10 Nisan 2020 Cuma

HAŞHAŞLI CEVİZLİ MAYALI ÇÖREK


Açma tarifini verirken yazdığım gibi bazen bir hamurdan farklı farklı şeyler yapmak çok eğlenceli oluyor.
Bu tarifi de açmayı yaparken evdeki haşhaşı kullanmak için yapmaya karar verdim.
Sadece bunu yapmak isteyenler için yarım ölçü tarifi azaltarak yazıyorum tekrar.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt (parmağınızı yakmayacak kadar sıcak)
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta (akı hamuruna-sarısı üzerine)
  • 1/2 paket yaş maya ya da 1 paket kuru maya (ben yaş maya ile yaptım)
  • 4-4,5 su bardağı un (kontrollü konmalı)
  • üzerine sürülecek yumurta sarısına karıştırmak için 1 çay kaşığı pudra şekeri
  • Arasına sürmek için sıvıyağ (bir kaseye koyarak hazırlamanız iyi olur)
  • 3-4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi ve bunu açmak için sıvıyağ (2-3 yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
  1. Öncelikle ılık sütün içine mayamızı koyup tahta bir kaşıkla mayayı 4-5 dk kadar aktive ediyoruz.
  2. Yoğurma kabımıza yumurta akı, toz şeker, tuz, sıvıyağ ve ılık suyu hazırlıyoruz.
  3. Bunlara mayalı sütü ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Sonrasında bardak bardak unu ekleyerek karıştırıyoruz.
  5. Toparlanmaya başladığında elimize yapışanları da sıyırıp azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı ama cıvık olmayan, yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  6. Hamurun üzerini örtüp ılık bir yerde 30-40 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  7. Mayalanan hamurdan portakal kadar parçalar kopartıp unladığımız tezgahta elimizi sıvıyağla yağlayarak açtırıyoruz. Bu şekilde 2 tane daha hazırlıyoruz.
  8. Yağlayarak genişlettiğimiz bu 3 hamuru üst üste koyup elimizle ya da merdane ile (ben elimle yaptım) büyütüyoruz.
  9. Sıvıyağ ile kıvamını açtığımız haşhaş ezmesini açtığımız hamurun her yerine gelecek şekilde sürüyoruz. 
  10. Üzerine ceviz serpiyoruz.
  11. Hamuru rulo yapıp iki parmak kalınlığında kesiyoruz.
  12. Kestiğimiz parçaları altına yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir kelepçeli kalıba ya da borcama bitişik bitişik dik şekilde diziyoruz.
  13. Ben 20 cmlik bir kalıbı doldurdum bir sefer rulo yapma yetti, sizinki daha büyük olabilir ya da iki seferde pişirebilirsiniz.
  14. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
  15. Fırın ısınırken tepsideki çöreklerimiz bir müddet daha mayalanıyor.
  16. Üzerlerine pudra şekeri ile karıştırdığımız yumurta sarısından sürüp fırına veriyoruz.
  17. Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.
Afiyetle, sağlıkla,



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails