Bu pastayı hem komşum hem de çok yakın dostum Özlem için hazırladım. Dün kendisinin doğumgünüydü. Eşimin de en yakın arkadaşı olan Özlem'in eşi Serkan'ı arayıp pasta işi bende , sen meraklanma dediğimde ne yapsam diye uzun uzun düşündüm. Fotoğraflı kurabiyeleri bir kaç sefer yapmıştım ancak hiç pastada denememiştim. Bunun iyi bir fikir olacağına karar vererek başladım resim dosyalarını karıştırmaya ve henüz 2-3 hafta önce benim çektiğim bu fotoğrafta karar kıldım. Böylelikle fotoğraf da pasta da benden oldu :)
Bazen çevremden , özellikle de Aylin'den buraya koyduğum tariflerin yapım aşamasını neden koymadığıma dair sorular alıyorum. İnanın bu paylaşmama arzusundan kaynaklanmıyor. İzahı çok basit...Hemen anlatayım.. Sabah 06:30 da evi terkedip akşam 19:00'da eve geri dönüp , gecenin bir kör vaktinde mutfakta bir şeyler yapmaya gayret eden biri olarak, her aşamayı fotoğraflamaya vakit bulamadığım için sadece...O nedenle sizlerden özür diliyorum. Fotoğraflayamadığım aşamaları detayla yazmaya gayret gösteriyorum, umarım başarabiliyorumdur.
Gelelim pastamıza ...
Hazırlama süresi: Bir gece pandispanyayı beklettiğim için ben iki gecede bitirdim.
Gerekli diğer malzemeler: 28 cm pasta çemberi , şeker hamuru , yenilebilir kağıda print edilmiş bir fotoğraf , pişirme kağıdı , gıda boyası
Pastada pandispanya olarak yine Emel Başdoğan'ın ıslak kakaolu pandispanyasını tercih ettim.. Tekrar tarifi yazmak gerekirse:
ISLAK KAKAOLU PANDİSPANYA
28 cm çember için:
- * 6 adet oda ısısında yumurta
- * 170 gr toz şeker
- * 110 gr un
- * 50 gr kakao
- * 1/2 çay bardağı portakal suyu
Fırınımızı 180 derece ısıtıyoruz.
Öncelikle çok dikkatli bir şekilde yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıyoruz. En küçük bir sarı karışımı beyazın istediğimiz kıvamı almasını engelleyecektir. O nedenle bu ayrımı başka bir kasede yapıp, başarılı olduktan sonra teker teker yumurtaları çırpacağımız kaseye almakta fayda var. En azından karışırsa bir tane yumurtamızı feda etmiş oluyoruz. Beyaz olan tarafı cam bir kaseye alıyoruz ve şekerin yarısı ile bıçakla kesilecek kıvama gelene kadar çırpıyoruz.Şekerin diğer yarısı ile de başka bir kasede yumurtaların sarılarını açık sarı bir krema kıvamı alıncaya kadar çırpıyoruz.Çırptığımız yumurta sarılarına beyazı yavaş yavaş köpüğünü söndürmeden tahta kaşık ile karıştırıyoruz.Un ve kakaoyu eliyoruz ve yumurtalara ekliyoruz. Portakal suyunu da döküp yine tahta kaşıkla yavaş hareketlerle karıştırmaya devam ediyoruz.
Düz bir tepsiye pişirme kağıdımızı seriyoruz ve üzerine çemberimizi yerleştirip karışımımızı çemberimize döküyoruz. (Çember yağlanmayacak) Üzerini tahta kaşık ile düzeltip, ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dk kadar pişiriyoruz. Pişip pişmediğini , kürdan testi ile kontrol edip pandispanyamızı fırından çıkartıyoruz. Soğuduktan sonra çemberden çıkarttığımız pandispanyayı streç filme sarıp yada bir poşete koyup bir gece beklettim.
Ertesi gün arasına süreceğim ve üzerini sıvayacağım kremaları hazırladım.
Ara Krema:
Pastayı muzlu yaptım ve arası için vanilyalı Cremole kullandım. Crem ole'yi üzerindeki tarifin yerine, yoğun bir kıvamda olması için 2 bardak süt ile çırparak hazırladım.Muzları dilimledim ve cremolenin içine katıp karıştırdım.
Çikolata Ganaj : (üzeri için, arasına da kullanılabilir)
* 200 gr sıvı krema
* 240 gr bitter çikolata
Çikolatayı ince ince traşlayıp (bu çok daha kısa sürede pürüzsüz bir şekilde erimesini sağlayacaktır) benmari usulü eritiyoruz. Kursta hocamızın sürekli tekrarladığı bir konu var, çikolata 40-50 derecede eritilmeli, daha yüksek ısıda çikolata özünü kaybeder ve yağı ortaya çıkar. Çikolatayı ufaltarak eritmemiz bu aşamada da önem kazanıyor, böylelikle çikolatayı daha uzun süre ateşte tutmamış oluyoruz. Eriyen çikolatanın içerisine kremayı döküp çırpıyoruz ve bir müddet kıvam alması için bekletiyoruz.
Pastanın hazırlanmasına dönebiliriz artık..
Bir gece evvel hazırladığımız pandispanyamız çok yumuşak ve 3 kata bölecek kadar yüksek bir pandispanya oluyor. İster bıçakla ister levye ile düzgün bir şekilde üçe böldüğümüz pandispanyamızın en alt katını pastamızı oturtacağımız tabağa ya da pasta tabanına yerleştiriyoruz. Ben bu aşamada pansipanyanın kenarlarına pişirme kağıdı kesip koyuyorum, böylelikle krema sıvarken kenarları kirlense de son hamlede kağıtları aldıktan sonra her yer tertemiz kalmış oluyor.
Pandispanyayı isterseniz bir meyve suyu ile ya da sulandırılmış reçel ile ıslatabilirsiniz ama ben ıslatmadım çünkü zaten yumuşak ve kendinden ıslak bir yapısı var bu tarifin.Hazırladığımız cremole kremayı en alt kata uyguluyoruz. Alt katta bu uygulamayı bonkörce yapabiliriz. Pastada mühim olan (bunu da kursta aktardılar) üst katlara çıktıkça, ağırlık artacağı ve çökmeye neden olabileceği için malzemeyi biraz kısmak. İkinci katı kapatıp kremayı yine bu sefer biraz daha az miktarda uyguluyoruz. Son katı kapatıp bu sefer ganaj ile tüm pastamızı iyice sıvıyoruz.Artık alta serdiğimiz kağıtları kenarlardan çekebiliriz.Bu şekilde pastamızı bir müddet bozdolabında bekletiyoruz.
Sıra şeker hamurumuzu renklendirmeye geldi.. Ben resme uygun bulduğum için yeşilin iki tonunu seçtim. Hamurun çoğuna yeşil ve sarı katarak yoğurup açık yeşili elde ettim. Az bir miktara da sadece yeşil katıp çimen yeşili oluşturdum.
Açık yeşil hamuru nişasta serptiğim tezgahta pastanın tamamına yetecek kadar açıp buzdolabından aldığım pastayı kapladım. Yanları için koyu yeşil hamuru açtım ve yuvarlak kurabiye kalıbı ile , çay bardağı da kullanılabilir, yuvarlaklar kestim ve su ile bunları istediğim şekilde yapıştırdım. Açık renk hamur ile spiraller yaptım ve bunları da yuvarlakların üzerine yapıştırdım.
Resmi yuvarlak şekilde kestim. Bu resimleri yenilebilir bir kağıda basıyorlar ve altında bir plastik taban oluyor. Bu plastiği ayırdığınızda resmin altını hemen su ile ıslatmanız ve yapıştrmak istediğiniz yüzeye yerleştirmeniz gerekiyor. Be işlemleri yapıp pastanın üzerine resmi yerleştirdim ve koyu renk şeker hamuru ile çevresine çerçeve yaptım.
Pastamız bu şekilde hazır oldu.. Şeker hamuru pastaları terleme yapmaması için genellikle buzdolabına koymamaya özen gösteriyoruz. Balkonlar en iyi soğutma mekanizması durumuna geliyor bu konumda..
Bu sefer ince ayrıntılarıyla bir pastayı nasıl tamamladığımı anlatmış oldum. Umarım bu konuda hiç fikri olmayanlara bir cesaret verir ve denemek isterler..
Afiyetle kalın,