Geçen yazımda kitap önerisi yapınca
Sevgili Funda'nın çok hoş bir yorumu oldu
yazdığım yazıya.Her tarifle bir kitap önerisinde bulunmamızı tavsiye etti. Bu öneri çok hoşuma gitti. Her tarifte bir kitap önermemiz belki çok mümkün olmaz ama elimizden geldiğince yazılarımızda beğendiğimiz bir kitabı, filmi, oyunu vs.. anlatırsak hem bloglarımız bir anlam daha kazanır hem de benim gibi "ne okusam, seyretsem?" ya da "severek okur muyum, seyreder miyim?" acaba sorularınız sıkça oluyorsa buna çare olabiliriz :)
Ben bugün sizlere bir filmden bahsedebilirim mesela !
Mamma Mia, aslında çok eski ve meşhur bir Broadway müzikali. Ünlü grup Abba'nın birbirinden harika müzikleri ile insanı mest eden bir şov. Hatta bu Ekim ayında İstanbul'a gelecek.
Bu harika müzikalin iki hafta önce filmi de vizyona girdi. Bu sıcaklarda sinemaya mı gidilir demeyin, sakın bu filmi kaçırmayın. İnanın bana çok mutlu ayrılacaksınız sinemadan. Tüm film boyunca -mutlaka duyduğunuz ve belki de sözlerini bildiğiniz- Abba'nın biri bitip biri başlayan şarkılarını mırıldanacaksınız. Hatta belki de bütün salon kendini tutamayıp şarkılara eşlik dahi edecek :) [Bizim salonda öyle oldu] Annem ve kuzenimle gittiğimiz salondan yine seyredelim, ben yine gelirim diyerek çıktık. Hemen Abba'nın tüm müziklerini internetten indiren kuzenim bir jenerasyona dahil olmanın mutluluğunu yaşıyor hala :) "Eskiden ne güzel şeyler yapılıyormuş" diyip duruyor...
Hala bilet almadınız mı ??? Kaçırmayın derim ;)
İşte bir öneri daha yaptım, bakalım sırada ne olacak :) Sizlerin de önerilerinizi bekliyorum tabii ki...
Bugün yazacağım, fotoğraf makinamın en eski tarihli karelerinden birinde sıkışıp kalmış, unuttuğum bir pasta olacak. Aslında tarifinde çok değişik bir şey yok. Şeker hamursuz, misafirlerine ikram edilmek üzere bir pasta yapmak isteyen olursa değerlendirebilir diye düşünerek koymaya karar verdim.
Malzemeler:
Pandispanyası için : (20 cm çember ya da kek kalıbı)
- 6 yumurta
- 170 gr toz şeker
- 110 gr un
- 1/2 çay bardağı portakal suyu
- 50 gr kakao
Yumurta sarısı ve beyazlarını ayırıp, yumurta aklarını şekerin yarısı ile kar gibi oluncaya ve bıçakla kesilebilecek kıvama gelinceye kadar çırpıyoruz.
Şekerin geri kalanı ile yumurta sarılarını krema gibi oluncaya kadar çırpıp, portakal suyunu ilave edip kaşıkla karıştırıyoruz.
Kakao ve unu elekten geçirip, tüm malzemeleri biraraya getirip yumurta aklarını söndürmeden tahta bir kaşık ile hafifçe karıştırıyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pandispanyamızı yaklaşık 25-30 dk kadar pişiriyoruz.
Pişen pandispanyayı kalıbından çıkartmadan soğumaya bırakıyoruz ve mümkün ise bir gece bu şekilde bekletiyoruz.
Arası ve üzeri için ganaj:- 400 ml sıvı krema
- 500 gr bitter + sütlü çikolata
- 1 kaşık tereyağ
Kremayı çok kısık ateşte hafifçe ısıtıyoruz. İnce ince kıydığımız çikolataları hafifçe kaynattığımız kremaya ilave edip, ocağı kapatıyoruz. İyice karıştırıp çikolataları eritiyoruz. Bir kaşık tereyağını da ekliyor, karıştırmaya devam ediyoruz. Buzdolabına koymadan kremanın koyulaşması için minimum 3-4 saat bekletiyoruz.
Yukarıdaki pandispanya ve ganaj tariflerini geceden yaparsanız ertesi gün pastanızı rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Arasına :- Islatmak için şurup ya da reçel
- Franbuvaz
- Parça çikolata (ufak doğranmış çikolata parçaları ya da damla çikolata da kullanılabilir)
Pandispanyamızı eşit şekilde 3 kata ayırıyoruz. (En üst katı sert kabuğunu almak için bir parça tıraşlamanız daha düzgün bir yüzeyinin olmasını sağlayacaktır. En düzgün katı en üst katta kullanmanız gerekir)
Evinizde varsa çilek ya da franbuaz şurubu ile yoksa reçeli biraz sulandırarak bir fırça yardımı ile katları ıslatıyoruz. Birinci katı ıslattıktan sonra ganaj sürüyoruz ve franbuaz ile parça çikolata döküyoruz. Biraz daha ganaj sürerek ikinci katı üzerine oturtuyoruz. Aynı işlemleri tekrarladıktan sonra son katı oturtup tüm pastayı ince şekilde ganajla sıvıyoruz. Bu işlemden sonra pastamızı bir müddet buzdolabında bekletiyoruz. Daha sonra çıkartıp güzelce ganajla sıvama işlemini tamamlıyoruz.
Pastanızın üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Ben granül (bilye şeklinde) çikolata ile üzerini kapladım ve şeker hamurundan yaptığım güller ile dekore ettim.
Afiyetle,