29 Mart 2020 Pazar

BAZLAMA




Evde ekmek yapmanın en pratik hali bu bazlama olmalı.. Kahvaltıdan hemen önce hamuru hazırlarsanız kahvaltı esnasında pişirip sıcacıkken içine tereyağ ile yemek efsane oluyor söylemiş olayım :)


Malzemeler:

  • 1 bardak yoğurt (sulu kısmından)
  • 1 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 3,5-4 su bardağı bardak un (Azar azar koyun, ele yapışmayan rahatça şekil alan bir hamur olmalı)

Yapılışı:
  1. Un hariç tüm malzemeleri karıştırma kabımıza alıyoruz.
  2. Ele yapışmayan, rahatça toparlanan bir hamur olana kadar un ekleyerek yoğuruyoruz.
  3. Hamurdan ufak parçalar koparıp un serpilmiş tezgahta elimizle ya da bir merdane ile açıyoruz.
  4. Ocakta ısıttığımız teflon tavada (yağ konmuyor) ön arka pişiriyoruz.
  5. Çok süratli pişiyor, başından ayrılmayın :)

Afiyetle, sağlıkla




28 Mart 2020 Cumartesi

LAVAŞ PİZZA


Karantina günlerim temizlik yaparak, yemek pişirerek, uzaktan eğitim sürecinde Aras'ın ödevlerini takip ederek ve elbette kendi işime dair konuları yürüterek geçiyor.
Bir dakika boş kalıyorsam acaba ne yapmalıyım derken buluyorum kendimi. Blog yazmalıyım diye koşa koşa bilgisayarı açtım .. İflah olmaz bir görev insanıyım o kesin..

İçinde olduğumuz durum zaten bu kadar sıkıcıyken, evde oturmak her birimiz için ayrı ayrı zor bir durumken ben de mümkün mertebe yediklerimizi eğlenceli yapmaya çalışıyorum. Bir yandan da evde olanları maksimumda efektif kullanmaya özen gösteriyorum.

Evde olan lavaşla dün bir tavuk dürüm yapmıştım, onu daha sonra yazacağım. Bu sabah ise kahvaltıda pizza yapmaya karar verdim. Evdekiler çok beğendiler. Neden bu zamana kadar beklemişim ki .. Bundan sonra bol bol yapacağım kesin!




Malzemeler:
(Tek bir pizza bence ana öğün olarak bir kişiye yeter, kahvaltıda ise 3 kişiye bir pizza yetti)


  • 2 adet lavaş 
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peynir
  • Dilimlenmiş sucuk 
  • Evde ne varsa koyulabilir (sosis, mısır, mantar, beyaz peynir .. ne isterseniz)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • İki üç yemek kaşığı su 
Yapılışı:
  1. Bir kasede domates salçasını su ile açarak sos kıvamına getiriyoruz.
  2. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.
  3. Birinci lavaşı koyup üzerine bir fırça yardımı ile domates salçasını sürüyoruz.
  4. Salçayı sürdükten sonra rende kaşar serpip ikinci lavaşı üzerine koyuyoruz.
  5. Yine salça sürüp kaşar serpiyoruz.
  6. Sucuk ve evde ne varsa üzerine dizip son olarak tekrar kaşar peyniri serpip 180 derece ısıda fırına veriyoruz.
  7. Kaşar peynir eriyip sucuklar kızarınca fırından alıp servis ediyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

16 Mart 2020 Pazartesi

KIYIR KIYIR SİMİT KURABİYE (tuzlu)




İçinde olduğumuz durumlar çok can sıkıcı. Virüsün küresel olarak bu kadar hızla yayıldığı bir durumda ise tek yapmamız gereken şey, kişisel farkındalığımızı mümkün mertebede en yüksek seviyede tutmak. Kendimizi koruduğumuz ve yönergeleri doğru izlediğimiz sürece bu illeti yaymadan savuşturabileceğimize inanıyorum.

Tatil diye dillenen ancak zorunlu ev istirahati olarak söylemenin daha doğru olduğu bu günlerde evde çocuklarla beraber pişirip sonrasında da yiyebileceğiniz bir tarif ileteceğim sizlere. Tarifi sevgili Ufuk'un sayfasında gördüm ve yaptım, hepimiz çok sevdik, bundan sonra sık sık yapacağız. 
Ben daha tuzlu bir tat yakalamak için sadece şeker miktarı ile oynadım biraz.

Malzemeler:
  • 125 gr oda ısısında beklemiş tereyağ
  • 1 kahve fincanı üzüm sirkesi
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • Un (Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur oluncaya kadar)
  • 1 su bardağı susam
  • 1 yumurta akı
Yapılışı:
  • Öncelikle susamı bir tavada yakmadan kavurup bir tabağa alıyoruz.
  • Un hariç tüm malzemeleri derin bir kasede karıştırıyoruz.
  • Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilave ediyoruz. (Ben yaklaşık 2 su bardağı ekledim)
  • Bir kaseye yumurta akını hazırlıyoruz.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.
  • Fırını 180 dereceye getiriyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz.
  • Dibi yuvarlak bir kaşık ya da aletin sapı ile ya da parmağınızı bastırarak ortaya bir delik yapıyoruz.
  • Önce yumurta akına sonra kavrulmuş susama batırıp fırın tepsisine aralıklı şekilde diziyoruz.
  • İyice kızarana kadar fırında pişiriyoruz.
Bu tarif içindeki sirke nedeniyle uzun süre dayanıklılığını koruyor ve bayatlamıyor.

Afiyetle, sağlıkla


2 Mart 2020 Pazartesi

TAHİN SOSLU BRÜKSEL LAHANASI SALATASI



Blog kızları ile olan toplantılarımızda yeni şeyleri denemeyi seviyorum. Çünkü onlar her türlü yeniliğe açıklar, önyargılı olmadan her şeyin tadına bakabiliyorlar. 
Bu salatayı da onlara yapmak üzere kafama koymuştum uzun zamandır.
Aşamaları var, bir salata için bir tık zahmetli gelebilir ama sonucuna değer bence..

Fark yaratacak bu tarifle övgü toplayacağınız kesin !

Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • Nohut cipsi için 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Nohut cipsi için tuz,karabiber,toz kırmızı biber, kimyon
  • 1,5 kg brüksel lahanası 
  • 1 adet olgun avokado
  • 1/2 demet maydanoz
  • Lahanaları pişirmek için 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ ve tuz
Sosu için;
  • 1 adet büyük limonun suyu
  • 1 ufak çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu tahin
  • 1 tatlı kaşığı dijon hardalı 
  • tuz

Yapılışı:
  1. Haşladığımız nohutların kabuklarını soyuyoruz.
  2. Nohutları bir kasede yağ ve diğer baharatlarla (baharat miktarları arzuya göre ayarlanabilir) karıştıyoruz.
  3. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine nohutları serip kaşıkla her yere yayıp (üst üste gelmesin diye) 250 derece fırında arada sırada karıştırarak pişiriyoruz. Kurutmadan kıtır olmalarını sağlamalıyız.
  4. Pişen nohutları alıp soğumaya bırakıyoruz.
  5. Brüksel lahanalarının üst yapraklarını temizleyerek yıkıyoruz ve ortadan ikiye kesip bir kasede zeytinyağ ve tuz ile harmanlıyoruz.
  6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döküp 200 derece fırında üstleri hafif karamelize olana kadar pişiriyoruz.
  7. Pişen lahanaları fırından alıp soğutuyoruz.
  8. Avokadonun çekirdeğini çıkartıp, soyup ufak ufak dilimliyoruz.
  9. Maydanozu iri şekilde doğruyoruz.
  10. Bir kavanozda limon suyu, tahin,zeytinyağ,hardal ve tuzu iyice çalkalayarak karıştırıyoruz.
  11. Derin bir kapta brüksel lahanası,avokad ve maydanozu hazırladığımız sosla iyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
  12. Üzerine nohut cipslerimizden serperek servis ediyoruz.
Afiyetle, sağlıkla



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails