28 Aralık 2007 Cuma

SEBZELİ ÇİN BÖREĞİ


Çin Böreği , uzun zamandır denemeyi istediğim bir şeydi.. Ama Engin'ciğimin malum pek sebze ile arası yok; o nedenle kendimize yapmaya açıkçası pek cesaret edemedim.
Kızların gelişini fırsat bilerek mönüyü oluştururken hemen başa koydum bu böreği :)
İçini daha pişirirken ben benden geçmiştim bile ... Sadece içini tavuk ekleyip yaparak bir yemek hazırlamayı da ihmal etmeyeceğim, çünkü enfes kokuyordu...

Malzemeler: (20 adet börek için)
  • 5 adet yufka
  • zeytinyağ
  • 2 adet pırasa
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kırmızı biber (kambo biber)
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 kase soya filizi
  • 3-4 yemek kaşığı tatlı ekşi erik sosu
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • tuz-karabiber-kırmızı pul biber-köri-kimyon-tarçın
  • galeta unu
  • 2 adet yumurta

Ben vog tava kullandım ama normal tavada da iç malzemeyi pişirmeniz mümkün.

Öncelikle tüm sebzeleri jülyen doğruyoruz. (Zerrin'cim mutfak okulunda bu bilgileri son derece güzel anlatmış)

Zeytinyağını (arzu ettiğiniz miktarda, ben 3-4 yemek kaşığı kadar koydum) tavaya koyuyoruz.

Öncelikle pırasayı koyuyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.(Ocağımızın ateşini kısıkta tutalım...)

Pırasa yumuşayınca , kabak, havuç, biber çeşitlerini ekliyoruz.Sebzeler tabiri caizse ölünce (???!!) erik sosunu ve soya sosunu ; tüm baharatları ekliyoruz. (Bu aşamada bir miktar sıcak su da ekleyebilirsiniz ama çok olmaması lazım!)Pişmesine yakın soya filizlerini de ekliyoruz ve tavanın ağzını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz.

İşte bu harç yemek ya da garnitür olarak süper olur !!!!

Yufkalarımızdan bir tane alıp yarısını fırça yardımı ile yağlıyoruz. Diğer yarısını üzerine kapatıp , yufkayı dörde (üçgen) bölüyoruz. Geniş kısmına harcımınızdan koyup, sigara böreğinden kalın olacak şekilde sarıyoruz. Tüm yufkaları bu şekilde sarıp bitiriyoruz.

Bir kaseye yumurtaları kırıp çatal ile çırpıyoruz. Bir başka kaseye de galeta unu döküyoruz. Sardığımız börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa buluyoruz.

Bu aşamadan sonra ister kızartabilir, isterseniz 180 derecede ısınmış fırında pişirebilirsiniz. Ben fırında pişirmeyi tercih ettim. Daha hafif oldular.

Üzerleri kızarınca fırından aldım ve yine tatlı ekşi sos ile servis yaptım.

Haaa bu arada sebze sevmeyen olursa diye içerisine peynir koyup hazırladım bir kısmını da.. Galeta unu değişik bir tat verdi, onu da denemenizi tavsiye ederim...

Ne zamandır sobelenmemiştim :) Fidan'cığım sağolsun pas atmış, tutmamak olmaz... Hakkımda 7 gerçek için hazır olun :))

  1. Çocukken yatmadan önce ettiğim dualarımda hep "Allah'ım n'olur yarın sabah zayıf uyanayım, bir güncük lütfen !!" diye dua ederdim :) Çok komiğim ... Hala arada böyle dua ettiğim oluyor :) Ama sonuç .... ??? :)
  2. Adımın hep "Filiz" olmasını isterdim ???
  3. Hayatımda hiç "o'nu" özlemedim ... (o= nüfus cüzdanımda sadece adı yazıyor)
  4. Hiç büyümek istemiyorum... O yüzden pastalarım ve kurabiyelerim beni çok mutlu ediyor..
  5. Yalnız başına bir yere gitmekten hiç hoşlanmam, mümkünse ertelerim ya da iptal ederim.
  6. Acıkmadan yemek yiyebilenlerdenim :)
  7. Çok kolay ağlarım , bazen reklamlarda bile ağladığım oluyor !!! Üçe kadar sayıp ağlayabilirim ...

Kime sobe?? ...Müge'ye , Gülriz'e , Yasemin'e

Kütük pasta tarifi ve yılbaşına dair herşey pazartesi günü Yemekbahane'de ...

Afiyetle Kalın,


Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails