24 Nisan 2008 Perşembe

İTALYANCA "BRUSCHETTA" BAŞKADIR


Ekmek makinamla aram son derece sıcak :) Makinayı alınca insan yemekten kendini alamaz diyenlere inat, az yiyoruz ! Bu da kendi cephemizde sanırım bir başarı örneği. 700 gr'lık bir ekmek aşağı yukarı günde 2 öğünden 3-4 gün gidiyor.Bugüne kadar ekmek makinasının kutusundan çıkan kitapçıktan tüm tarifleri ve Söke'nin tüm mikslerini denedim.Çoğu arkadaşım makinanın kitapçığındaki tarifleri pek güzel bulmamasına rağmen biz onların da tadını beğendik. Söke'nin karışımları daha güzel tabii ama onları da Engin sevmedi. Söke'nin karışımları ağırlıklı olarak esmer ekmek olduğu için sanırım onları pek tutmadı.Bizimkisi geleneksel olarak ekmeği beyaz sevenlerden :)


Ekmek evden su damacanadan geçen günlerimizde kahvaltı ortamlarına renk katma çabamız son sürat devam ediyor.


Pratik tabak sunumlu bir pazar kahvaltısı hazırlamam icabettiğinde 3. gününü geçirmekte olan Söke Köy Ekmeği karışımı ile hazırladığım ekmekciklerimi değerlendirme amaçlı bir girişimde bulundum. Özellikle kulakları çınlasın Cemo'cuğum Sevgim ve ben ders çalışırken çok yapardı bize... "Size ekmeğin üzerinde kaşar eriteyim mi?" sorardı hep tatlı kadın Cemo...


Nedir bu Bruschetta ?


İtalyan mutfağında 15. yy'dan beri yapılmakta olan, önce sadece sarımsak ve zeytinyağı sürülerek başlanıp sonra peynir çeşitleri, sebzeler, domates hatta et çeşitleri de ilave edilerek kendi çapında zengin alternatifleri ile anılan "Bruschetta" (brusketta) davet menülerinizde güzel ve şık bir başlangıç tabağı , kahvaltılarınızda da doyurucu ve lezzetli bir ikram olabilir.


Wikipedia'cılık da oynadık ... O da bitti... Mevzu yapılışa geldi dayandı ..


Efendim önce bir ekmek makinası almanız gerekiyor ... Aldığınız ekmek makinasında Söke Köy Ekmeği karışımı pişirmeniz gerekiyor. Yaklaşık 3 saatin dolmasını bekliyorsunuz ki ekmeğiniz hazır olsun....


Yok yok yok ... Bunlar tabii ki şart değil... Tercihen , değerlendirme vakti gelmiş bayat her türlü ekmeği bu aşamada kullanıma açabilirsiniz. Üst paragraftaki benim kendi aşamam.. O nedenle biz ekmek aşamasının sonrasından mevzuya girelim.


Esasen orjinal brucshettalarda ekmek öncelikle fırında ya da ekmek kızartma makinasında kızartılıyor ve diğer malzemeler sadece hazırlanıp üzerine konuyor ama yemekseçerler kralı Engin'in öyle yememe riskini göze alarak ben tüm malzemeyle fırında pişirdim.
Ve sonuç ... yedi ... bir şey daha yedi ... yaşasın ! Haaa arada peynirleri ayıklama çabası gözümden kaçmadı ama olsun... Yüzde 80'lerde başarılı bir tecrübeydi.


Malzemeler:


  • Orta kalınlıkta dilimlenmiş ekmekler (vereceğim malzeme 10-12 adet için uygun olacaktır)

  • 1 çorba kasesi kadar ufalanmış beyaz peynir

  • ince kıyılmış maydanoz

  • 1 adet yumurta

  • tuz, kırmızı biber, kekik

  • zeytinyağ

Peynir, maydanoz, yumurta ve baharatları bir kasede karıştırıyoruz. Ekmek dilimlerimizi fırın tepsimize diziyoruz ve üzerlerine bir fırça ya da bir çay kaşığı ile zeytinyağ sürüyoruz ve hazırladığımız malzemeden koyuyoruz.


Önceden ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.


Afiyetle,

8 yorum:

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,

En sevdiğim lezzetlerle dolu bir kahvaltı tabağı daha ne olsun,ellerine sağlık.Bruschetta ve diğer lezzetler bir harika görünüyor.



sevgiler..

Müge Hüner dedi ki...

Adaş şekerim;
Öncelikle beni bu ekmekler lise yıllarıma aldı götürdü, okuldan gelince birimizin evinde toplanıp,ya kısır yapardık,yada peynirli ekmek. Aynen tarif ettiğin gibi. Tabi o zamanlar böyle bir ekmek kültürümüz olmadığı için bildiğimiz bakkal ekmeği ile yapardık:) Ama tadı hala damağımda ve şu anda yazını okurken sanki ağzımda:(
Gelelim, bruschetta abiye:) bu zatın domatesli halini bizzati İtalya'da yemiş "vay be adamlara bak, bildiğimiz domates ekmeği ne güzel satıyolar, helal olsun" demiştim. Hatta Lezzet dergisinin bu ayki sayısında görünce, aklıma orada yediklerim geldi ve yapayım bari özlemişim" dedim:) e şimdi senin yazını da okuyunca her iki anımı da yaşamak baabında, her iki şekilde de yapmak farz oldu. Bu pazar kahvaltısında tutmayın beni:)

Bu arada ben yorum yazıyodum ya, daldım gittim yine, sana yorum yazarken böyle oluyorum hep, çenem düşüyor.
Öptüm kaçtım.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Müge'ciğimmm,

Şu ekmek makinası gerçekten tehlikeli bir olay:))) Gerçi biz 4 kişi bir ekmeği 4-5 gün yiyoruz ama makinadan önce hiiiiç yemezdik:))

Neyse, bruschetta enfesss, sıcak sıcak ne de güzel gider, misss gibi de kokar....

Ellerine sağlık canımcım...

Sımsıcak sevgiler, öpüyorum.....

gülriz dedi ki...

Mügeciğim, en sevdiğim kahvaltılıktır bu ekmekçikler; kimbilir ne kadar güzel olmuştur, ellerine sağlık.

Bu arada bilmiyorum farkında mısın ama sol taraftaki bazı resimler postlardaki yazıları kapatıyor canım

Kocaman sevgiler benden sana

Pastanı Seç dedi ki...

tatlım ben pek severim bunu hatta yemek yemek istemediğim zaman kendileri ikindi de sıkça yaptıklarım arasındadır

byeeeee

Adsız dedi ki...

Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı,en üstün gün,cuma günüdür.Hz Adem cuma günü yaratıldı.Cuma günü cennete girdi.Cuma günü cennetten yeryüzüne indirildi.Tövbesi cuma günü kabul edildi.Cuma günü vefat etti.Kıyamet cuma günü kopacak,cuma cennette bulunanların Cenab'ı ALLAH'ın mübarek cemalini görecekleri bir gündür.
CUMANIZ MÜBAREK OLSUN.

Neslihan dedi ki...

Mügecim, benim gözüm her ne kadar mercimekli börek de kalmış olsa da( mercimekli börek ve çörekleri çok severim)bruschetta da çok güzel olmuş, ellerine sağlık, ben makinesiz yapıyorum ekmeklerimi ama her gördüğümde de alsammı acaba bir makine demekten kendimi alamıyorum:)
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Bizim sofralarımızda sürekli yapılan bir lezzeti italyanların bruşettası diye yayınlamanızı çok kınadım doğrusu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails