Bütün kış boyunca kaç kere yaptıysam bu böreği herkes el açması sandı :)
Mahareti sosunda, pratikliği ise malzeme listesinde saklı bu tarifi denemelisiniz..
Malzemeler:
- 3 yufka ( yufkadan 4 adet çıkıyor
- 4-5 adet pırasa
- 1 adet kurusoğan
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
sosu :
- 1 su bardağı zeytinyağ
- 1,5 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı sirke
- bir fiske tuz
üzerine :
- 1 yumurta sarısı
- susam / çörekotu
Yapılışı :
- Bir kasede sos malzemelerini karıştırıyoruz.
- Soğanı küçücük doğrayıp bir tavaya zeytinyağını koyup soğanı kavuruyoruz.
- Pırasaları minik minik doğruyoruz, kavrulmakta olan soğana ekleyip beraber soteliyoruz.
- Pırasalar yumuşayana kadar kontrollü ateşte pişiriyoruz, baharatlarını ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
- İlk yufkayı tezgaha açıp heryerine sostan sürüyoruz.
- Yufkanın bir ucunu ortaya doğru katlıyoruz. Katladığımız yere harçtan sürüyoruz.
- Üzerine diğer ucunu getirip katlıyoruz, yine harçtan sürüyoruz. Bir dikdörtgen oluştu. Kısa kenarları bu sefer ortaya doğru getirip kuru kısımlara harç sürüyoruz. Diğer kısa kenara da aynı şeyi uyguluyoruz.
- Elimizde artık düzgün bir kare var. Üstüne harçtan sürüyoruz ve bu kareyi dört eşit kare elde edecek şekilde kesiyoruz.
- Karelerin ortasına iç harcımızdan koyup bohça şeklinde kapatıyoruz. Kat yeri alta gelecek şekilde margarin ile yağlanmış (yapışmaması için kesin çözüm) fırın tepsisine diziyoruz.
- Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi yapıyoruz.
- Kalan sosa 1 yumurta sarısını ekleyerek tüm yufkaların üzerine sürüp, susam ya da çörekotu serpiyoruz.
- 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
İç harcını istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz, peynirli, kıymalı, mercimekli, patatesli ..eminim hepsi harika olacaktır.
Afiyetle, sağlıkla
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder