22 Aralık 2023 Cuma

BAKLAVA YUFKASINDAN TART BÖREK


Tart esintili güzel bir börek tarifim var bugün size.Özellikle yılbaşı sofrasında peynirli yerine pastırmalı da deneyebileceğinizi düşünüyorum.
Malzemeler :
* Baklava yufkası (yaklaşık 20-25 adet)
* 4 yumurta 
* 125 gr tereyağı 
* 250 gr beyaz peynir 
* 1 paket krema 
* 1 çay bardağı süt 
* tuz 
* İnce kıyılmış maydanoz

Yapılışı:

1.Fırını 180 derece ısınmaya bırakalım.
2.Tereyağını tavada eritelim ve soğutalım.
3.Kullanacağımız tepsiyi ya da kalıbı iyice yağlayalım.
4.Kalıbın tabanına bir sıra baklava yufkasını kalıbın kenarlarından taşırarak serelim ve tereyağı ile yağlayalım sonrasında ikinci katı da serelim ve tereyağı ile yağlayalım.
5.Tezgaha bir tane baklava yufkası koyalım ve bunu yelpaze şeklinde katlayalım ve sonrasında gül gibi içeri doğru saralım. Kalıbın ortasına bunu yerleştirelim sonraki bütün baklava yufkalarını aynı şekilde yelpaze şeklinde katlayarak bu gülün etrafında tıpkı kol böreği yaptığımızda olduğu gibi yerleştirerek böreği tamamlayalım.
6.Tavamızdaki tereyağı bir fırça yardımıyla tamamladığımız yufkaların üzerinde gezdirerek yağlamayı tamamlayalım.
7.Ilk pişirme işlemi için bu yufkaları fırına verelim ve kızarana kadar pişirelim.
8.Bir kasede yumurta,krema, süt ve tuz karabiber gibi tatlandırıcıları da ekleyerek bir harç hazırlayalım.
9.Beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu da bir kasede karıştıralım.
10.Iyice kızararak pişirdiğimiz baklava yufkalarını fırından alalım ve soğumaya bırakalım.
11.Beyaz peynir ve maydanoz iç harcını soğuyan baklava yufkalarının aralarındaki boşluklara elimizle yerleştirelim.
12. Son olarak hazırladığımız sosu böreğin üstüne dökelim ve tekrar fırına vererek nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Afiyetle ve sağlıkla

10 Aralık 2023 Pazar

Karamelize Soğanlı Havuç Salata


Nefis bir meze daha geliyor bugün sizlere . Yoğurtlu mezeler her zaman herkesin favorisi olur diye düşünüyorum,  ne dersiniz ?

Malzemeler:
* 4-5 tane havuç 
* 2 tane soğan 
* 300 gr süzme yoğurt 
* 1 çay bardağı tahin 
* 1 yemek kaşığı domates salçası 
* zeytinyağ 
* tuz, karabiber, toz biber 
* 2 dış sarımsak 
* maydanoz 
* su 

Yapılışı:
1- Havuçları boydan ikiye , sonra evine ikiye kesip, kalın şeritler elde edelim.
2- Bir kaseye salça, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağ koyup karıştıralım. Havuçları bu sosla karıştırıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyup 200 derece fırında pişirelim.
3- Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyagda soteleyelim. 
4- Rengi dönen soğanlara 1 bardak su ekleyerek ocağı kısıp karamelize ediyoruz.
5- Karamelize olan soğanları soğumaya bırakıyoruz.
6- Yoğurt, tahin,  ezilmiş sarımsak karıştırıyoruz.
7- Yoğurda soğanları ekliyoruz.
8- Servis tabağının altına soğanlı yoğurt üstüne firinlanmış havuçları koyup, kıyılmış maydanoz ile servis ediyoruz.

Afiyetle,  sağlıkla 

4 Aralık 2023 Pazartesi

BUĞDAYLI KÖZ PATLICAN SALATASI

Yılbaşı yaklaşırken, yılbaşı sofralarına keyif ve çeşit katacak meze ve ikramlara alternatifler yapalım istedim. Blog kızlarım için hazırladığım menüde yer verdiğim bu tarif oldukça ilgi çekti.

Malzemeler:
*5 adet patlıcan
*1 su bardağı aşurelik buğday 
*1 adet soğan
*1 kase süzme yoğurt
*2 diş sarımsak 
*tuz
*zeytinyağ 
*kabak çekirdeği içi
*badem 

Yapılışı:
1-Patlıcanları közleyerek soğutalım, soyup dograyalim.
2-Buğdayı geceden ıslatıp iyice patlayana kadar haşlayıp süzelim.
3-Bir tavada 5-6 kaşık zeytinyağı ile haşlanan buğdayları soteliyoruz.
4-Tavaya 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı koyup piyazlik doğranmış soğanları zeytinyağda soteliyoruz. Buna çekirdek içi ve badem ekleyerek ocaktan alıyoruz.
6-Süzme yoğurda buğday ve patlıcan ekleyerek karıştırıyoruz. Sarımsak ve tuzla lezzetlendiriyoruz.
7-Üzerine soğanlı, kuruyemiş sosunu gezdirip servise hazırlıyoruz.

Afiyetle,  sağlıkla 



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails