20 Mayıs 2013 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek Köftesi

Çay davetlerinin vazgeçilmezi .. Bir klasik..
Yapımı göz korkutmasın sakın.. Sadece yemek için biraz sabretmek lazım ki kendini çeksin, tadı yerine gelsin..

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik (ince) bulgur
  • 1 adet büyük boy kuru soğan (çok ufak doğranacak)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 demet taze soğan
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • tuz - karabiber - kırmızı pul biber
  • servis için marul yaprakları
Yapılışı:

  1. Mercimekleri yıkayıp üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyup tencerede iyice yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. (Bu aşamada mercimeğin cinsinden dolayı fazla su çekerse ilave etmeniz gerekebilir)
  2. Mercimek suyunu çekip piştiğinde bulguru ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz. Mercimeğin sıcağı ile bulgur şişecektir.
  3. Bir başka tavaya zeytinyağını koyup kuru soğanları soteliyoruz.
  4. Soğanların rengi değişince salçaları ilave edip bir miktar da salçaları pişiriyoruz.
  5. Mercimek bulgur karışımına bu salçalı soğanı ilave edip iyice yediriyoruz.
  6. Arzu ettiğimiz miktarda tuz-karabiber ve kırmızı biber koyup tatlandırıyoruz.
  7. Taze soğan ve maydanozu ekleyip yine karıştırıyoruz.
  8. Yine arzu ettiğimiz ekşiliği yakalamak adına limonu da ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
  9. Bu aşamada buzdolabında 1 saat bekletirsek hep daha rahat şekillendiririz hem de ellerimiz yanmaz :)
  10. Bekleyen harcı ellerimizi hafifçe yağlayarak şekillendirerek marul yaprakları ile servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails