Bu hamurdan farklı şeyler de çıkartabilirsiniz. Örneğin ben bir sonraki yazımda anlatacağım gibi haşhaşlı cevizli çörek ve minik sandviç ekmekleri de yaptım aynı hamurdan. Sadece açma yaparsanız tahminimce 20-25 adet açmanız olabilir.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ılık süt (parmağınızı yakmayacak kadar sıcak)
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yumurta (akı hamuruna-sarısı üzerine)
- 1 paket yaş maya ya da 1,5 paket kuru maya (ben yaş maya ile yaptım)
- 7-8 su bardağı un (kontrollü konmalı)
- üzerine sürülecek yumurta sarısına karıştırmak için 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
- Öncelikle ılık sütün içine mayamızı koyup tahta bir kaşıkla mayayı 4-5 dk kadar aktive ediyoruz.
- Yoğurma kabımıza yumurta akı, toz şeker, tuz, sıvıyağ ve ılık suyu hazırlıyoruz.
- Bunlara mayalı sütü ekleyip karıştırıyoruz.
- Sonrasında bardak bardak unu ekleyerek karıştırıyoruz.
- Toparlanmaya başladığında elimize yapışanları da sıyırıp azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama cıvık olmayan, yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 30-40 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurdan mandalina kadar parçalar kopartıp unladığımız tezgahta elimizle açtırıyoruz.
- Açtığımız hamura yumuşamış tereyağ dan parçalar koyup rulo yaparak kıvıra kıvıra açma formu veriyoruz.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
- Tepsi dolana kadar bu işlemi yapıyoruz.
- Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
- Fırın ısınırken tepsideki açmalarımız bir müddet daha mayalanıyor.
- Üzerlerine pudra şekeri ile karıştırdığımız yumurta sarısından sürüp fırına veriyoruz.
- Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
Afiyetle, sağlıkla
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder