttım, yağın soğumaması için.
  2. Derin bencere ya da tayava bolca sıvıyağ koyalım. (Ben ayçiçek yağı kullandım) Yağ derin olsun ki rahatça kızarsın.
  3. Yağ iyice kızınca mantılarımızı atalım, bir tel kevgirle çevire çevire çıtır çıtır kızarana kadar yağda tutalım.
  4. Bu sırada bir başka tavada tereyağ eritelim ve üzerine zeytinyağını koyalım.
  5. Yağlara salçayı ekleyerek karıştıralım. Ocağın altını kapatıp toz biber ekleyerek sosu hazır şekilde bekletelim.
  6. Kızaran mantıları önce peçete ya da kağıt havlu olan bir tabağa alıp yağını alalım, sonra servis tabağına aktaralım.
  7. Sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis edelim.
Afiyetle, sağlıkla


8 Haziran 2020 Pazartesi

ÇİLEKLİ CRUMBLE



Taze meyve ile yapılan şahane bir lezzet crumble, oldukça da pratik üstelik. Evde bozulmaya, yumuşamaya yüz tutan meyvelerle çeşitlendirilebilir. Ben elma ve çilekle denedim, enfes oluyor.
Tek yapmanız gereken üzerindeki hamuru hazırlamak, sonra hoopp fırına..

Malzemeler:


  • 250 gr çilek
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • İri dövülmüş ceviziçi (fındık, badem vb olabilir, yoksa konulmayabilir)
Hamuru için;
  • 100 gr soğuk tereyağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
Yapılışı :

  1. Çilekleri yıkayıp kurutuyoruz.
  2. Büyükse ikiye üçe keserek toz şekerle karıştırarak tereyağ ile yağladığımız fırın kabına aktarıyoruz. 
  3. Üzerine ceviz serpiyoruz.
  4. Mutfak robotuna tereyağ, un ve toz şekeri koyarak hamuru karıştırıyoruz.
  5. Hamurdan parçalar kopartıp çileklerin üzerlerini kapatıyoruz.
  6. 200 derece fırına vererek sıcakken servis ediyoruz.
Not: Eğer tatlınız bitmez ve tekrar yemek isterseniz mikrodalgada 1 dk yüksek ısıda ısıtırsanız yeni pişmiş gibi olacaktır.

Afiyetle, sağlıkla



2 Haziran 2020 Salı

NUTELLALI RULO ÇÖREK


Mart ayının ilk haftasından beri süren karantina günlerinde malumunuz bol bol pişirip bol bol yeni tarifler denedim.
Instagramın algoritmaları, kafasına göre bloklamaları her ne kadar motivasyonumu düşürse de ben mutfaktan uzaklaşmadan yapmaya, denemeye devam ediyorum.

Geçenlerde yine daha önce sizinle tarifini paylaştığım haşhaşlı cevizli çörekten yaparken aynı hamuru bir kez de nutellalı olarak denemeyi düşündüm. Sonuç enfes oldu. Çocuklar çok sevdi. 

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık süt (parmağınızı yakmayacak kadar sıcak)
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta (akı hamuruna-sarısı üzerine)
  • 1/2 paket yaş maya ya da 1 paket kuru maya (ben yaş maya ile yaptım)
  • 4-4,5 su bardağı un (kontrollü konmalı)
  • Arasına sürmek için nutella (fındık kreması)
Yapılışı:
  1. Öncelikle ılık sütün içine mayamızı koyup tahta bir kaşıkla mayayı 4-5 dk kadar aktive ediyoruz.
  2. Yoğurma kabımıza yumurta akı, toz şeker, tuz, sıvıyağ ve ılık suyu hazırlıyoruz.
  3. Bunlara mayalı sütü ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Sonrasında bardak bardak unu ekleyerek karıştırıyoruz.
  5. Toparlanmaya başladığında elimize yapışanları da sıyırıp azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama cıvık olmayan, yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  6. Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 30-40 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  7. Mayalanan hamurdan portakal kadar parçalar kopartıp unladığımız tezgahta elimizi sıvıyağla yağlayarak açtırıyoruz. Bu şekilde 2 tane daha hazırlıyoruz.
  8. Yağlayarak genişlettiğimiz bu 3 hamuru üst üste koyup elimizle ya da merdane ile (ben elimle yaptım) büyütüyoruz.
  9. Hamurun üzerine eşit miktarda nutella sürdükten sonra  hamuru rulo yapıp iki parmak kalınlığında kesiyoruz.
  10. Kestiğimiz parçaları altına yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dik şekilde diziyoruz.
  11. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  12. Fırın ısınırken tepsideki çöreklerimiz bir müddet daha mayalanıyor.
  13. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp fırına veriyoruz.
  14. Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
Afiyetle, sağlıkla,



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails