Nohutla yapılan bir çok şeyi sevdiğim gibi Humus da vazgeçemediğim lezzetlerden biri. Ben hafif ılık ve pastırmalı severim. Bugünki tarifimiz de öyle olacak..
Malzemeler:
- 2 su bardağı nohut (Bir gece önce ıslatılmış olmalı)
- 1 limon suyu
- 1 çay bardağı nohutun haşlandığı sıcak sudan
- 1 çay bardağı tahin
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 diş ezilmiş sarımsak
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- 150 gr pastırma
- 5 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı:
- Bir gece önceden ıslatılmış nohutları düdüklü tencereye alıp üzerini geçecek kadar su koyuyoruz. Benim düdüklümde 15 dk haşlamam yetti, çatalla ezilebilecek kıvama gelinceye kadar haşlıyoruz.
- Pişen nohutları mutfak robotuna alıyoruz. (Blender da kullanabilirsiniz) Nohutlara sıcak suyun yarısını ekleyerek (haşladığınız sudan kullanmanız daha da lezzetli olmasını sağlar) robotu 1-2 dk kadar çalıştırıp nohutları parçalıyoruz.
- Daha sonra tahin, zeytinyağ, sarımsak, limon suyu ve baharatları da katıp tekrar çalıştırıyoruz.
- Son olarak kalan sıcak su ile ihiyaç varsa kıvamını biraz daha açabiliriz. (Eğer kalan su yetmezse biraz daha eklenebilir, kıvamı krem gibi olmalıdır)
- Bir tavada tereyağını yakmadan eritiyoruz. Büyük parçalar halinde dilimlediğimiz pastırmaları tereyağında yakmadan bir iki çevirerek hafifçe pişiriyoruz.
- Humusumuzu servis edeceğimiz tabağa alıp üzerine pastırmaları yerleştiriyoruz. Tavada kalan tereyağının tamamını üzerine döküyoruz.
- Ilıkken servis ediyoruz.
Not: Eğer humusunuzu erken pişirdiyseniz ve soğuduysa son dakika mikrodalga fırında ya da benmari usulü ısıtabilirsiniz.
Afiyetle, sağlıkla