Kıyır kıyır bir börek tarifi, üstelik de çok ama çok kolay.. Peynirli ve patatesli olarak denedim her ikisinde de sonuç harika oldu. Şimdi yağ karşıtı okuyucum varsa kızacak :) biliyorum ama ne yapayım bu benim gerçeğim :) "yağı bol ya ondan çok lezzetli oluyor" diyeceğim :)
Malzemeler: (bir büyük fırın tepsisini doldurmak için - yaklaşık 50 dilim oluyor)
- 5 adet yufka
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı su
- 1 kase un
- 200 gr tereyağ
- Tepsiyi yağlamak için sıvıyağ
iç malzeme: peynir, maydanoz ya da haşlanmış patates .. iç malzemede özgürsünüz :)
Yapılışı :
- Fırın tepsisini sıvıyağ ile iyice yağlıyoruz.
- 1 subardağı sıvıyağ ve 1 su bardağı suyu bir kasede karıştırıyoruz.
- Birinci yufkayı açıp her yerine yağlı su sürüyoruz.
- Bir çay süzgeci yardımı ile bir yemek kaşığı unu yufkanın üstüne serpiyoruz.
- Yufkayı ortadan ikiye katlayıp üst tarafına da yağlı su seriyoruz.
- Aynı şekilde yine un serpiyoruz.
- Tezgahta yarım ay şeklindeki yağlanmış yufkanın düz kısmına boylu boyunca iç malzemeden koyup yufkanın yarısına gelene kadar sıkı bir rulo yapıyoruz.
- Yarıya gelince boydan bir bıçakla kesiyoruz.
- Yine malzeme döşeyip aynı şekilde kalan diğer yarıyı da sıkı şekilde sarıyoruz.
- Bu sardığımız yufkaları ister tepsiye kol böreği gibi sararak, ister de uzun dilimler halinde diziyoruz.
- Tereyağını ocakta yakmadan eritiyoruz.
- Bütün yufkalara aynı işlemi yapıp tepsiyi doldurduktan sonra tereyağını her yerlerine bolca sürerek 200 derecede ısıtılmış fırına vererek böreği pişiriyoruz.
Üzerine tereyağdan sonra isterseniz susam ya da çörekotu serpebilirsiniz.
Afiyetle & sağlıkla,