31 Aralık 2006 Pazar
MUTLU SENELER , İYİ BAYRAMLAR !!!
29 Aralık 2006 Cuma
YILBAŞI VE TATİL COŞKUSU HERYERİ SARDI!!
Bu gün şirkette yılın son iş gününü tamamladık..Gerçi pek iş yaptığımızı söyleyemeyeceğim :)) Parti yapmaktan ve kutlamaktan pek fırsatımız olmadı da :))
Günler önce kurduğumuz yılbaşı ağacımızın altına departman olarak yaptığımız çekilişte aldığımız hediyeleri koyduk..Beklemek gerçekten çok heyecanlıydı diyebilirim..
Ayrıca dün akşam yaklaşık 90 tane kurabiye yapmıştım bugün için. Onları hazırladığım sepete koydum ve ağacın altına yerleştirdim.. Herkes çok bayıldı..İnsanları sevindirmeye bayılırıyorummm !!!!
İşte kurabiyelerim !!!
Bu sefer tek tek poşetledim onları ve renkli kurdelelerle süsledim ... Kurabiye tarifi , geçenlerde Melis için pişirdiğim kurabiyeler ile aynı...
Hepinize mutlu, sağlıklı, huzur dolu bir yıl ve iyi bayramlar diliyorum!!!
25 Aralık 2006 Pazartesi
YE#ÖZEL YILBAŞI & BAYRAM MENÜSÜ
Ben bu etkinliğe çok sevdiğim bir arkadaşımın sevimli kızı Meliko (Melis)'ya hediye olarak yaptığım kurabiyelerimle katılacağım...
Tarifini Pastacı Burcu'dan aldığım kurabiyelerin renk renk oluşu yılbaşının tüm coşkusunu yansıtıyor ve bence harika bir hediye oldular ....
YILBAŞI KURABİYELERİ
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 150 gr tereyağı ( oda ısısında bekletilmiş - yumuşamış)
- 1 su bardağı un
- 1 çay bardağ mısır nişastası
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı karbonat (silme)
- 1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- limon kabuğu rendesi
- hamuru yoğururken toparlamak için bir miktar buğday nişastası
- renkli gıda boyaları
Tüm malzemeyi derin bir kapta, buğday nişastası ekleyerek kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
Ben beş renk gıda boyası kullandım, o nedenle hazırladığım hamuru eşit olarak 5 parçaya böldüm.Sizler de kaç renk kullanacaksanız aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
Tezgaha nişasta serpip hamurları 2 cm kalınlığında açın ve kurabiye kalıplarınızla şekillendirin.Şekil verdiğiniz ana rengin dışındaki diğer renklerle figürlerinizi süsleyin.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 160 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dk pişirin.
Pişerken sık sık kontrol etmekte fayda var, kenarlarının kavrulmaması gerekiyor.
Kurabiyeleri daha sonra şık bir kutu ve kurdele ile süsledim... Şık bir yılbaşı ikramı olarak Didem'lerin salonunda yer almaktalar .....
HİNDİSTAN CEVİZLİ ÇİKOLATALI PASTA
Pandispanya için malzemeler: (Bu tariften iki adet pandispanya elde edilmektedir)
- 6 adet yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı sıvı vanilya + ve isteğe bağlı bir çorba kaşığı ameretto aroması (Ben bunları bulamadığım için toz vanilya kullandım)
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 5 çorba kaşığı toz kakao
- 400 gr bitter küvertur çikolata (benmaride eritilmiş)- Ben sütlü kullandım, pek bitter sevmem de :)
- 5 çorba kaşığı yoğurt - Ben sadece normal yoğurt kullandım, süzme evde yoktu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kakaolu cremole
- 500 ml süt
Üzerine sürmek için krema
- 200 ml (1 küçük paket) sıvı krema,
- 250 gr küvertür çikolata - ben yine sütlü kullandım
Süslemek için
- Bolca hindistan cevizi
Burcu'nun da belirttiği gibi ben de pandispanyaları bir gün önceden pişirdim.Soğuduktan sonra streçe sardım ve o şekilde bir gece muhafaza ettim.Daha sonra ertesi gün her iki pandispanyayı da METRO grossmarketten satın aldığım ortadan muntazam kesilmesine yardımcı olan keskin tel ile iki eşit parçaya böldüm.
Önce dış kremayı hazırlayıp, buzdolabında bekletin.Çikolatayı eritip, soğuk kremaya ilave edin ve sertleşinceye kadar çırpın.
Arasında sürülecek krema için de cremole ve soğuk sütü çırparak hazırlayın.Pandispanyanın tüm katları arasına bolca sürün. Buzdolabında beklettiğiniz kremayı pastanın her yerine sürün.
Daha sonra bol hindistan cevizi ile üzerine ve yanlarına gelecek şekilde pastayı iyice kaplayın.
Ben araya sürdüğümüz cremoleden bir parça ayırıp en üste de süsleme yaptım.
Bir gece bekletip ertesi gün servis ettim. Tadı harikaydı.Tarif için Burcu'ya çok teşekkür ediyorum.
24 Aralık 2006 Pazar
İKİZLER İÇİN BABY SHOWER
Bugün benim için çok özel birinin çok özel bir organizasyonunda bulundum.Hayatımda ilk kez bir BABY SHOWER'a katıldım.Aslında benim için birçok sıfatı bulunan canım arkadaşım Nil'in allah nasip ederse birkaç hafta sonra sahip olacağı farklı bir ünvana kavuşacak olmasını kutladık.
Nil'e süpriz hazırlanan Baby Shower partisi tüm ince detayları ile hazırlanmış kusursuz bir tabiri caizse bebek karşılama partisiydi.Bebekler doğmadan anneye özel olarak hazırlanan bu parti büyük bir hevesle beklediğimiz bebeklerin İKİZ olması nedeniyle daha da renkliydi.Her taraf pembe ve mavi balonlar , kurdeleler ve süslemeler ile doluydu. İnsanın anne olası geliyor valla :0)
Nil, hepimizi karşısında görünce o kadar mutlu oldu , o kadar heyecanlandı ki birdenbire ağlamaya başladı..Valla sulugöz kişiliğim ile bilindiğim için çok rahat itiraf ediyorum ben de hıçkırarak ağladım ...Hele eşinin özene bezene hazırladığı o harika barkovizyonu seyredince kendimi tutmam artık hiç mümkün olmadı.. Nil ve bebekleri Raina ve Ralph için birsürü hediye geldi..Nil bütün hediyeleri tek tek açtı..Harika şeyler gelmişti gerçekten! Daha sonra tabii PASTA vardı..Ben de hemen ilgi odağımı kare kare görüntüledim..Tadı da görüntüsü kadar harikaydı bu arada belirtmem lazım...
Pasta da yine ikiz konsepti hakimdi tabii ki ...Yani kısaca özetlemek gerekirse duygusal, keyifli bir gün geçirdik hep beraber...
Nil'cim...Sana ve bebeklerine sağlık , huzur ve mutluluk diliyorum....İnşallah bir sonraki partide bebişler de bizimle olacaklar :0)
21 Aralık 2006 Perşembe
ÇİKOLATALI MUFFIN
Teknik problemler bitmez, bunlara alışmak lazım !!!
Yılbaşı iyice yaklaştı, bir şey kalmadı gerçekten. Daha hediye faslına bile dahil olamadım. Departmanda kura çektik her sene yaptığımız gibi.. Acaba beni kim çekti, sen kimi çektin geyikleri de haliyle başladı :))
Bu arada sıkı bir de rejime girdim.Malum ve meşhur pazartesi başlanan rejimlerden :)Acaba bir sonraki pazartesiyi görebilirmiyim , bilemiyorum ama şu anda gayet iyi gidiyor.Yani dördüncü günde bile azmim hala tavan yapmakta!!!Hedef yılbaşına en azından 3 kg eksik girmek..Tabii daha verilmesi gereken çok var ama kendime ulaşılabilir hedefler koyma metodunu uygulamak istiyorum bu sefer..Bu sefer zaten benim metodlardaki enflasyonu gayet iyi tanımlıyordur:)Ben de kaç sefer oldu bugüne kadar sayamadım ama ben galiba böyle de mutluyum, mühim olan o :)
Geçenlerde pişirip, tarifini yazmaya fırsat bulamadığım muffinlerin tarifini vermek istiyorum bugün size..
Esasen bu tarif benim yıllardır uyguladığım ancak büyük kek kalıbında pişirdiğim bir tarif ama muffin kaplarında yapınca daha da bir şeker oldular sanki.
Malzemeler
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 paket kakao
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 bardak un
- süslemek için damla çikolata ve fındık içi
Şeker, kakao, sıvıyağ ve sütü şeker iyice eriyinceye kadar yüksek hızda çırpın.Karışımdan 1 su bardağından biraz az olacak şekilde ayırın ve ayırdığınız kakaolu karışımı biraz sütle sulandırıp bir kenarda bekletin.
Geriye kalan şeker,süt,yağ ve kakao karışımına un,vanilya,kabartma tozu ve yumurtaları ekleyip çırpın. (Un az gelirse biraz ekleyebilirsiniz)
Muffin kaplarınızı iyice yağlayın ve yağlanmış kaplara hazırladığınız kek karışımından dökün.Üzerlerine birkaç parça damla çikolata ve biraz fındık serperek süsleyin.Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında kekler pişene kadar yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
Pişen kekleri kalıplarından çıkartmadan önce kenarlarını kalıptan kurtarmak için bıçakla kanırtın.Hazırlayıp bir kenara ayırdığınız sosu eşit miktarda olacak şekilde keklerin yanlarına ve üzerlerine doğru gezdirin.(Bu işlemi kek sıcakken yapmanız gerekir)Sos fazla gelebilir, sıcak kek sosu emecektir.
Kekler sosu emdikten ve hafif ılındıktan sonra zedelemeden kalıplardan çıkartın ve servis edin.
Afiyetle ...
19 Aralık 2006 Salı
GOLDEN GIRLS_ 3.SEZON BİTTİ
Bu sefer mevcut golden girls üyelerinin yanısıra misafir katılımcılarımız da vardı..O nedenle tam 13 kişi olduk cuma akşamı.Bu kalabalık nedeniyle gün daha da bir güzel oldu diyebilirim.
Şu anda gruptaki bütün kızlar eminim bu yazıyı heyecanla bekliyor , hatta beni arayıp ne zaman yazacağımı soranlar bile var :o)
İşte başlıyor !!!
Zaten bir hafta öncesinde hazırlamaya başlamıştım evi , biliyorsunuz..Euroflora falan...Tatlılarımı da özenle hazırladım.Yılbaşı kurabiyelerimi pişirdim, Eurofloradan alıp, hazırladığım ve yılbaşı konseptine getirdiğim sepetime koydum..
Menü de kararlaştırdığımız üzere pizza ve hot wings vardı. Gece boyunca 4 mega, 2 büyük boy pizza, 2 adet 30'luk hotwings basket tüketmemiz kesinlikle tesadüf değildi...Yemek sonrasında çok beğenerek hazırladığım BEST OF GOLDEN GIRLS filmini izlettim kızlara...Vallahi seyrederken ben bile bilmem kaçıncı seyredişim olmasına rağmen duygulandım.
En heyecanlı yeri yılbaşı hediyeleri kısmıydı galiba..Geçen ay Pınar B.'de çekiliş yapmıştık, bizim evde de herkes hediyelerini verdi.. Ne hediyeler çıktı paketlerden, neler...
Hediye faslı bittikten sonra çekiliş yaptık, bir sonraki sene için...Ocak'tan başlayıp, Aralık'a kadar her ayın sahibini belirledik..
Şu tesadüfe bakın ki Aralık yine bana çıktı...
Diyorum ya size bir gelenek Aralık ayında bizim evde olmak diye..Off daha koca bir yıl var dedim içimden , ne yalan söyleyeyim :)
Bizim evde yapılan Aralık toplantısının diğer bir geleneği de 19 Aralık'da doğan Pınar B.'nin doğumgünü kutlamak. O nedenle ben de bir pasta yapmıştım.Pasta tarifini size daha sonra vereceğim. Sohbet, muhabbet... Gece 24'e kadar birlikte güldük eğlendik...
VIVA GOLDEN GIRLS !!!
18 Aralık 2006 Pazartesi
ÖMÜR BOYU MUTLULUKLAR !!!
Bugün bloğumda Fii ve A.S.S'ye yer vermeye karar verdim.Nasıl mı karar verdim ? Aşağıda göreceğiniz resmi Fii yani Filiz bana forwardladığında, bu resmi kesin yayınlamalıyım dedim.Zaten onlara sözüm vardı tebrik işini online yapacağıma dair :)
Filiz ve Ali Sinan 4 Aralık'ta Amerika Los Angelas'a giderek Türk Konsolosluğu'nda evlendiler.Çılgın çift nikah töreninden sonra bir restaurantta başbaşa yemek yerken çektirmişler bu resmi ..Arkadaki yazı ise beni bitirdi ...Yeni evli çifti tebrik etmişler ... Harika :)
Ben de onları tebrik ediyor, en iyi dileklerimi gönderiyorum bloğum aracılığıyla..Yüzünüz hep gülsün...
Mutluluklar !!!!
15 Aralık 2006 Cuma
YE#17 KABAKGİLLER ETKİNLİĞİ
Marifet teyzenin Aralık ayı etkinliği olan KABAKGİLLER için ne yapmalı diye baya uzun süre düşündüm açıkçası..
En sonunda bugün yayınlamakta olduğum tariflere karar verdim..Umarım beğenir ve denersiniz !
- 4-5 adet yeşil kabak
- 1 adet orta boy soğan
- 4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 5 bardak su
- 1 paket krema
- tuz
Kabakları temizleyip, ince halkalar halinde doğrayıp, hazırlayın. Soğanları yemeklik, sarımsakları da iri iri doğradıktan sonra sıvıyağda hafif soteleyin, renkleri değişince kabakları da ilave edip, suyu katın.Kabaklar yumuşayıncaya kadar orta hararette ateşte kaynatın.
Kabaklar yumuşadıktan sonra el blenderınızla yada mutfak robotunuzla çorbanın pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.Daha sonra kremayı ve tuzu ekleyip bir taşım kaynatın.Dereotu ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
BALKABAKLI TURTA
Geçen dün şirketteki kermesten bahsetmiştim. O kermes için pişirdiğim şeylerden biri de Balkabaklı Turta idi... Kermeste en çok satılan ve en çabuk biten şey ünvanını kimselere kaptırmadı !!! Kabakgiller etkinliği için türettiğim bu turtayı denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum, tadına bayılacaksınız...
Malzemeler:
- 1/2 kg balkabağı
- 1,2 su bardağı tozşeker
- 1 kase ceviziçi
Turta hamuru için;
- 2 yumurta (Hamur için bir yumurta ve bir tanesinin sadece beyazı, sarısı üzerine)
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 paket kabartma tozu
- 200 gr margarin
- alabildiği kadar un
Temizlenip, dilimlenmiş balkabaklarının üzerine tozşekeri döküp, su ilave etmeden kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme süresi yaklaşık olarak 45-50 dk yı buluyor.
Pişen kabakları çatalla ezip, püre haline getirin.İnce çekilmiş ceviziçini püreye katıp, iyice harmanlayın.
Tart hamurunu , belirtilen tüm malzemeleri biraraya getirerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun ve bir yumruk kadar kenara ayırıp, tart kalıbınız kadar büyüklükte merdane ile açın.Açtığınız hamuru iyice yağladığınız kalıbınıza yerleştirin, kenarlarını yükseltin.Hamurun üzerine hazırladığınız balkabağı püresini eşit miktarda yayın.
Bir kenara ayırdığınız yumruk büyüklüğündeki hamuru un serptiğiniz tezgahınızın üzerinde 2 cm kalınlığında açın ve ince şeritler keserek turtanızın üzerine kafes şeklinde dizin.Ayırdığınız yumurta sarısını bir fırça yardımı ile kafeslerin üzerine bolca sürün.
Tartınızı önceden 170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...Bir sonraki etkinlikte tekrar görüşmek üzere :o)
13 Aralık 2006 Çarşamba
FIRIN MAKARNA
Bu hafta güzel bir hafta...Bu cuma günü efsanevi Golden Girls bizim evde toplanıyor. Cuma akşamı şenlik var. Evde tam gaz bir hazırlık söz konusu. Cumartesi günü Sıla ile hazırlıkları yapabilmek için Euroflora ya gittik.
Euroflora'ya ne zaman gitsem zaten kendimi kaybediyorum.Hemen hemen her yılbaşı öncesinde gidiyorum ama herseferinde de elim boş çıkamıyorum malesef!!!
Yine çam ağacım için süsler, dekoratif objeler, sepetler vs.. aldıktan sonra eve gidip evin tamamın yılbaşı konseptine bürümek için sabırsızlanmadım desem yalan olur, nitekim eve girer girmez işe koyuldum ve şu anda ev tam bir yılbaşı şöleni havasında :)
Bu arada Sıla ile harika bir yerde yemek yedik cumartesi günü onu da anlatmadan geçemeyeceğim...
FICCIN'a gittik...Çerkez mutfağının lezzeti zaten dillere destandır bilirsiniz. Çerkezlerin iyi yemek yaptıkları da hep söylenir.Çerkez mutfağından birkaç örnek yemişliğim vardı ama Fıccın'da yediklerim bir ömre bedeldi diyebilirim.O kadar lezzetliydi ki anlatamam.Önce Fıccın yedik.Fıccın bir nevi etli ekmek, ama lezzeti tartışılmaz, süper!! Sonra Ispanaklı Velibah .. O sanırım favorimdi.. Gözlemeye benziyordu.Son olarak da kıymalı çerkez mantısı getirdiler..Artık düşünün ne kadar yediğimi :o) Sizin için mantının resmini bile çektim...Üzerine de bir şekerpare ve tavşankanı çay... Ohhh yeme de yanında yat diyemiyorum çünkü hepsini afiyetle yedim :o)
Konu nerden nereye geldi , aklımı yemekle bozmak üzereyim galiba , bağışlayın ....
Cuma akşamı diyorduk ..
Evet, cuma akşamı için evin dekorasyonu tamam...Ağaç kuruldu, senede bir ay kullanılan tüm örtüler çıkarıldı..Mumlar konuldu..Hediyeler için sepetler hazır...Bu akşam da tatlıları hazırlamaya başlıyacağım çünkü pizza ve şarap konseptimiz var bu ay.
Bu hummalı çalışma nedeniyle dün akşam yine makarna akşamıydı :) Zaten Engin'in canına minnet...Bari fırın makarna yapayım da bir değişiklik olsun dedim...Bilmeyenler için işte tarifi...
Malzemeler:
- 1 paket makarna (ben fiyonk makarna kullandım)
- 1 yemek kaşığı margarin
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 3 bardak ılık süt
- 1 yumurta
- 1 kase rendelenmiş kaşar peynir
- tuz, karabiber
Beşamel sos için, başka bir tencerede tereyağını eritip, unu ekleyin. Unu kokusu çıkana kadar tel çırpıcı ile karıştırarak kavurun. Un, hafif bir sarı renk alınca sütü yavaş yavaş ilave edin, sütü eklerken karıştırmaya devam edin.Tuz ve karabiber ekleyip, koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.Muhallebi kıvamına gelince ocağın altını kapatın ve sosunuza bir yumurta kırıp, hızla karıştırmaya devam edin.
Hazırladığınız sosu pişen makarnanız ile iyice karıştırın.Isıya dayanıklı bir fırın kabına karışımı dökün ve üzerini kaşar peynir rendesiyle iyice örtün.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında makarnanızın üzeri kızarana kadar pişirin.
Not:Eğer peynirli yapmak isterseniz ufalanmış beyaz peyniri, beşamel ve makarnayı karıştırırken ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...
12 Aralık 2006 Salı
PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ
Malzemeler:
- 5 yufka
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- Su
- 1 kase böreklik peynir
- Maydanoz
- Süslemek için çörekotu & susam
İç Malzeme:Peyniri bir çatal yardımı ile iyice ufalayın.Maydanozları ince kıyın ve peynirle karıştırın.
Fırın tepsinizi margarin ile yağlayın.Birinci yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsiye
serin.Hazırladığınız sıvı harç ile birinci kat yufkayı ıslatın.
İkinci yufkayı ikiye bölün ve tepsiye serin, yine ıslatın.İkinci yufkanın ikinci yarısına da aynı işlemi uygulayın.Bu şekilde yine iki parçada üçüncü yufkayı tepsinize serin.Üçüncü yufkanın son parçasını da serdikten sonra iç malzemenin hepsini yufkaların üzerine eşit miktarda serin.
Daha sonra dördüncü yufkayı yine ikiye bölün, birinci parçasını malzemenin üzerini kapatacak şekilde serin ve ıslatın, daha sonra ikinci parçasını yayın ve yine ıslatın.Beşinci yufkayı bölmeden tam parça olarak tepsiye serin ve ilk yufkanın dışarıda kalan kısımlarını da içeri doğru katlayarak yufka serme işlemini tamamlayın.Hazırladığınız böreğinizi kare dilimler halinde enine ve boyuna olacak şekilde kesin.Kesme işlemi tamamlanınca sıvı harçın kalan kısmını eşit olarak tüm böreğin üzerine gezdirin.Kestiğiniz dilimlerin arasına harcın girmesini sağlayın.Üzerine çörek otu serpebilirsiniz.
Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında böreğin üzeri tamamen kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
11 Aralık 2006 Pazartesi
KAŞAR PEYNİRLİ VE ACI BİBERLİ BİSKÜVİ
Bugün biküvilerim sanırım beğeni toplayacak :)
Malzemeler:
- 1 paket margarin
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yumurta (sarısı içine , beyazı üzerine sürmek için)
- 1 tutam tuz
- Süslemek için çörek otu
- 1 kase rendelenmiş kaşar peynir
- 1 tatlı kaşığı acıbiber salçası
- Yaklaşık 4-5 bardak un (Aldığı kadar un)
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini, sütü, kabartma tozunu, yumurta sarısını ve tuzu bir kaba koyup yavaş yavaş un ekleyerek, ele yapışmayacak şekilde kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamur kıvamına gelince, iki parçaya ayırın.Bir tanesine kaşar peynirini, diğerine acı biber salçasını ekleyin ve tekrar yoğurun.
Daha sonra her iki hamuru da streç filme sarıp , yaklaşık 25 dk kadar dinlendirin.
Tezgahınıza un serpip hamurları yaklaşık 0,5 cm kalınlığında açın ve ister kurabiye kalıplarınızla ister bir çay bardağı ile şekilendirin, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize aralıklı olarak dizin.
Üzerlerine yumurta akı sürün ve çörek otu ile süsleyin.
Önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
9 Aralık 2006 Cumartesi
CİPSLİ TAVUK
Kolay ama lezzetli yemeklere bayılıyorum.Hele bir de görsel olarak sanki saatler harcamış izlenimi veriyorsa daha da bir hoşuma gidiyor.Birazdan tarifini sizlerle paylaşacağım yemeği ne zaman yapsam, "Neden uğraştın? Valla ne hamaratsın kaçta geldin işten bu yemeği ne zaman pişirdin?"gibi sözlerle karşı karşıya kalıyorum ;)
Ama işin özü o kadar da zor değil..
İşte malzemeler:
- 1/2 kg tavuk göğüs (İnce olması gerekli)
- 1,5 paket krema
- 1 paket cips (Ben Ruffles tercih ediyorum genellikle)
- tuz,karabiber
Isıya dayanıklı borcamınıza tavuk dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Kremayı tavukların üzerine bolca dökün.Tuz ve karabiber serpin. Mutfak robotunuzda cipsleri iri taneler halinde çekin.(Robot yoksa elinizle de ufalayabilirsiniz)En üste cipsleri tavukların üzerini iyice kapatacak şekilde serpiştirin.Yaklaşık 30-35 dk 180 derecelik fırında pişirin.
İnanın hazırlaması da yazması kadar kolay olacak.
Beğeneceğinizi ümit ediyorum ;)
Afiyet olsun ...
8 Aralık 2006 Cuma
GÖKKUŞAĞI TOPKEK
Bana bahane bulmak çok kolay gördüğünüz gibi..Aldığım haber gerçekten çok güzel bir haber, sizlerle ilerki günlerde paylaşacağım...
Bu haberi kutlamak için ne yapmalıyım diye düşününce şöyle cıvıl cıvıl olmalı dedim içimden.Mutluluğu temsil etmeli.
O zaman aklıma geçenlerde bir blogda gördüğüm renkli topkekler geldi aklıma.Kendi kek tarifime uyarladım ve sonuç olarak gayet sevimli minik kekciklerim oldu...
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 su bardağı süt
- 1çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
- renkli gıda boyaları
- damla çikolata
Yumurta, tozşeker, sıvıyağ ve sütü köpük köpük oluncaya kadar çırpın.Un ve kabartma tozunu ayrı bir kaba eleyin ve daha sonra diğer malzemelere ekleyerek çırpmaya devam edin.Hazır olan kek karışımını 3 ayrı cam kaseye bölüştürün ve herbirine istediğiniz bir renk toz gıda boyasından kürdanın ucu ile bir parça katın ve karıştırın.
Muffin kalıbınızı iyice yağlayın ve üç ayrı renk kek karışımını üst üste kalıbın bölmelerine dökün.Birkaç tane damla çikolata ile en üstünü süsleyin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişirin.
Not1:Pişip pişmediğini keklere bir kürdan batırarak kontrol edebilirsiniz.Kürdanın kekin içerisinden kuru çıkması gerekmektedir.
Not2:Bu karışımdan yaklaşık 15 adet muffin çıkmaktadır.
Afiyet olsun !!!
6 Aralık 2006 Çarşamba
KREMALI FESLEĞENLİ MAKARNA
Eşimin en favori yemeğinin makarna olduğunu sizlere daha önce belirtmiştim.Bu nedenle bizim evde makarna hiç eksik olmuyor.Tutucu bir damaktadına sahip olması nedeniyle fazla sos alternatifine yanaşmasa da Kremalı Fesleğenli en sevdiği makarnlardan.
Bu tarifi üniversitedeyken gittiğim İtalyanca kursundaki hocam Signora Angela vermişti.Her kurun sonunda bize bir çeşit makarna yapardı.Çok şeker bir bayandı gerçekten.
Malzemeler:
-1 paket makarna (Penne ya da Mantı makarna denilen modelle en iyi sonuç alınıyor)
-2 adet çarliston biber
-2 adet domates
- 3-4 dilim dana jambon (kullanılmasa da olur)
-1 küçük boy Pınar Krem Peynir (en iyi bu markadan sonuç alınıyor, yağlı ve tuzlu bir peynir olmasından ötürü)
-1 paket krema
-1 yemek kaşığı fesleğen
-tuz
-üzerine parmesan ya da izmir tulum peyniri rendeleyebilirsiniz
Yapılışı:
- Makarnayı tuz ve 1 kaşık sıvıyağ katılmış olan kaynamış suda haşlayın, yumuşayınca süzün.
- Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvıyağda ince uzun (Jülyen) doğradığınız jambonları hafifçe kavurup, aynı şekilde uzun doğradığınız biberleri ekleyin.
- Domatesleri küp küp doğrayın ve biberler yumuşadıktan sonra üzerlerine ilave edin.
- Domatesler suyunu çekince krem peynirin tamamını dökün ve karıştırarak peynirin erimesini sağlayın.Peynir eridikten sonra kremayı ilave edin, bir taşım kaynayınca ocağı söndürün.
- Son olarak fesleğeni ve tuzunu katın.
Kendinizi bu makarnaya fazla kaptırmayın sakın çünkü fazla lezzetli ;)
Afiyet olsun...
5 Aralık 2006 Salı
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI
Kış sebzelerinden hemen hemen hepsini severim.Kereviz, pırasa, ıspanak...Hepsinin kendisine has özel lezzeti var tabii.Diğer yandan da faydaları.Pazar günü yerelması pişirdim.Yerelması çirkin şekli ile biraz turpu biraz da patatesi andırıyor.Şekli kötü ama son derece lezzetli bir sebze.Üstelik;şeker hastaları için süper bir gıda.Google'dan diğer faydalarını araştırınca bakın neler buldum...
*Vücudun direncini artırır.
*Kabızlığı giderir.
*Anne sütünü artırır.
*Bol idrar söktürür.
*Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar.
*Romatizma ağrılarında şikayetleri azaltır.
*Cildin güzel olmasını sağlar.
Yani bu kadar faydaya insan ilaç niyetine yer bu sebzeyi..
Ama ben size ilaçtan daha lezzetli bir tarif vereceğim, yine pratik tabii ki :)
Malzemeler:
- 1 kg yerelması
- 1 büyük boy havuç
- 1 orta boy soğan
- 3 kesme şeker
- 3 yemek kaşığı pirinç
- tuz
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- Su (1-1,5 çay bardağı)
Yerelmalarını soyup, iri bir şekilde doğruyoruz. Havucu halka halka dilimliyoruz. Soğanı yemeklik doğrayıp hazırlıyoruz. Tenceremize tüm sebzeleri koyup üzerine de yıkanmış pirincimizi ilave ediyoruz. Üzerlerine tuz, zeytinyağ,su ve şekeri ekliyoruz. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,
4 Aralık 2006 Pazartesi
ŞEKER HAMURU İLE TANIŞMA
Cumartesi günü bahsettiğim gibi tüm günümü Kadıköy'de geçirdim diyebilirim.
Diğer blog sahiplerinin yorumları ve tecrübeleri ile yola çıkarak iki yere gittim ama bu bile o günümü gün etti gerçekten.Ne kadar mutlu oluyorum sizlere anlatamam sevdiğim ve keyif aldığım bir şeyler için uğraşırken.
İlk durağım BEYSA oldu.Burada ağırlıklı olarak hammadde dışında kullanılan aklınıza gelebilecek hertürlü pastacılık ekipmanı var.Çeşit çeşit, boy boy kalıplar, dekoratif malzemeler, şeker hamuru ve marzipan işlemek için aletler, bıçaklar, kevgirler daha neler neler...Tüm ürünler genelde € üzerinden fiyatlandırılıyor.Aradığınız herşeyi bulmak mümkün.Hazır şeker hamuru bile var.
Daha sonra da BİLKO'ya gittim.
(BİLKO TİCARET LTD.ŞTİ, Caferağa Mah. Arayıcıbaşı Sok. No:33 Kadıköy, 216.348 30 77)
Ufacık dükkanın içerisinde dünya var sanki..Hammaddeleri burada bulabildim.File badem, glükoz, gıda boyaları, süsleme için aklınıza gelen herşey.Bunun yanısıra yine kalıplar, pasta altlıkları,muffin ve truffle kağıtları vb..
Eve gelip aldıklarımı mutfağa daha yerleştirmeden küçük bir ölçü şeker hamuru denemesi yapmaya karar verdim.
Şeker Hamuru malzemeleri olan yumurta, pudra şekeri ve glükozu yoğurup pembe gıda boyası ile renklendirdim.
Sanırım sonuç hiç de fena değildi;)
Bundan sonra kimse beni tutmasın .....
2 Aralık 2006 Cumartesi
ADIM ADIM
Kendimi mutfak sanatında geliştirme yönünde adım atmaya başladığım şu günlerde gezdiğim, fikirler aldığım tüm blog ya da web sitesi sahiplerine teşekkür ediyorum..Daha önce de bahsetmiştim, takip ettiğim hem de çok sıkı takipçisi olduğum bir kaç site var ve onlardan kendime çok feyz alıyorum.
Geçenlerde bir kitapevinde dolaşırken bundan birkaç yıl öncesinde televizyonda sunduğu programını hiç kaçırmadığım Emel Başdoğan'ın "Pasta Yapımı" ile ilgili olan kitabını satın aldım.
Gerçekten büyük emek sarfedilmiş olan bu çalışmaya hayran kalmamak mümkün değil.Son derece basit bir ifadeyle, kademeli resimli anlatımlarla hazırlanmış olan bu kitap, "İnsana neden yapamayayım?" dedirtiyor sahiden...
Bugün kendimi Kadıköy'e atıp pasta malzemeleri satan dükkanlara gitmeye karar verdim..Ayrıntıları sizlere aktaracağım;)
Unutmayın, slogan basit "YEMEKBAHANE" maksat sevdiğiniz şeylere vakit ayırabilmekte ....
Sevgiyle,
1 Aralık 2006 Cuma
MUTLU YILLAR BİRTANEM !
30 Kasım 2006 Perşembe
KROKANLI ÇİLEKLİ PASTA
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından biraz fazla un
- 1 kahve fincanı buğday nişastası (ben mısır kullandım)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket vanilya
Arası için;
- 250 gr dondurulmuş ya da taze çilek
- 2 yemek kaşığı portakal suyu
- 2 yemek kaşığı vanilyalı puding
- 1 bardak süt
- 1 yemek kaşığı damla çikolata
Süsleme ve üzeri için;
- 2 yemek kaşığı vanilyalı puding
- 1 bardak süt
- 1 tatlı kaşığı margarin
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı su
- 1 fincan ceviz içi
- 1 tatlı kaşığı margarin (karamel için)
- kakao
- Yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Daha sonra bir kaba unu, nişastayı ve vanilyayı eleyin ve yağ ile birlikte yumurta-şeker karışımına ilave ederek, çırpmaya devam edin.Kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve önceden 175 derecede ısıtmış olduğunuz fırınınızda pandispanyanızı yaklaşık 40-45 dk pişirin. Pastacı, her zaman bir gün önceden yapmayı öneriyor pandispanyaları.Ancak dedim ya, son anda vermiş olduğum bir karardı diye; ben malesef herşeyi aynı günde tamamlamak durumunda kaldım.Eminim onun tavsiyesine uyulursa daha iyi bir sonuç alınacaktır.
- Pandispanya piştikten sonra hafif ılınınca , büyük bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.
- Çilekleri, portakal suyu ile rondodan geçirip, püre haline getirin. İkiye ayırdığınız her iki pandispanyanın da üzerine bu püreden yayın.
- 2 yemek kaşığı vanilyalı puding ve 1 bardak süt ile koyu kıvamda bir krema pişirin.Pişen kremanın içerisine damla çikolataları ekleyin ve karıştırın.Altta kalacak olan pandispanyanın üzerine hazırladığınız bu kremayı yayın ve üzerine 2.kat pandispanyayı kapatın.
- Artık pastanızı servis edeceğiniz tabağa almanız gerekmekte.
- 2 yemek kaşığı vanilyalı puding ve 1 bardak süt ile koyu kıvamda bir krema pişirin.Koyulaşınca, ocağı kapatın ve 1 tatlı kaşığı margarin ekleyip, çırpın.Pastanızın üzerine bu kremayı sıvayın.Yanlarına da sıvamanız önemli çünkü krokanlarımızı yanlarda bu krema sayesinde tutacağız.
- Cevizleri irice dövün ve yağlı kağıda serin.
- 1 tavaya karamel için ayırdığız margarini ve toz şekeri koyun ve şekerin eriyip, karamelize olmasını bekleyin.Karamel rengi aldığında su ekleyip, hızla karıştırın ve yağlı kağıt üzerine döktüğünüz cevizlerin üzerine iyice yayın,soğumaya bırakın.
- Soğuyan şekerli cevizleri elinizle kırın ve pastanın kenarlarına yapıştırın.Birkaç parça üzeri için ayırın.
- Bir elek yardımıyla yavaşça pastanın üzerine kakao eleyin ve ayırdığınız krokanlar ile üzerini süsleyin.
Evdeki malzemelerle yapılabilecek basit bir pasta ve sadece pişirme işlemleri de dahil olmak üzere 1,5 saatimi aldı.
Umarım beğenirsiniz!!!
Afiyet olsun...
29 Kasım 2006 Çarşamba
KÖFTE KEBABI ve PATLICANLI BULGUR PİLAVI
En sonunda Engin'in en sevdiği şey olan köfteden yola çıkarak bir kebap yapma fikri geldi aklıma..Esasen Türk mutfağında varolan bir kebaptır bu; ancak genellikle et ile yapılır benim bildiğim..Ben köfte ile denemeye karar verdim.Peki yanına ne yapmalı ?Engin'i tanıyanlar bilirler..Engin ve makarna bir denklem gibidir.Yani Engin=Makarna..O yüzden bizim evde makarna eksik olmaz..Bu sefer pilav yapmaya karar verdim ama ne pilavı??? Tek bir adet patlıcanımın oluşu beni hemen renkli bir fikre götürdü.Eee tamam...Mönü oluştu..
- Tarhana Çorbası
- Köfte Kebabı
- Patlıcanlı Bulgur Pilavı
- Turşu
- Yoğurt
Malzemeler
- 3 adet orta boy patates
- 250 gr kıyma
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet orta boy kuru soğan
- tuz-karabiber
- 2 adet domates
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 kaşık yoğurt
- kızartmak için sıvıyağ
- Patatesleri soyun ve kibrit çöpü inceliğinde doğrayıp, sıvıyağda kızartın. Kızaran patatesleri kebabınızı servis edeceğiniz kabın en altına yayın.
- Soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın.Ekmek içlerini ıslatın ve iyice suyunu sıkın.Soğan, ekmek,kıyma,tuz ve karabiberi yoğurarak yuvarlak köfteler elde edin.Köfteleri , patateslerden sonra kızartın ve onların üzerine servis kabına dizin.
- Domatesleri rendeleyin.Sarımsakları bıçakla ufak ufak doğrayın.Köfteleri kızarttıktan sonra tavada kalan yağı iyice boşaltın ve aynı tavaya domatesi, sarımsakları ve salçayı ekleyin. Çok az sulandırıp , tuz katın. Kaynayınca ocağı kapatın. Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökün.
- Bir kasede yoğurdu krema kıvamına gelene kadar çatalla çırpın, gerekirse çok az sulandırın. Kıvama gelen yoğurdu, kebabın üzerine gezdirin.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Malzemeler
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (pilav için)
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet çarliston biber
- 1 adet domates
- 1 adet patlıcan
- 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 adet tavuk bulyon (arzu edilirse kullanılmayabilir)
- tuz,karabiber
- sıcak su
- kızartmak için sıvıyağ
- Pilav için sıvıyağı tancereye koyup, yemeklik doğranmış soğanları ve ince doğranmış biberleri kısık ateşte kavurun.
- Patlıcanları alacalı soyup, ufak küpler halinde doğrayın ve tuzlu suda 5 dk bekletin.Daha sonra iyice kurulayıp kızartın ve kevgire alıp iyice yağını süzdürün.
- Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın, kavrulmakta olan soğan ve bibere ekleyin.Salçaları da ekleyerek, tencerenin kapağını 1-2 dk. kadar kapatıp, domatesin pişmesini bekleyin.
- 1,5 su bardağı bulguru pişen malzemeye ekleyin. Tuz, karabiber ve bulyonu katın ve 2,5 su bardağı sıcak su ilave edin, yüksek ateşte pilavı arasıra karıştırarak pişirin.
- Pişen pilavın üzerine kızarmış olan patlıcanları yayın ve tenecere-kapak arasına bir havlu koyarak yaklaşık 20 dk demlenmeye bırakın.
Afiyetle...
27 Kasım 2006 Pazartesi
TAVA
Her geçen gün ziyaretçi sayısı daha da arttıkça , tarif yazmak benim için ayrı bir keyif olmaya başladı..
Perşembe günü en son bakma fırsatım olmuştu bloğuma bugün girdiğimde 600'ü aşmış olduğunu gördüğümde ne kadar sevindim anlatamam sizlere.Birilerine ulaşma fikri insana ayrı bir keyif veriyor.Hele de kendi el emeğinle hazırladıkların söz konusu olunca daha da başka anlamlı hale geliyor... Ziyaret eden herkese teşekkür ediyorum !!!
Antakyalı bir arkadaşım verdi bu tarifi..En can alıcı noktadan vurdu, sihirli kelimeyi kullandı "PRATİK" eee ben de durur muyum ? Hemen denedim tabii.Dediği kadar varmış gerçekten. Pratik ve bir o kadar da lezzetli bu et yemeğini ben çok beğendim.. Eğer patlıcan ve sarımsaktan hoşlanıyorsanız , hiç durmayın , deneyin ... Pişman olmayacaksınız!!!
Ben , Engin ve bana kadar yaptım...Siz porsiyonu arttırabilirsiniz isterseniz ... Vereceğim malzemeden 4 kişilik servis rahat çıkıyor...
- 2 adet patlıcan
- 3 adet sivri biber (fazla acı olmasın diyorsanız çarliston da olabilir)
- 5 adet domates
- 6-7 diş sarımsak (özelliği bol saımsaklı olmasında)
- 1/2 kg kuşbaşı kuzu eti
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- tuz
Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayın ve tuzlu suda 5-10 dk bekletin. Biberleri halka şeklince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayın. Sarımsakları iri iri dilimleyin.
Patlıcanların suyunu sıkın ve diğer malzemeler ile birlikte bir fırın kabına alın. Eti de sebzelere ilave edin. Salçaları, tuzu ekleyin ve elinizle tüm malzemeyi birbirine yedirin.
Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk-1 saat pişirin.
Not1:Hiç yağ ya da su eklemiyorsunuz... Etin kendi yağı, koyulan bol domatesin de suyu yemeğe lezzetin alasını katıyor.
Not2:Arasıra fırında malzemeyi karıştırmakta fayda var.Etin pişip pişmediğini bıçakla kontrol etmeniz gerekiyor.
Afiyetle !!!