Sıkıldınız değil mi benim bu pinekleyen halimden? İşi iyice tembelliğe vurduğumu düşünenleriniz varsa haklı! Koca Eylül ayını bir iki yazı ile geçiştirdim resmen.Ama bir sorun neden diye :) Vallahi üzerimde bir yorgunluk, bir miskinlik. Hastalıktan başımı kaldıramıyorum. Önce grip oldum sonra da migren ataklarım azdı. Neredeyse mutfakla mesaim yok denecek kadar az. Annecik ne pişirirse onu yer durumdayız. Yaydım kendimi anlayacağınız. Ama tamam, toparlanıyorum, söz... Eskilerden de olsa bir şeyler yazıcam artık, ihmal etmeyeceğim.
Az önce misafirlikten döndüğüm sofra beni kendime getirdi sanki :) Yine eşsiz şeyler yedim, mutfaksever yanım alev aldı meğer azıcık çıra lazımmış. O eşsiz menü sonra. Bugün sizlere harika bir pizza hamurundan bahsetmek istiyorum.
Daha önce sizlerle pufidik diye tabir edebileceğim bir hamur tarifi paylaşmıştım. Hepsinin lezzeti bir başka elbette. O tarif daha ekmeğimsi bir yapıda, çocukluğumda annemin hazır ekmek hamurundan yaptığı pizzalara benziyor. Bu sefer evde pizza yapmak istediğimde şöyle İtalyan restaurantlarında sunulan tarzda, ince ve çıtır çıtır hamuru olsun istedim. Google'da arama yaptığımda ise Lezize'nin bloğunda aradığım tarifi buldum.Samimi dostlara hazırlanan şık bir akşam yemeği menüsünde dahi yer verebileceğiniz bu pizzanın üzerine ne koyacağınız ise tamamen zevkiniz ve evdeki malzemeniz ile sınırlı.
Bu hamurdan iki tane 8 dilim pizza çıkıyor. Benim evde pizza tepsim olmadığı için 35 cm çapındaki börek tepsilerimin ters yüzeyini kullandım pişirme esnasında.
Çıtır Pizza Hamuru
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant (toz) maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3,5 su bardağı un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1/4 su bardağı zeytinyağı + 2 yemek kaşığı daha
- 1 büyük yumurtanın sarısı
Büyük ve derin bir kasenin içini bir miktar zeytinyağı ile yağlayıp hazırlıyoruz. Su, maya, toz şeker, zeytinyağ ve yumurta sarısını bir başka kapta karıştırıyoruz. 3 bardak ve yarım bardağın yarısı kadar unu ve tuzu eleyerek bu karışıma ilave ediyoruz. (Çeyrek bardak unumuz kalacak)
Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Daha sonra bu hamuru kaptan tezgaha alarak ayırdığımız çeyrek bardak unla pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
Bu hamuru ilk başta yağlayarak hazırladığımız kasenin içinde her tarafı yağlanacak şekilde döndürüp, üzerine bir bez kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz. Yaklaşık 1,5 saat kadar beklettiğimiz hamur iki katına çıkıyor olacak.
Süre dolunca hamuru ikiye bölüp unlanmış tezgahta ince bir şekilde açıyoruz. (Bahsettiğim gibi pişirmede tepsinin tersini kullandım. ) Kullanacağımız tepsinin tersini yapışmaması için margarinle yağlıyoruz. Açtığımız hamuru buraya yerleştiriyoruz.
Bu aşamadan sonra istediğiniz şekilde sos ve malzeme ile pizzanızı renklendirebilirsiniz. Benim uygulamam ise şöyle oldu:
Soğanlı & Sucuklu Çıtır Pizza
Malzemeler:
Sos için:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 adet domates (rendelenmiş)
- tuz, karabiber, kekik
- bir miktar su
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
Üst malzemesi:
- 1 adet kuru soğan (halka halka dilimlenmiş)
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
- 1/2 adet yuvarlak dilimlenmiş domates
- Sucuk dilimleri
- Servis için roka yaprağı
Domates salçası, domates rendesi, zeytinyağını ve baharatları karıştırıyoruz. Bir miktar su ile akışkanlık sağlıyoruz. Bu sosu pizza hamurumuzun üzerine (fazla kenarlara getirmeden) sürüyoruz.
Üzerine kaşar peyniri serpiyoruz. Soğan dilimlerini ve domates dilimlerini diziyoruz. Üzerine tekrar peynir serpip sucukları koyuyoruz.
200 derece sıcak fırında yaklaşık 8-10 dk pişiriyoruz. (Çok hızlı pişiyor, kontrollü olmanız gerekebilir)
Fırından çıkınca üzerine bir miktar zeytinyağ serpip roka yaprağı ile süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,