29 Kasım 2007 Perşembe

KROKAN

Kursta 6. haftayı da geride bıraktık.. Sadece 2 haftamız kaldı. Sefa Usta'dan çok şey öğreniyorum gerçekten. Kursta yaptığımız tariflerin ötesinde verdiği dipnotlar, tiyolar, mutfak disiplini işimi çok kolaylaştırıyor, hata payını azaltıyor.
Bu hafta menümüzde çok güzel bir pasta ve tart vardı.. Kursun sonunda yine tezgahın başına çepeçevre oturup sıra tatmaya geldiğinde kendimi Sefa Usta'nın tabiriyle "hmmm hmmm" demekten alamadım.. Harika lezzetlerdi gerçekten...
Tarifleri en kısa zamanda bizzat evde de deneyip, sizlerle de paylaşacağım, söz...
Bu hafta asıl ilgimi çeken konu krokan hazırlığı oldu... Krokan'ı oldum olası çok sevmişimdir.Hem pastanın içerisinde hem de tek başına yemek için :)
İşte lezzetli bir krokan için yapılması gerekenler...


Malzemeler:

  • 250 gr toz şeker

  • 275 gr file fındık (badem, ceviz, fıstık, susam gibi başka kuruyemişler de kullanılabilir)

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Çelik bir tencereye şekeri koyuyoruz ve fazla kuvvetli olmayan ateşin üzerinde şekerin iyice erimesini ve karamel rengi almasını bekliyoruz. Kıvamını bulan şekerimizin içerisine fındığı katıp karıştırmaya başlıyoruz. Ocak bu esnada kısık olmalı. 1 tatlı kaşığı tereyağını hem lezzet hem de kıtırlık vermesi için ilave edip, karıştırmaya devam ediyoruz. Şeker , tüm fındığa iyice bulaşıncaya kadar karıştıyoruz.



Tezgahın üzerine yağlı kağıt serip , krokanımızı kağıdın yarısına döküyoruz. Kağıdın diğer yarısını krokanın üzerine kapatıyoruz ve krokan sıcakken merdane ile üzerinden geçip, inceltiyoruz.Sonrasında soğumaya bırakıyoruz.



Bu aşamadan sonra ister bütün tabakalar halinde koparıp yiyebilir, isterseniz de merdane ile üzerine vurarak küçük kırıklar elde edip pastalarınızda kullanabilirsiniz.



İşte bu haftaki Krokanlı Pasta ve Bademli Tartımız...






Afiyetle kalın,

3 yorum:

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

merhaba canım,
Bu krokan beni şimdiye kadar hep korkutan bir işti:)) Ama sayende bundan sonra gönül rahatlığıyla yapacağım:))
Tarif için teşekkürler, Sevgiler....

canan kufer dedi ki...

merhaba müge,

hayret seni simdiye kadar ziyaret etmemisim. yaptiklarin, tariflerin harika, cok hosuma gitti. seni linklerime ekliyorum,

sevgiler,
canan

Atike Momini Ziya dedi ki...

Tarif paylaşımı için teşekkürler.. krokanı çok severim. ilk fırsatta deneyecem ia...
bloğunuzu henüz ziyaret ettim ama çok hoş vakit geçirdim. ellerinize sağlık,fikrinize sağlık..
görüşmek dileği ile sevgilerrrrrrrrrr........

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails