21 Nisan 2013 Pazar

BİBERLİ MİNİ EKMEKLER

Biberli Minik Ekmekler

Şu sıralar çay daveti menülerinde ekmek pişirme modundayım. Genellikle ağır hamur işlerinden uzak durmaya çalıştığım için, hazırladığım salata ve sebze garnitürlerin yanında ekmek tüketmek hem doyurucu oluyor hem de konuklarımın çok hoşuna gidiyor. Bu minik ekmekleri de önce ekmek makinamda mayaladım sonra da muffin kalıplarında fırına vererek pişirdim. 

Malzemeler:
  • 3 su bardağı kepekli un
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant (kuru) maya
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (ben acı kullandım)
  • Muffin kalıpları yağlamak için tereyağ
Yapılışı :
  1. Ekmek makinası kullanacaksanız hamur mayalama modunda çalıştırmak üzere makinanın haznesine salça ve tereyağ dışında kalan tüm malzemeyi koyup hamurun yoğurulması ve mayalanmasını sağlıyoruz. Eğer makina kullanmayacaksan derin bir kapta tüm malzemeyi yoğurup üzerini nemli bir bezle örterek ılık bir ortamda yaklaşık 1,5 saat kadar mayalandıralım.
  2. Muffin kalıplarını tereyağ ile yağlayıp hazırlıyoruz.
  3. Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.
  4. Mayalanan hamurumuzu un serpilmiş tezgaha alıp elimizle kenarlardan çekiştirerek açıyoruz. Hamurun içine biraz zeytinyağ ile incelttiğimiz salçayı bir fırça yardımı ile sürüp hamurumuzu çok yormadan kısa bir süre yoğuruyoruz. Hamurunuz cıvıklaşabilir, un ilave etmeyin!
  5. Hamurdan koparttığımız parçaları muffin haznelerine yerleştiriyoruz.
  6. Kalıpta 20 dk kadar mayalandırıp ısıttığımız fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

17 Nisan 2013 Çarşamba

TAVUKLU KABAK SANDAL

Tavuklu Kabak Sandal

Ben bu tarifi sağlıklı ve hafif bir çay daveti menüsü oluştururken yaptım. Yiyen herkes hem doydu hem de keyif aldı. Ana yemek ya da garnitür olarak da servis edebileceğiniz bu pratik tarifi denemelisiniz.

Malzemeler:
  • 4 adet orta büyüklükte kabak
  • 250 gr tavuk göğüs eti (haşlanmış ve didiklenmiş)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 
  • 1 kase rendelenmiş taze kaşar peyniri 
  • tuz - karabiber
Yapılışı :
  1. Kabakları soyup boylamasına ortadan ikiye kesiyoruz. İçlerini sandal olacak şekilde oyuyoruz.
  2. Tüm kabaklara aynı işlemi gerçekleştirip, kabakları yumuşayıncaya kadar buharda pişiriyoruz. (Ben tencerenin içine çok az su koyup içine kevgir yerleştirerek buharda pişiriyorum makinam olmadığı için)
  3. Başka bir tencerede tereyağını eritip unu kavuruyoruz.
  4. Un kavrulunca azar azar sütümüzü ilave ediyoruz. Topaklanma olmaması için karıştırmamız önemli.
  5. Sosumuz koyulaşınca ocağın altını kapatıp yumurtayı ilave ederek iyice yediriyoruz.
  6. Tuz ve karabiber ile tatlandırıyoruz.
  7. Didiklenmiş tavukları sosumuza ilave ediyoruz.
  8. Buharda pişen kabakları fırın tepsimize diziyoruz.
  9. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  10. Hazırladığımız tavuklu sosu kabakların içine pay ediyoruz.
  11. Üzerlerine kaşar peyniri rendesi koyup fırına veriyoruz.
  12. Peynir eriyip hafif kızarınca sıcakken servis ediyoruz.
Not : Bu yemeği pişirme evresine kadar tüm hazırlıkları ile tamamlayıp misafirleriniz gelmeden pişirmeye alabilirsiniz. Önceden hazırlanıp buzdolabında bekletilmesi uygundur.

Afiyetle & sağlıkla,

11 Nisan 2013 Perşembe

YOĞURTLU BİBER KIZARTMA

Yoğurtlu Karışık Biber Kızartması


Yazın verin bana bunu, bir de karpuzu başka şeye gerek yok desem :) Haa ekmeksiz olmaz elbet.. Çatal kullanmak yok, ekmekle dalmalı bu havuza :)

Ben, misafirlerime Paşabahçe'nin bilokma serisinden aldığım bu minik cam kaselerde ikram etmeyi çok seviyorum. Ne dersiniz, şık durmamış mı?

Malzemeler:
  • 1/2 kg yeşil tatlı biber
  • 1/2 kg kırmızı kambo biber
  • 2/3 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü kullandım)
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Biberleri yıkayıp eşit ve orta büyüklükte doğruyoruz.
  2. Büyük bir tavaya yağı koyup kızdırıyoruz.
  3. Biberleri bir havlu kağıda kurulayıp kızan yağda soteliyoruz.
  4. Pişen biberleri süzdürerek bir kaba alıyoruz.
  5. Biraz tuzlayıp sarımsaklı yoğurt ile karıştırarak servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

10 Nisan 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAKLA 2

Zeytinyağlı Bakla


Hazır tam da mevsimindeyiz.. Hemen bir bakla pişirmek lazım değil mi? Esasen ben baklayı daha önce sizlerle tarifini paylaşmış olduğum üzere unlu yani beyaz halde severim.
Ancak tabii herkesin damak zevki ve yemek pişirme alışkanlığı bir olmuyor. Kayınvalidem de baklayı bizim alışık olduğumuz gibi değil, salçalı pişiriyor. Benim için herşey makbul sofrada. Yemem dediğim şeylerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Annesi öyle pişirdiği için eşimin de bakla zevki salçalıdan yana gelişmiş, şimdilerde mutfakta sıkça bu tarifi uyguluyorum... Sırf benim sebze yemez, yemek seçer kocacığımın boğazından bir sebze geçsin diye :)

Malzemeler:
  • 1/2 kg taze bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 silme yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Su
  • Tuz
  • 2 adet kesme şeker
  • Üzeri için dereotu
  • Servis ederken sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:

  1. Baklaları ayıklayıp yıkıyoruz.
  2. Soğanı minik minik yemeklik şekilde doğruyoruz.
  3. Tencereye (Ben düdüklüde pişirdim) zeytinyağını ve  yemeklik doğranmış soğanları koyup soteliyoruz.
  4. Soğanların rengi değişince salçayı ilave edip bir süre de bu şekilde pişiriyoruz.
  5. Yıkadığımız baklaları ilave edip yaklaşık 1 su bardağı su ekliyoruz.
  6. Tuz ve kesme şeker ile tatlandırıp düdüklüyü kapatıyoruz.
  7. 15 dk (Düdüklü süresidir) pişirdikten sonra ister ılık ister soğuk şekilde sarımsaklı yoğurt ve dereotu ile servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

8 Nisan 2013 Pazartesi

ÇORBACI USULÜ MERCİMEK ÇORBASI

Mercimek Çorbası

Yıllardır bahsederim eşimin ne denli yemek seçen biri olduğundan. Öyle her önüne geleni yemeyi bırakın, bugün yediğinin yarın yeneceğine dair de garantisi yoktur. Zaten bir şeye bakıp "sonra yerim" diyorsa bilin ki o yemeği asla yemeyecek, başınızın çaresine bakın :)

Armut mu dibine düşen, huymudur çeken bilinmez.. Ama birdi iki oldu desem yeri sanırım. Benim hiç bir şey yemez bir oğlum var. Ama hakikaten hiç bir şey yemiyor. Derdim zaten büyük, burada uzun uzun yazıp içinizi karartmayayım. 

Şans eseri mercimek çorbası sevdiğini keşfettim ama her mercimeği de yemiyor beyim :)
İlla bizim köşedeki çorbacıda pişen mercimek gibi olacak. Köşedeki çorbacıda ne işiniz var, evinde temiz, sağlıklı yemek yap da çocuğuna yedirsene demeyin sakın :) Çünkü 3-4 gün hiç yemeyince bari şuradan birşey deneyelim diye aldık, bizimki yalana yalana, koca kaseye bitiyor mu diye bakıp bakıp yiyince biz o çorbacıya bir kaç gün abone olduk. Ama baktık olacak gibi değil, gittim çorbayı yapan ustaya "abi, ne koyuyosun, Allah aşkına söyle" diye yalvardım :)
Alt tarafı mercimek işte demeyin :) 
Buyrun çorbacı usulü mercimek çorbası tarifi...

Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 6 su bardağı kemik suyu (dana kemiğini haşladım)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz
Yapılışı:
  1. Mercimekleri yıkayıp çorbayı pişireceğimiz tencereye alıyoruz.
  2. Patatesi soyup tencereye rendeliyoruz.
  3. Havucu soyup bir başka kaba rendeliyoruz. (Benim rendemin küçük rende yapan bölümü olmadığı için bir kez de rondodan geçiriyorum, siz de bu şekilde yapabilirsiniz) Bu işlem sonrasında tenceremize alıyoruz. Soğanı soyup bütün olarak koyuyoruz. (Pişince çıkartacağız)
  4. Üzerlerine kemik suyunu döküp mercimek iyice koyulaşıp yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Pişince tereyağ ve tuzu ilave edip bir taşım daha kaynatıyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

2 Nisan 2013 Salı

SOFRA DERGİSİ NİSAN 2013 SAYISINDAYIM

Instagram takipçilerimden biri çok güzel yorumladı... Güzel hatıralar biriktiriyorsun... diyerek !
Evet, hakkı .. Benim için çok değerli anılar bunlar, önce Star Tv de yayınlanan Soframız programı sonra da Uzman Tv için yapmaya başladığım çekimler.. Hep bahsettiğim çocukluk oyunlarımın hayata geçtiği çalışmalar oldular. Bunlara bir yenisi daha eklendi, bu ayki Sofra dergisinde elma konseptinin ev sahipliğini yapmam teklif edildiğinde çok ama çok heyecanlanmış, bir o kadar da gurur duymuştum .. 6 tane tarifim yayınlandı .. Yaptıklarım daha önce sizlere aktardığım gıda fotoğrafçılığı atölyesinde de hocam olan değerli fotoğraf üstadı Erkin Ön'üm objektifi ile daha da albenili bir hale büründü.
Sizler de bu sevincime ortak olmak ister, tariflerimi fotoğrafları ile incelemek isterseniz dergiye bayilerden ulaşabilirsiniz.
Unutmadan şunu da söylemek istiyorum ... Beni 7 yıldır takip edip hiç bırakmayan siz sevgili okurlarım, birileri beni farkediyor ve bu projeleri bana sunuyorsa bu sizlerin sayesinde oluyor, çok teşekkür ediyorum hepinize..
Sevgilerimle ,
Müge

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails