4 Aralık 2006 Pazartesi

ŞEKER HAMURU İLE TANIŞMA


Cumartesi günü bahsettiğim gibi tüm günümü Kadıköy'de geçirdim diyebilirim.
Diğer blog sahiplerinin yorumları ve tecrübeleri ile yola çıkarak iki yere gittim ama bu bile o günümü gün etti gerçekten.Ne kadar mutlu oluyorum sizlere anlatamam sevdiğim ve keyif aldığım bir şeyler için uğraşırken.
İlk durağım BEYSA oldu.Burada ağırlıklı olarak hammadde dışında kullanılan aklınıza gelebilecek hertürlü pastacılık ekipmanı var.Çeşit çeşit, boy boy kalıplar, dekoratif malzemeler, şeker hamuru ve marzipan işlemek için aletler, bıçaklar, kevgirler daha neler neler...Tüm ürünler genelde € üzerinden fiyatlandırılıyor.Aradığınız herşeyi bulmak mümkün.Hazır şeker hamuru bile var.
Daha sonra da BİLKO'ya gittim.
(BİLKO TİCARET LTD.ŞTİ, Caferağa Mah. Arayıcıbaşı Sok. No:33 Kadıköy, 216.348 30 77)
Ufacık dükkanın içerisinde dünya var sanki..Hammaddeleri burada bulabildim.File badem, glükoz, gıda boyaları, süsleme için aklınıza gelen herşey.Bunun yanısıra yine kalıplar, pasta altlıkları,muffin ve truffle kağıtları vb..
Eve gelip aldıklarımı mutfağa daha yerleştirmeden küçük bir ölçü şeker hamuru denemesi yapmaya karar verdim.
Şeker Hamuru malzemeleri olan yumurta, pudra şekeri ve glükozu yoğurup pembe gıda boyası ile renklendirdim.
Sanırım sonuç hiç de fena değildi;)
Bundan sonra kimse beni tutmasın .....

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Müge,
Çok keyifli oluyor değil mi böyle dükkanları gezmek, o malzemelere yakın olmak. Ama ben bu bahsettiğin Bilko'yu bilmiyordum. Onu da şimdi öğrendim. Sana şeker hamuru ile başarılar dilerim. İnsan bir alıştı mı hep birşeyler yapmak istiyor.. Selamlar

Adsız dedi ki...

Merhaba Muge,
Ben merak ettim sen seker hamuruna yumurta koymussun, orjinal seker hamuru tarifinde yumurta yoktur.Sen tarifi nerden aldin acaba? Bende seker hamuru yapmistim Pastaci Burcu'nun tarifiyle cok iyi olmustu.Onda, glikoz,gliserin,pudra sekeri ve cok az su vardi.
Sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Işıl merhaba,
Hakikaten çok zevkli.Bilko kendi haline küçük bir dükkan ama birçok şeyi orada bulmak mümkün,yolun düşerse tavsiye ederim.

Nilgün günaydın,
Şeker hamuru tarifini ben de Pastacı'dan ve Hanimiş'ten baktım.Yumurta akı olmazsa olmaz bir malzeme olarak ifade edilmiş.Gliserini bulamadım ama o demirbaş bir malzeme olarak yazmıyordu.(http://pastaci.blogspot.com/2005/11/eker-hamuru-malzemeleri.html)Açıkçası tarife uyunca sonuç başarısız değildi ama bir yanlışlık varsa baştan bilmekte fayda var tabii..Araştırmaya devam;)
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Merhaba Muge,
Gercekten linkini verdigin sayfada yumurtada geciyor fakat bir yanlis anlama var sanirim.Ayni sayfada daha once seker hamuru tarifini vermistim deyip bir link veriyor :
http://pastaci.blogspot.com/2005/10/eker-hamurumarzipan-ile-gl-yapimi.html
bu sayfaya bakarsan nasil seker hamuru yapildigini anlatiyor ve orda yumurta yok canim. Asil seker hamuru tariflerinde yumurta yok, bu birazda neden onemli cunku, cig yumurta ile yapilan seyleri hemen tuketmen gerek fakat seker hamuru uzun sure bekletilebiliyor herhangi bir sey olmuyor. Sadece bilgin olsun dedim kusura bakmazsin insallah :)))Seker hamuru olarak degisik tariflerde var gercekten ama asil kullanilan ve hazir satilan seker hamuru tarifi bu umarim yardimci olmusumdur.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Muge,
Simdi gordum canim, jelatinsiz seker hamuru tarifinde yumurta aki vermis. Ama sana dedigim gibi gercek seker hamuru (satilan) icinde yumurta olmuyor. Sagligimiz acisindan da cig yumurta tuketilmesi biraz riskli diye dusunuyorum. Ama seker hamurunu yemeyip sıyıranlar acisindan bir problem yok dimi :))))
Sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Nilgün merhaba,

Bilgi için teşekkür ediyorum, hanimiş in bloğundada yumurta akını gördüğüm için hiç şüphelenmemiştim doğrusu.
Sende ölçüler var mı acaba?
Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Muge aldigin Emel Basdogan'in kitabinda var canim tarifi.Ama ben yine buraya yazayim.Benim yaptigim gayet guzel olmustu.
Ben Burcu'nun tarifiyle yapmistim. 125 gr glikoz
22 gr gliserin
10 gr toz jelatin
80 gr su
750gr-1000 gr.pudra şekeri(Umarim tartin vardir yoksa ben ne kadar bardak ve kasik olcusune denk geldigine bakip yazabilirim)

Once suyu kucuk bir tencerede isittim, icine jelatini koyup erittim.sonra glikozu ve gliserini koydum. Elenmiş pudra sekerini yavas yavas ekleyip karistirdim. Hamur kivamina gelince yogurdum.
Purda sekerinin kesinlikle cok ince ogutulmus olmasi gerekiyor.Burcu hep Bagdat marka diyor fakat ben bulamamistim Dia'nin pudra sekeriyle yapilabilir.Mikserde biraz cekersen daha iyi olur. Dr. Oetkerinkini sakin kullanma cok kalin ogutulmus. Birde jelatinin yoksa Carrefour'dan Burcunun kullandigi Agar Agar Ruf marka (Bitkisel) alabilirsin. Cok iyi yogurmak lazim. Modelleme hamuru yapmak istersen bu hamura cok az kati yag ve kitre katabilirsin.
Ben yakin zamanda Pudraci Cemal Bey'den pudra temin edip modelleme hamuru yapmak istiyorum.
Bu is gercekten cok zevkli :)))))
Sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Nilgün merhaba,

Çok teşekkür ediyorum.Ölçülerin hepsinin gr olması biraz zorlayıcıymış ama bakıcaz artık çaresine ..
Çok sağol.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails