4 Haziran 2009 Perşembe

ÇİLEKLİ YAZ TATLISI & DONDURMA ETKİNLİĞİ



2009 yazı bizimle saklanbaç oynuyor sanırım. Karanlık bir hava var dışarıda. O kadar karanlık ki ofis bile daha aydınlık kaldı. Güneş bir gülüyor bir kaçıyor. Nedense tam olarak kucaklayamadık bu sene henüz yaz mevsimini.Umarım nimetini bizden esirgemez, doya doya tadını çıkartabiliriz.

Cumartesi günü eli üzerimizdeydi. Mis gibi bir hava vardı ve bu mis gibi havaya da balkonda güzel dostluklar, hoş sohbet, tavşankanı çay ve naçizane el emeğim ikramlarım pek güzel gitti doğrusu.

Bu balkon keyfinin detaylarını daha sonra vereceğim. Bugüne yetiştirmem gereken başka bir başlık var, yoksa Yaso beni mutfağında pişirip, sıvayıp, katlandırıp, kaplayacak.

YE #45 Dondurma


Bu ay etkinlik sahibemiz Yaso olunca boyunumuz kıldan ince etkinliğe yakışır bir tatlı yapmak borcumuz oldu haliyle.
Algida fabrikası gezimizin sonrasında aslında dondurmayı az yiyen ben çok eksikmiş gibi bir de Kurabiye Güzeli sevdalısı oldum.
Bugün buradan sizlere tarifini vereceğim tatlı annemin malum demirbaşlarından biri hatta en meşhuru diyebilirim. Annem bu tatlıyı yaz, kış formata göre değişkenlik göstererek yapar. Bazen az sonra göreceğiniz gibi kedidili kullanır, bazen altında karamelize edilmiş etimek bulursunuz. Kışın muzlu, yazın çilek, şeftali çıkar önünüze. Bakarsınız bir borcamda çıkagelir bazen de tek tek kaselerde. Değişmeyen bir şey olur ki genellikle üzerine bolca hindistancevizi serper, kuzenim her seferinde bir daha serpmesen olur mu dese bile. Zaaf ne yapacaksın :)
Cumartesi günü konuklarıma balkon sefamız esnasında bir borcamda ikram etmeyi tercih ettim tatlıyı. Çilekleri en göz alıcı rengiyle sergilemek böyle daha hoşuma gitti. Ama etkinliğe ise aynı tatlıyı kuplarda uygulayarak katılıyorum. Tabii üzerine sevdiğiniz bir çeşit dondurma ikramı ile.
Lafı çok uzattım, artık tarife geçiyorum ve sizlere güzel ve keyifli günler diliyorum.
Malzemeler:
  • 1 kg süt
  • 5 tepeleme yemek kaşığı un
  • 5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 125 gr margarin (sana tereyağ lezzetinde kullandım)
  • yaklaşık 25-30 adet kadar (yapacağınız sunuma ve tabağa göre değişir) kedidili (savuyer) bisküvisi
  • ıslatmak için süt
  • 1 kg çilek - başka meyve de tercihen kullanılabilir
Derin bir kapta süt, un, şeker ve vanilyayı koyalım ve karıştıralım. Sonra bu karışımı bir tel süzgeçten geçirerek bir tencereye alıp koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirelim. (Kıvamını dha rahat ayarlamak için sütün ilk etapta hepsini dökmemenizi tavsiye ederim, unun markasına, kaşığın büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir)
Koyu muhallebi kıvamına gelince margarini sıcakken ekleyelim ve yaklaşık 10 dk kadar (ne kadar uzun olursa o kadar iyi) mikserle çırpalım.
Borcamın tabanına soğuk ve şekersiz sütle ıslatılmış kedidili bisküvilerini bir sıra dizelim. Üzerine hazırladığımız kremadan dökelim. Bir sıra çilek dizip bisküvi dizme işlemini tekrarlayalım. (Kaba göre değişkenlik gösterecektir, benim işlemim iki kat bisküvide sona erdi. ) Kalan kremayı bisküvilerin üzerine dökelim ve ortadan ikiye kesilmiş çilekleri tatlımızın üzerine dizelim. Buzdolabında minimum 2-3 saat bekletip servis yapalım. (Kaşıkla servis edilir)
Kuplar için de ıslatılmış bisküviyi kup bardağımızın tabanına koyup kremadan üzerine dökelim. Çilekle süsleyelim. Arzuya göre hindistancevizi serpelim ve en sevdiğimiz dondurma ile şenlendirelim.
Afiyetle,

11 yorum:

Sevil Şahin dedi ki...

mügecim bir tarif anncak bu kadar guzel anlatılır ellerine saglık harika görünüyor kız hepsinimi yediniz of cok ama çok canım cekti eve gidip bende yapam bari :))
sevgiler

hanife dedi ki...

nefis görünüyor ,çileklerde nefis duruyor elinize sağlık

Unknown dedi ki...

ellerine saglık muhteşem gözküyor.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

hmmm ellerine sağlık, ilk fotoğraftaki hali beni daha çok cezbetti sanırım çilekleri dondurmadan daha çok sevdiğim için.

Eya dedi ki...

Mügecigim...tatli sütlü olsun da ne olursa olsun, cok nefis bir tarif, hemen denemk istiyorum bu arada balkon keyfinin raporunu bekliyoruz, sevgilerimle

zehra

tatlilar gülcandan dedi ki...

Nefis görünüyorlar .Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

ÇOK LEZZZETLİ VE ŞIK GÖRÜNÜYORLAR ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK CANIM...

ipek dedi ki...

Tarif harikagörünüyor. Ellerine sağlık. Çilekler ye beni diye bağırıyorlar.

Nilüfer dedi ki...

ÇİLEKLİ YAZ TATLINIZA BAYILDIM, HARİKA, AMA TARİFİ YOK, EN KISA ZAMANDA EKLERSENİZ SEVİNİRİM, ELLERİNİZE SAĞLIK, SEVGİLER...

Defne dedi ki...

Selamlar,
harika görünüyor, tez vakitte tarifini bekliyorum. Ellerinize sağlık.

Defne.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

cilekli olsunda ne olursa olsun! harika gorunuyor, ellerine saglik! hollandadan sevgiler. Seni favorime ekliyorum.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails