12 Ağustos 2010 Perşembe

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

Ispanaklı Gül Böreği



Bereketi ile sofralara getirdiği neşesi ile geldi mübarek Ramazan ayı. Sefa geldi, hoş geldi. Ajanda'nın bu ayki sayısında Bir Kaşık Bilgi sayfamda da yazdığım gibi Ramazan ayı getirdiği bereket ile yemek yemeyi sıradanlıktan uzaklaştırıyor, ailenin birarada olduğu kalabalık ve özenli sofralarda çeşitler artıyor.

En çok da sıcakken çorba içebilir miyiz diye düşünüyordum, gayet de istiyormuş vücut.. Yani gelenek bozulmadı sanırım çoğu evde.Çorba ile başlayan menülere devam. Ben de ramazan ayı boyunca bloğun sağ tarafında günlük menü önerileri paylaşıyor olacağım sizlerle.

Ramazan ayında börekler de önemli bir yer tutuyor sofralarda diye düşünüyorum. Bugün sizlerle son derece pratik bir börek tarifi paylaşacağım. Acemi şeflerimin ilgisini çekecek olan bu tarifin deneyimli mutfaklarda sıkça uygulandığına şüphem yok :)

Malzemeler: (12 adet börek için)
  • 3 adet yufka
  • 1/2 kg yıkanmış ve ince kıyılmış ıspanak
  • 1 kase lor peyniri
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben mısır özü kullandım)
  • tuz
  • üzerine 1 adet yumurta sarısı
  • çörek otu - susam

Soğanı ince ince yemeklik şekilde doğruyoruz. Bir tavaya iki-üç yemek kaşığı sıvıyağ koyup soğanları soteliyoruz. Soğanlar pembeleşince ince kıyılmış ıspanakları ilave edip beraber sotelemeye devam ediyoruz. Suyunu salıp iyice çekene kadar soteleme işlemini sürdürüyoruz. Tuzunu ilave edip ocaktan alıyoruz. Bir müddet soğuttuktan sonra hazırladığımız harca lor peynirini ilave edip karıştırıyoruz.

Bir kasede kalan sıvıyağa bir çay bardağı su ilave edip hazırlıyoruz.

Yufkaların herbirini ortadan ikiye kesip sonra tekrar ortadan ikiye keserek 4 eşit üçgen elde ediyoruz. Toplamda 12 adet üçgen yufkamız olacak.

Yufkaların üzerine bir fırça yardımı ile hazırladığımız su-yağ karışımından sürüyoruz ve geniş kısmına harcımızdan koyarak sarıyoruz. Böylelikle ince bir rulo elde etmiş oluyoruz. Sonra bu ruloyu bir ucundan içe doğru kıvırarak sarıyoruz ve ucunu yine yağlı-su karışımına batırırarak yapıştırıyoruz. Tüm yufkalar için aynı işlemi gerçekleştiriyoruz.

Yağlı kağıt serdiğimiz veya yağladığımız fırın tepsisine dizdiğimiz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu-susam karışımı serpiyoruz.

Önceden ısınmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyetle, sağlıkla

5 yorum:

mintinin dünyası dedi ki...

ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor.özellikle dışı hamuru elinde açmışsın gibi.ellerin dert görmesin.

Cafe Pepela dedi ki...

Süper görünüyor,ıspanaklı böreğe asla hayır diyemem! :)
Cici ramazanlar

kalpkurabiye dedi ki...

Müge Hanım,
Pratik, mutfağımızdan, lezzetli ve bir o kadar da harika bir lezzet bu börek ellerinize sağlık görüntüler mükemmel..
sevgilerimle..

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

ellerıne sağlıkk nefıss bır börek olmus.sevgiler:)

Federica Simoni dedi ki...

wow che delizia!!complimenti!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails