Bu hamurdan farklı şeyler de çıkartabilirsiniz. Örneğin ben bir sonraki yazımda anlatacağım gibi haşhaşlı cevizli çörek ve minik sandviç ekmekleri de yaptım aynı hamurdan. Sadece açma yaparsanız tahminimce 20-25 adet açmanız olabilir.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ılık süt (parmağınızı yakmayacak kadar sıcak)
 - 1/2 su bardağı ılık su
 - 1 su bardağı sıvıyağ
 - 2 yemek kaşığı tereyağ
 - 1 tatlı kaşığı tuz
 - 3 yemek kaşığı toz şeker
 - 2 yumurta (akı hamuruna-sarısı üzerine)
 - 1 paket yaş maya ya da 1,5 paket kuru maya (ben yaş maya ile yaptım)
 - 7-8 su bardağı un (kontrollü konmalı)
 - üzerine sürülecek yumurta sarısına karıştırmak için 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
 
Yapılışı:
- Öncelikle ılık sütün içine mayamızı koyup tahta bir kaşıkla mayayı 4-5 dk kadar aktive ediyoruz.
 - Yoğurma kabımıza yumurta akı, toz şeker, tuz, sıvıyağ ve ılık suyu hazırlıyoruz.
 - Bunlara mayalı sütü ekleyip karıştırıyoruz.
 - Sonrasında bardak bardak unu ekleyerek karıştırıyoruz.
 - Toparlanmaya başladığında elimize yapışanları da sıyırıp azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama cıvık olmayan, yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
 - Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 30-40 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
 - Mayalanan hamurdan mandalina kadar parçalar kopartıp unladığımız tezgahta elimizle açtırıyoruz.
 - Açtığımız hamura yumuşamış tereyağ dan parçalar koyup rulo yaparak kıvıra kıvıra açma formu veriyoruz.
 - Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
 - Tepsi dolana kadar bu işlemi yapıyoruz.
 - Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
 - Fırın ısınırken tepsideki açmalarımız bir müddet daha mayalanıyor.
 - Üzerlerine pudra şekeri ile karıştırdığımız yumurta sarısından sürüp fırına veriyoruz.
 - Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
 
Afiyetle, sağlıkla

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder