Adaş Şekerim , Yasom bizim eve buyurmuş, güzel bir meni oluşturmak lazımdı tabii. İşin erbapları gelince özen daha da bir artıyor haliyle.
Bu çay davetine de şunlar seçildi:
- Çilekli Yaz Tatlısı
- Kırmızı Mercimek Salatası (aslında köftesi olacaktı) :)
- Patlıcanlı Börek
- Otlu & Zeytinli Poğaça
- Yoğurtlu Patates Salatası
Yedik, içtik... Sohbetin tüm demlerine vurduk...
Sıra geldi tarif vermeye:
Patlıcanlı Börek yapmak aklıma düşünce, her zamanki gibi blogları şöyle bir dolaştım. Sevgili Burçin'in bloğunda okuduğum yöntem hoşuma gitti ve bunu uygulamaya karar verdim.
Tadı son derece lezzetli oldu. Ancak bir sonraki sefere sanırım aralarına yağ-süt-yumurta karışımı değil, sadece yağ süreceğim. Ben tercih olarak çıtır çıtır böreği sevenlerdenim. Eğer yumuşak börek seviyorsanız yağ-süt-yumurta karışımı tam size göre demektir.
PATLICANLI BÖREK
Malzemeler: (1 yufkadan 4 adet börek elde ediliyor)
- 3 adet yufka
- 3 adet patlıcan
- 1 adet ortaboy kuru soğan
- 2 adet çarliston biber
- 2 adet domates
- sıvıyağ
- 2 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine)
- süt (arasına sürmek için)
- çörekotu & susam
- tuz-karabiber
Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda bir müddet bekletiyoruz. Tencereye 2-3 yemek sıvıyağ koyup yemeklik doğradığımız soğanları soteliyoruz. Biberleri ve domatesileri ufak ufak doğruyoruz.Sotelenen soğanlara önce biberleri ekliyoruz. Renkleri değişince suyunu süzdüğümüz patlıcanları ilave ediyoruz.Son olarak domatesleri ekleyip, tuz ve karabiberini arzuya göre koyuyoruz.1 çay bardağı su katıp, suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Süt-yumurta ve sıvıyağı bir kasede çırpıyoruz.
Yufkayı tezgaha serip her yerine bu harçtan sürüyoruz. Önce karşılıklı iki kenarını katlayıp sonra diğer kenarları katlayıp bir kare elde ediyoruz.Üzerine tekrar harçtan sürüp oluşan kareyi 4 eşit parçaya kesiyoruz. Oluşan herbir karenin ortasına patlıcanlı harcımızdan koyup bohça şeklinde katlıyoruz. Katladığımız kısmı altta kalacak şekilde yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp, son olarak üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam ve çörek otu serpiyoruz.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Aman lafa dalıp fazla kızartmayın, benimkiler gibi oluyor :)
Afiyetle,
9 yorum:
Ellerine sağlık Müge.
Bu böreğin benim de çok sevdiğim çıtır çıtır börek kategorisine girmemesinin bir nedeni de patlıcanlı - domatesli yani su salan sebzelerden oluşan iç harcından kaynaklanıyor biraz da aslında. Patlıcanlı harç açma börekte daha iyi sonuç veriyor yufkalar daha kalın olduğu için.
Sevgiler, İyi haftasonları...
Merhabalar hepsi birbirinden lezzetli gorunuyor.yogurtlu patates salatasina bayildim, cok severim, sizinki degisik bir tada benziyor. Tarifini eklerseniz sevinirim..
Sevgiler..
ne güzel balkon keyfi yapmışınız afiyet olsun
afıyet olsun yenmezmı bu mamalarrr
sizin bu balkon keyiflerinize hayranım valla, ne güzel yapıyorsunuz böyle sık sık buluşarak. masada herşey çok güzel görünüyor, ama en çok patlıcanlı böreği merak ettim doğrusu.ellerine sağlık
Sevgili Müge,
Ben otlu poğacalara bayıldım. Rica etsem tarifini veya linki ekler misin? Ellerine sağlık herşey süper görünüyor.
Sevgiler...
Vivi
Hepsi birbirinden harika görünüyor,
ellerinize sağlık,
sevgilerimle
Başlamış balkon keyifleri, ne güzel =))) Bu börek, baklava yufkası ile olur mu ki acaba? Ne dersin üstadım?
ARkadaşlar,
Mesajlarınız için çok teşekkür ediyorum. Sağolun.
Sevgili Banu,
Patates salatasının tarifi var,yazıda da verdiğim linke girersen erişebilirsin.
Vivi merhaba,
Otlu poğaçayı en kısa zamanda yazacağım. Merak etme :)
Gülriz'cim,
Bence kesinlikle olur hem de harika olur derim. Sen yaparsın da olmaz mı hiç :)
Sevgiler,
Yorum Gönder