25 Ağustos 2010 Çarşamba

ISPANAK KÖKLEMESİ

ıspanak köklemesi



Yazın kış için hazırlanırız. Özleyeceğimiz lezzetleri buzluklarımıza dolduruyoruz bir çoğumuz değil mi? Barbunyalar, bezelyeler, fasulyeler, dolmalık biberler, domatesle yapılmış soslar ...daha neler neler... Peki kışın olan sebzeleri yaza neden saklamayız acaba ? Kışa düşmanmıyız :) Yani tamam artık herşey var her mevsimde ama bu o zaman yaz için de geçerli olmuyor mu? Ne suçu var karnıbaharın, lahananın :)


İşte öyle bir kış günüymüş, mutfakta ıspanak ayıklarken köklerini, dur ya ben bunlarla bir şey yaparım, diyip doldurmuşum buzdolabı poşetlerine, atıvermişim buzluğuma. Yaparım da anlayacak birine yaparım diye de aklımdan geçirmişim. Sapını yaprağından az ayırdım diye ıspanağı bile ayıra ayıra yiyen kocacık bunu hayatta yemez çünkü. Sebzeyi seven biri olsun senin de vaktin gelecek değerli kök kardeş diyip buzlukta beklemeye almışım ıspanak köklerini.


İftara gelen çikocuk olunca aklıma geldi kökler :) Hatta çiko gelmiş, benimle mutfakta laflarken yaptım hemen sanırım 15-20 dakikada pişti. Yani sözün özü pratik, lezzetli bir şey bu kökleme. Ama tabii sebzeseverlere :)


Köklemeyi ben koydum isim olarak. Demiştim, Selanik'te buna benzer bir meze yemiştim. Aklımda kalmış... Bu bir meze ya da garnitür olduğu için miktarı az paylaşıyor olacağım. Eğer çok kök biriktirirseniz elbette güzel de bir zeytinyağlı yemek alternatifi olacaktır. Miktarı o şekilde dengelebilirsiniz.


Buyrun malzemeler:

  • 15 adet ıspanak kökü (Demet olarak satın alınan ıspanakları temizlerken dibindeki kırmızı olan kısımdan iki üç parmak yukarıya doğru kesiyoruz. Çiçek formunda oluyor)
  • 1 adet kuru soğan (çok ufak seçmemek lazım, bol soğanla çok lezzetli oluyor)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker (daha az tatlı severseniz azaltabilirsiniz, kök tarafı acı olacağı için ben tatlı yapmayı tercih ettim)
  • tuz,karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • su

Soğanları piyazlık (ay şeklinde) doğruyoruz. Küçük bir tencere ya da tavaya zeytinyağını koyup soğanları orta kuvvetteki ateşte soteliyoruz. Sarımsakları da ufak ufak doğrayıp soğanlara ilave ediyoruz. Soğanlar iyice yumuşayınca ıspanak köklerini de ekleyerek birlikte bir müddet kavuruyoruz. 1/2 çay bardağı kadar su ilave edip, baharat ve şekerini ekliyoruz. Kapağını kapatıp suyunu çekmeye yakın ocaktan alıyoruz ve soğuk ya da ılık şekilde servis ediyoruz.


Afiyetle & sağlıkla,



12 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlık Müge Hanım her tarif gibi bu tarifinizde nefis görünüyor..
sevgiler..

ebru dedi ki...

Sevgili Müge benim gibi ot ve sebze sevdalısı biri için harika lezzet. Ellerine sağlık. Gerçekten bazı yemekler herkesle yenmiyor. Tamak tadları uymalı değil mi:)).

anneanneninemekleri dedi ki...

Bence süper bir seçim,çok severim.Ellerine sağlık.

Yasemin dedi ki...

himm.. peki buzlukta cikinca nasil olduki o kokler yahu ? hani ben bi kac kere maydanoz atem dedim buzluga kendinden gecmisti cikarttigimda hic sevmedim.. ya da taze sogan.. hani bu koklerde o cins sebzeler ya, demek bisi olmiimiiss... bahaneme bak sebze canavari :) bu kis sirf senin icin karnabar, kereviz ve lahana aticam buzlugaa :):) operiimmmm!

nesrin dedi ki...

Ellerinize saglik. Nefis bir yemek olmali. Sevgiler...

çeşnici Handan dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel olmuş denenecekler arasına aldım.

Yemekbahane dedi ki...

Önce sorusu olduğu için Yasoma cevap vereyim.. canikom çiğken kullanılsa sorun olur elbette yani demek istediğim ben kökleri yıkamış kurutmuş ve öyle buzluğa kaldırmıştım. O gün direk yemeğe kattım hiç bir sorun olmadı. Maydanozu ben de yapıyorum ama sadece yemeklere ilave etmek için kullanıyorum porsiyon dondurarak. Aksi taktirde su bazlı oldukları için yapraklı sebzeler buzları eriyince gevşiyor değil mi.. Valla ben kereviz yaprağı da atıyorum buzluğa çorbalarda kullanmak için.. Atılsın tabii oncağızların suçu ne :)

Yemekbahane dedi ki...

Yorumlar için ayrıca çok teşekkür ediyorum hepinize ..

sevgiler
Müge

özlem dedi ki...

ellerine sağlık. hayırlı ramazanlar

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Ellerine sağlık Müge.Güzel,sağlıklı ve besleyici görünüyor.ismide çok yakışmış.:)sevgiler

NzlGl dedi ki...

Sevgili Müge hanım

gerçekten güzel bir tarif elinize sağlık.

Kökleri yıkayıp kendi suyunda biraz haşlayın. Rendelenmiş sarmısak, limon (yada sirke) ve zeytinyağını ayrı bir kapta karıştırıp üzerine dökün.
Birde böyle deneyin derim. Memnun kalacaksınız.

sevgiler

bir dilim bir tutam dedi ki...

Ispanak böregi yaparken ayikladigim ve dondurdugum bu kökleri sabah dipfirizden cikarmistim.Ne yapayim corba filan falan derken bu tarifle karsilastim.
Tesekkürler

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails