24 Aralık 2010 Cuma

ISPANAKLI KİŞ - KİŞ HAMURU 2

Ispanaklı Kiş


Daha önce de kiş hamuru tarifi paylaşmıştım sizlerle. Bu tarifi uzun zamandır kullanıyorum aslında ama geçenlerde Münevver Ablacığımdan yediğim o muhteşem kiş geldi aklıma ve kaldırdım göbeği :) mutfağa girdim. Ve elbette o bilir kişinin kiş tarifi beni benden aldı :) Şimdi içerisine ne koyduğunuz hiiiiççç mühim değil, ister sadece peynir koyun ister tavuk ister pırasa ister sebzelerden bir buket... Hamurunuz iyiyse sonuç her zaman muazzam olacaktır. Kiş benim için cici bir pizza gibi sanki :) Cici pizza ne dediniz dimi , sosyetik pizza :) Ev işi ve daha aromalı bir yapısı var. O yüzden hem çay saatlerine yakıştırıyorum hem de bir ara sıcak niteliğinde görüyorum aslında kişi (orjinali kisch) Eğer evde muffin kalıplarınız varsa tek tek porsiyonlar halinde pişireceğiniz kiş, yanında şık bir salata ile hoş bir ara sıcak olacaktır. Yılbaşı sofranız için düşünün derim. Yapımı da gözünüzü hiç ama hiç korkutmasın. Hele evde mutfak robotunuz var ise ya da hamur yoğurma aparatlı bir mikseriniz atın içine yoğursun sizin yerinize :) Yoksa elinizin hamuru ile işe girişme vaktidir.İşte hamur için ölçüler geliyoooorr...


Kiş Hamuru Malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı un
  • 60 gr oda ısısında yumuşak tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı süt
  • Çay kaşığının ucu ile (yaklaşık yarım çay kaşığı) kabartma tozu


Tüm malzemeleri fazla yoğurmadan biraraya getirerek bir hamur elde ediyoruz. Ben yukarıda da bahsettiğim gibi mutfak robotuma tüm malzemeyi koyup bir kaç dakika çalıştırıyorum. Hamurumuz hazır olunca 30 dk kadar buzdolabında bekletiyoruz.


İç malzeme olarak ben ıspanak kullandım. Buzluğumda daha önce kavurduğum ıspanağım vardı. Onu çözdürdüm ve onu kullandım.


Ispanaklı İç Harç Malzemeleri:
  • 1/2 kg iyice yıkanmış ve ufak doğranmış ıspanak
  • 1 adet küçükboy kuru soğan (ufak ufak doğranmış)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz


Tenceremize yağı koyup , ufak yemeklik olarak doğradığımız soğanlarımızı kısık ateşte hafifçe kavuruyoruz. İyice yıkadığımız ve doğradığımız ıspanakları soğanlara ilave edip, karıştırıyoruz.
Tencerenin kapağını hiç kapatmadan ıspanaklar sularını salıp sonra çekene kadar kavuruyoruz, tuzunu ayarlayıp soğumaya bırakıyoruz.


Kişin Sos Malzemesi:
  • 2 yumurta
  • 1 paket krema
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (sıcakken hemen tüketecekseniz taze kaşar da kullanabilirsiniz, kaşar çabuk sertleştiği için ben parmesan kullanmayı tercih ettim.)
  • tuz


Ispanaklı Kiş


Ispanaklı Kiş'in yapılışı:

  • Tart kalıbımızı veya pişireceğimiz fırın kabını margarin ile yağlıyoruz.
  • Buzdolabında beklettiğimiz kiş hamurumuzu un serptiğimiz tezgahta tart kalıbımızın büyüklüğünü biraz aşacak şekilde açıyoruz.
  • Hamuru kalıbımıza yerleştirip (kenarlarını yüksek olarak bırakacak, iç malzemenin yerleşeceği bir havuz modeli vereceğiz.) fazlalıklarını kesiyoruz.
  • Kavurduğunuz ıspanaklı harcı ya da arzu ettiğiniz iç malzemeyi (peynir, tavuk, pırasa vb) hamurumuzun içine eşit olarak yayıyoruz. Üzerine rende parmesanı serpiyoruz.
  • 2 yumurta ve kremayı tuz ilave ederek bir kasede çırpıyoruz ve iç harcımızın üzerine döküyoruz.
  • Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,
Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails