2 Kasım 2007 Cuma

LİMONLU CHEESECAKE


Uzun süredir cheesecake konusunda bir takım denemeler yapıyorum. Çeşitli tarifler deniyorum. Lezzetleri her ne kadar sorunsuz olsa da görüntüde istediğim performansı yakalayamadığım için içime bir türlü sinmiyordu.

Yerli - yabancı bir çok site ve blogdan tarifleri ve püf noktalarını okuyup, şöyle dolgun dokulu, yüksek, dolu dolu peynir tadını hissedebileceğim bir tarifi aradım. En sonunda hiç de uzakta değil, aradığım tarifi tam yanıbaşımda buluverdim. Nerede mi ? Pastacı'da tabii ...

Bu tarifi de ilk denemem de tutturamadım , ama tamamen benim hatalarımdan ve talihsizliklerden kaynakladığı için tutmadığını bildiğim için tekrar denemeye karar verdim.. Sonuç tam istediğim gibi oldu.Pişirme esnasında sevgili Fidan'ın tavsiyelerini de uyguladığımı söylemem gerek.
Hazırlama süresi : 20 dk
Pişirme süresi : 45 - 50 dk
Malzemeler:
  • 1,5 paket Eti burçak bisküvi
  • 100 gr tereyağı
  • 3 paket krem peynir (Burcu'nun belirttiği gibi Trakya Çifliği markasını kullandım)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya - ben 1 çay kaşığı vanilya şurubu koydum
  • 2 yumurta
  • 200 ml. bir küçük kutu sıvı krema
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 limon suyu ve rendesi
Kalıp : 20 cm'lik kelepçeli kalıp
İhtiyaç duyulan diğer malzemeler: Alüminyum folyo , pişirme kağıdı , 1 kase su
Fırını 200 derecede ısınmaya bırakıyoruz. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt döşeyip, kelepçesini o şekilde kilitliyoruz.Kalıbımızın dışını tamamen folyo ile sarıyoruz.
Bisküvilerimizi robottan geçirip, un haline getiriyoruz. Tereyağını eritip, ufaladığımız bisküvilerimizle iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız bisküvi kırıntılarını kalıbımızın tabanına boşluk kalmayacak şekilde iyice yayıyoruz. Bir kaşık yardımı ile hafifçe bastırarak bisküvilerin bütünleşmesini sağlamamız gerekiyor. Bu işlemi tamamladıktan sonra kalıbımızı diğer malzemeler hazır olana kadar buzdolabında bekletiyoruz.
Yumurtaların oda ısısında olması her zamanki gibi önemli. Yumurtaları şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Bu karışıma vanilyayı ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Un, krema , limon suyu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip çırpma işlemini sürdürüyoruz. En son peynirlerimizi katıp homojen bir kıvam alana kadar yüksek hızda çırpıyoruz. Çırpma işlemini bitirmeden düşük hıza alıyoruz, hava kabarcıklarının sönmesi için bir süre de düşük hızda çırpıyoruz.
Buzdolabından aldığımız kalıbımıza, bisküvi tabanının üzerine hazırladığımız peynirli karışımı döküp bir kaşık yardımı ile üstünü düzeltiyoruz.
Fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kase içerisinde bir miktar su koyuyoruz.
Cheesecake'i önceden ısıttığımız fırına verip yaklaşık 15 dk kadar yüksek ısıda pişiriyoruz. Sonrasında kademeli olarak ısıyı azaltıyoruz. Son olarak 90 derece olacak şekilde, kekin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bu kademeli ısı ayarlaması kekin ortasının çökmesini engelliyor.
Üzeri kızaran cheesecake'imizi fırından çıkartıp bir fırın telinin (ızgarasının) üzerine koyarak soğumaya bırakıyoruz. (Bu kekin tabanının terlemesini engelliyor.)
Kekimiz soğuduktan sonra kalıbın üzerini streç film ile örterek keki buzdolabında 4-6 saat kadar bekletiyoruz.
Bekleyen kekimizi kalıptan çıkartıp oda ısısında bir süre beklettikten sonra ister sade, ister beğendiğiniz bir sosla servis edebilirsiniz.

Afiyetle,
Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails