Hamurişine düşkün olunca haliyle poğaça tarifleri de sıkça deneniyor.. Artık poğaçalarıma isim bulmakta zorlanıyorum. Kıyır poğaça betimlemesini de isimsizlikten lezzetini hatırlatıcı olsun diye koydum, çünkü bu tarifi böyle hatırlamak en doğrusu olur. Mayalı hamur olmasına rağmen yağlı olmasından kaynaklı o ağızda dağılan kıyır kıyır halini çok seveceksiniz eminim..
Tarif Muffakfelsefem sayfasından alıntıdır.
Malzemeler:
- 125 gr tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
- 1 çay bardağından biraz eksik zeytinyağ
- 1 çay bardağı süt (hafif ılık)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket kuru (instant) maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
- Aldığı kadar un (benimki 4,5 bardak aldı)
- Üzerine çörek otu
- İçine beyaz peynir
Yapılışı:
- Süt,şeker ve mayayı derin bir kapta karıştıyoruz.
- Tereyağ, zeytinyağ, 1 tam yumurta , 1 yumurtanın beyazı ve tuzu da ekliyoruz.
- Ele yapışmayan, rahatça toparlanabilen bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğuruyoruz.
- 1 saate yakın ılık bir yerde mayalandırıyoruz.
- Fırını 180 derecede ısıtıyoruz.
- Tepsiye yağlı kağıt seriyoruz.
- Beklettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avucumuzda açıp ortasına peynir koyup katlıyoruz.Kat yerini iyice birleştirip alta gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz.
- Benim yaptığım boyla 2 tepsi çıktı (yaklaşık 32 adet)
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. (Ben yumurta sarısını biraz yağla incelterek sürüyorum)
- Sarısını sürdükten sonra bir çatalla üzerini hafif bastırarak çiziyoruz. (Çok bastırınca hamur deliniyor, bazılarından peynir çıkmış fotoğraflarda görebileceğiniz gibi) Maksat üzerine pastanelerde olduğu gibi çizgi efekti yapmak yani o kadar az bastırılsa da oluyor.
- Son olarak çörek otu serpip fırına veriyoruz. Kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle, sağlıkla
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder