8 Ağustos 2017 Salı

PIRASALI ÇITIR BOHÇA BÖREĞİ



Bütün kış boyunca kaç kere yaptıysam bu böreği herkes el açması sandı :)
Mahareti sosunda, pratikliği ise malzeme listesinde saklı bu tarifi denemelisiniz..

Malzemeler:
  • 3 yufka ( yufkadan 4 adet çıkıyor 
iç harcı :
  • 4-5 adet pırasa
  • 1 adet kurusoğan
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ

sosu :

  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • bir fiske tuz
üzerine :
  • 1 yumurta sarısı 
  •  susam / çörekotu 

Yapılışı :
  1. Bir kasede sos malzemelerini karıştırıyoruz.
  2. Soğanı küçücük doğrayıp bir tavaya zeytinyağını koyup soğanı kavuruyoruz.
  3. Pırasaları minik minik doğruyoruz, kavrulmakta olan soğana ekleyip beraber soteliyoruz. 
  4. Pırasalar yumuşayana kadar kontrollü ateşte pişiriyoruz, baharatlarını ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
  5. İlk yufkayı tezgaha açıp heryerine sostan sürüyoruz. 
  6. Yufkanın bir ucunu ortaya doğru katlıyoruz. Katladığımız yere harçtan sürüyoruz. 
  7. Üzerine diğer ucunu getirip katlıyoruz, yine harçtan sürüyoruz. Bir dikdörtgen oluştu. Kısa kenarları bu sefer ortaya doğru getirip kuru kısımlara harç sürüyoruz. Diğer kısa kenara da aynı şeyi uyguluyoruz.
  8. Elimizde artık düzgün bir kare var. Üstüne harçtan sürüyoruz ve bu kareyi dört eşit kare elde edecek şekilde kesiyoruz.
  9. Karelerin ortasına iç harcımızdan koyup bohça şeklinde kapatıyoruz. Kat yeri alta gelecek şekilde margarin ile yağlanmış (yapışmaması için kesin çözüm) fırın tepsisine diziyoruz.
  10. Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi yapıyoruz.
  11. Kalan sosa 1 yumurta sarısını ekleyerek tüm yufkaların üzerine sürüp, susam ya da çörekotu serpiyoruz.
  12. 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
İç harcını istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz, peynirli, kıymalı, mercimekli, patatesli ..eminim hepsi harika olacaktır.

Afiyetle, sağlıkla

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails