18 Eylül 2008 Perşembe

OKLAVA TATLISI



Daha şerbetini çekmekteyken, sıcak sıcak fotoğrafladığım bu bir tepsi tatlı, bendenizin ilk resmi "Türk Hamur Tatlısı" denemesidir. Denemenin sonucu nasıl oldu diye soranlara cevabım şu:

"Gidecek yol var.Ancak durum kesinlikle ümitsiz bir halde değil.Özellikle gözlem ortamları sağlanarak - ki bu, bu konuda usta olan yengemizin yanında bir oryantasyon organize etmek anlamına geliyor - kişisel gelişime katkıda bulunulabilir.Tatlımız tadı itibari ile kusursuz ancak görüntüdeki kalın duruş yazının başında belirtilen ilk tecrübenin vermiş olduğu bir duruştan ibarettir."

Tatlının tadına bakıldıktan sonra çıkartılan dersler:

  • Bezeler daha ufak tutulacak - Ceviz büyüklüğünde diyebiliriz.
  • Hamur yırtılma eğilimi gösterene kadar açılacak
  • Mümkünse oklavadan da ince bir materyal ile büzme işlemi yapılsa görsel anlamda daha iyi sonuç verebilir (yengem bunun için bir pantalon askısı kırmış) :)
  • Tatlı soğuk, şerbet ılık olarak şerbetleme işlemine tabi tutulacak (yengemizin naçizane önerisi)

Efendim, el elden üstündür.. Buyrun tarifi..

Ama bendeniz yılmadım.Denemelerime aynen devam ediyor , bu mecradan sizleri bilgilendiriyor olacağım.

Malzemeler: (35 cm çapında yuvarlak bir tepsi için)

Hamur:

  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/4 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un (burada net bardak ölçüsü veremedim, değişken olabilir)

Şerbet:

  • 3 su bardağı bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2-3 damla limon

İç malzeme:

  • 500 gr ince çekilmiş ceviziçi

Diğer:

  • Tepsiyi yağlamak için sıvıyağ
  • Hamurları açmak için bolca mısır nişastası
  • Tatlının üzerine dökmek için 250 gr tereyağ (ben teremyağ kullandım)

Tüm hamur malzemelerini ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım ve üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık 30-40 dk kadar dinlendirelim.

Tepsimizi sıvıyağ ile iyice yağlayalım.

Dinlendirdiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp bol nişasta ile tatlı tabağı boyunda iyice incelene kadar açalım. Açtığımız hamurun üzerine bolca ceviz serpelim. Oklava (ya da bulabileceğiniz daha ince bir edavatla) ile saralım ve oklavanın üzerinde elimizle sağdan ve soldan büzerek hamuru ortada toplayalım. Hamuru oklavadan sıyıralım. Parça çok büyükse ortadan ikiye kesip, değilse aynen çıkarttığımız şekilde tepsiye dizelim. Tüm tepsi tamamlanana kadar bu işlemi devam ettirelim.

Tereyağını bir tavada eritelim. Tatlımızın üzerine erittiğimiz yağı bolca dökelim.

Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar tatlımızı pişirelim.Piştikten sonra soğumaya bırakalım. (Tatlımızı, hava almayan bir şekilde sararsak, şerbet dökmeden yaklaşık 10 gün kadar bekleyebilir)

Şeker, su ve limonu bir tencereye alarak şerbetimizi hazırlayalım. İyice kaynayana kadar pişirelim. Ilınmaya bırakalım.

Şerbet ılınıp , tatlı soğuyunca şerbetimizi tatlımızın üzerine dökelim ve çekmesini bekliyelim.

Herkese iyi iftarlar, bereketli Ramazan sofraları diliyorum.

Afiyetle,

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails