28 Nisan 2009 Salı

CEVİZLİ & TARÇINLI KURABİYE

Babyshower partisi

Hava bir türlü rayına oturamadı. Bir sıcak bir soğuk derken kafam karışıyor iyiden iyiye. Bahar adıyla geldi ancak henüz tadını tam gösteremedi bence. Adıyla gelen baharın temizliği sizde başladı mı bilmem ancak bizim evde hummalı bir derlenme toparlanma söz konusu.Uzun zamandır mutfağa takıntılıydım, birkaç sefer de burada dile getirmiştim.Ne canım bir şey yapmak istiyordu ne de yaptığımdan keyif alıyordum.Siparişten siparişe işte.. Heryer daha da battığı için pasta yapmak bile keyif vermemeye başlamıştı. Adıyla gelen baharın tetiği ile kendimi bir mutfakçıda buldum. Ölçtüler, biçtiler, en uygun şekilde nasıl eli yüzü düzelir baktılar. Uzlaştık dolap konusunda ama benim kafamı kurcalayan en fena şey bizden önceki kiracıların boyadığı mutfak ve banyo seramikleriydi.Onlar boyayınca biz de boyamak zorunda kaldığımız için hiç de hoşuma gitmiyordu görsel olarak. Dolap fiyatı araştırırken bu seramikler için ne yapılabilirimin peşine de düştüm. Fiyatlar aldım, inanılmaz fiyatlar :( Ama yılmadım, kafaya koydum ya adıyla gelen bahara layık evimi güzelleştiricem diye:) Soluğu Koçtaş'ta aldım. Bu işi kendim halledemez miyim diye başladım reyonlarda dolaşmaya. Duvar kağıtlarının olduğu reyonda suya dayanıklı, tıpkı granit taşa benzeyen bir model buldum.Reyondaki bayana kendim yapıp yapamayacağımı danıştım. Neden olmasın diyince gerekli tüm malzemeleri de tedarik ettikten sonra evin yolunu tuttum. Çikom ile girdik banyoya, ölçülerimizi aldık. Başladık kağıtları döşemeye.Bordürü de koyduk.Cillop :) Sonra mutfakta uyguladık aynı şeyleri. Dolaplar yeni, duvarlar yeni.Koçtaş'tan aldığım biriki dekoratif unsur da eklenince ev yepyeni bir ruha kavuştu.Yani sözün özü bayanlar, bir iki ufak dokunuşla yaşadığınız mekanlarda değişiklik yapmak aslında elinizde.Hem de çok küçük bütçelerle.Sanki kendim yenilendim evdeki bu değişimle :)
Evdeki bu işlemler esnasında mutfakta pek vakit geçiremedim. Çok şükür ki elimde hala tarif verilmeyi bekleyen mamacıklar var. Bunlardan biri de bu kurabiye.
Bu kurabiyeyi ilk şirkette her çarşamba yaptığımız sosyal yardım fonu için tatlı satışında yemiştim. Sanırım bitene kadar satın alıp hepsini yedim çünkü bu tüm kalbimle söylüyorum benim hayatımda yediğim en lezzetli kurabiye. Evet o kadar güzel :) Hemen tarifini aldım ve misafirlerime uyguladım. Yapınca benim kadar beğeneceğinize eminim. Ceviz seviyorsanız bu kurabiye sizin demirbaşınız olacak.
Malzemeler:
  • 1 paket margarin (Sana Hamurişi kullandım)
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 kase rondoda çekilmiş ceviziçi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı kadar un (fazlası ya da azı olabilir, yavaş yavaş ilave etmekte fayda var)
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine : tarçın-pudra şekeri (yaklaşık dörder yemek kaşığı)
Tüm malzemeyi derin bir kapta yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave ediyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yuvarlayarak aralıklı şekilde diziyoruz.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Pudra şekeri ve tarçını bir kasede karıştırıyoruz. Pişen kurabiyeleri ılıkken bu karışıma buluyoruz.
Afiyetle,

24 Nisan 2009 Cuma

NAR EKŞİLİ BEZELYE SALATASI


Misafirlerimin övgüyle yediği Bezelye Salatasının tarifini vermek istiyorum bugün sizlere. Yapımı basit ve tadı çok lezzetli bu salatayı isterseniz, garnitür ya da meze olarak da yemekli misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Arzu ederseniz konserve bezelye kullanabilirsiniz. Ben kışlık hazırlıkları yaparken dondurduğum taze bezelyelerim ile yaptım. Şimdi tam da zamanı, gelin sağlıklı olanı seçin ve taze bezelyeyi tercih edin derim.

Malzemeler:

  • 1 kg bezelye
  • 5-6 sap taze soğan (ince kıyılmış)
  • 1 demet dereotu (ince kıyılmış)
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi (Miktarını değiştirebilirsiniz, zevkinize kalmış)
  • Zeytinyağı
  • tuz

Bezelyeleri eğer taze kullanıyorsanız, önce haşlamanız gerekiyor. Ancak konserve kullanıyorsanız direk salatanın yapımına geçebilirsiniz.

Haşlanan bezelyeleri bir kaseye alıyoruz. Soğan, dereotu, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağ ilave edip iyice harmanlıyoruz. Servis edeceğimiz tabağa aktarıyoruz.

İşte bu kadar, bitti :)

Bundan sonrasına da hem sağlıklı hem pratik hem de lezzetli bu salatayı yemek kalıyor.

Afiyetle kalın,

20 Nisan 2009 Pazartesi

BAHAR ÇARPMASI VE İLK BALKON KEYFİMİZ



Diyeceğim şudur ki, geleneksel Müge'yi bahar çarptı günleri başlamıştır. Elim kolum yine tutmaz oldu. Aslında tüm yükü mevsimsel geçişe de vermek istemiyorum, bu çarpılma sürecinde malum akılalmaz iş yoğunluğum da başrolü kapmış durumda. Bir tane banka reklamı var , muhakkak görüşsünüzdür.. Bir seyahat kartı tanıtımı yapıyor. İnsancığın biri , ki o zavallıcık nasıl da bana benziyor, sabah kalkıyor, aynı; giyiniyor aynı; içtiği çay aynı; yaptığı şey aynı... Sonra ertesi gün oluyor aynı... ve reklamın özetini şöyle veriyorlar A ----------> B arası yaşanan bir hayat. A noktasından B noktasına geçen bir ömür. Vallahi her sabah 06:15'de başlayan hayatımı o kadar güzel özetlemiş ki :) Neyse ki A noktasından B noktasına gitmekten ibaret olan günlerimi haftasonları ile renklendirmeye çalışıyorum ben de.

Yukarıdaki masa renkli haftasonlarımdan birinden. Baharı sırtımda sıcacık selamı ile hissettiğim bir masadan.O ne demeyin..Terasta güneşi gören koltuğu kapınca hem yedim hem de ısındım :)

Malum gün yapıyoruz Yasocum ve Adaş Şekerim ile :) İlkini bizim evde yapmıştık, sonra da Adaş'ta toplanmıştık. Sıra Yaso'ya gelince araya bir sürü aktivite girdi ancak iyi ki girmiş, güzel bir bahar gününe denk geldi ve biz de terasın tadını çıkarttık.

Masa yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi muhteşemdi. Sizleri Müge ve Yasemin'in bloglarındaki iki anlatıma yönlendirmek istiyorum, mamaları burada görmeniz daha güzel olacak çünkü benim ufaklık makinam pek işbilir değilmiş o gün :)

Herbirinden bilmem ne kaç tur yediğim masadaki enfes lezzetlerden Dalyan Ekmek'i özellikle deneyeceğimi belirtmeden geçemeyeceğim, zira zaten kendisi benim özel talebimle yapılmıştı:) Pırasalı Börek'e zaten cümle kurmama bile gerek yok..En son saydığımda 3. dilimi yiyordum :) Salatalar, Cheesecake... Hepsi müthişti. Eline sağlık Yasom !

Bahar çarptı ama diyorum ya gezmeden geri kalmıyorum:) Cuma akşamı bi yerde yemek yedim ve bunu anlatmadan geçemeyeceğim.

Cercis Murat Konağı ... Mardin mutfağının özenle işletildiği mekanda yok yok inanın.. Sunum şekilleri, farklı lezzetleri ile denemenizi özellikle tavsiye ediyorum. İsimlerini hatırlayamadığım envai çeşit meze, özel narlı salata, mardin kebabı... say say bitmez.. Ama herşey bittikten sonra masanıza gelen süprizler ise harika.. Süpriz olsun belki gidersiniz diye saymayayım ama iyi ağırlanacağınıza şüpheniz olmasın. Suadiye'den yolunuz geçerse , burada yemek yemenizi tavsiye ederim. Ancak sanırım rezervasyon şart olacaktır, çünkü cuma akşamı adım atacak yer yoktu.

Ben A noktasından B noktasına olan yolculuğumu süreyim artık. Hepinize iyi haftalar diliyorum.

Afiyetle kalın,

14 Nisan 2009 Salı

NEMO'LU BİR YAŞ PASTASI

Kayıp balık Nemo'yu sonunda ben de buldum :)
Bir şeklinde pasta yapmaya artık elim çok alıştı. Siparişte bu pasta söylendiğinde umarım üzerinde farklı bir şeyler isterler diye de düşünmüyor değilim hani.
Bu sefer Nemo ve deniz olgusunun hakim olduğu bir pasta istenince nasıl sevindiğimi görmeniz lazımdı.Pastayı teslim ederken aynı sevinci karşı tarafta da görmek var ya o her türlü yorgunluğa değiyor.Toplantıdan gece 22:00'da eve gelmişim, saat 02:30'a kadar pasta yapmışım, hepsi birden gidiverdi hem aklımdan hem bedenimden :)

Uzun sözün kısası bugünlük benden bu kadar.
Afiyetle kalın,

9 Nisan 2009 Perşembe

SON DAVET SOFRAM

Mart ayında 19 kişilik bir misafir grubunu ağırladım. Akraba günümüzde sıra bendeydi ve kalabalık bir grup olmaları nedeniyle hem çeşidi bol tutmayı hem de açık büfe servis etmeyi tercih ettim.

Sağolsunlar soframa teyzem ve kayınvalidem de katkıda bulununca çeşidimiz bol, bereketli bir sofra oldu.

Menüde yer alanlardan tarifini vereceklerim olacak.
Örneğin bu salata gibi;

Nar Ekşili Bezelye Salatası
Emine Teyzeciğim çok sık yapar ve ben de ne zaman denk gelsem zevkle yerim. Menümü oluştururken bir alo dedim kendisine ve uygulamayı öğrendim.Sizlere de anlatacağım sonraki yazımda, son derece pratik , lezzetli ve kalorisiz :)

Ispanak Borani
Bizim evin demirbaşlarındandır. Hele de teyzemlerde hiç eksik olmaz. Teyzem gelirken getirmiş biz de afiyetle yedik.


Annemin peynirli poğaçası

Daha önce tarifini vermiştim zaten, bu sefer Dr. Oetker'in mahlepli susamlı kabartma tozunu kulandım ve bir miktar da tereyağ ekledim. Güzel tepkiler aldı:)


Ada Meze (Annemin tabiriyle)

Yeni keşfim, Cevizli & Tarçınlı Kurabiye
Tarifini paylaşıyor olacağım

Kayınvalidemin spesiyali - Fındıklı Kurabiye

Daha önce sadesini denediğim tarifin ortasına vişne koyup pişirdim. Favori oldu :)

Kayınvalidem=Zeytinyağlı Dolma
İşin uzmanı diyebilirim..
Daha önce verdiğim bu tarifi buradaki gibi ganaj ile sıvayıp servis yaptım. Gerçekten hafif lezzeti ile bu pasta benim en sevdiğim pasta diyebilirim.

Son dakika fırından çıkartıp sıcak servis ettiğim için o kalabalıkta fotoğrafını çekmeyi unuttuğum
ve..
Salatalarla belki tercih edilir diye bulunsun fikriyle yaptığım CEVİZLİ EKMEK.. İyi ki yapmışım, bitiverdi :)
Görüşmek üzere, afiyetle kalın...

5 Nisan 2009 Pazar

SLOT MAKİNASI PASTASI

Galiba bu durumda dönmüş oluyorum.
Aslında tam olarak yani kendi şartlarım dahilinde değil henüz malesef. Destek ekipler vasıtasıyla çok aşamalı bir fotoğraf aktarım sürecinden geçerek birkaç kareyi aktarabildim.
Umarım bir çözüm bulurum, aksi taktirde pek dolambaçlı bir süreç olacak bundan sonra benim için fotoğraf aktarımı. (Şirket bilgisayarı kullanmanın dezavantajı diyelim)
Her neyse ne zaman yaptığımı bile unuttuğum bir pasta ile başlamak istedim.
Slot makinası, yani kollu kumar makinası Sinem'in kayınvalidesi için tasarladığı bir doğumgünü süpriziydi. Kıbrıs'ta bu makinalarla birkaç sefer oynamış, çok eğlenmiş :)
Fazlası zarar ama esprili olması adına bu pastayı beğendik.
Sinem özellikle belirtti.. "Öyle bir yap ki, kazanmış olsun" :)


Olur ! dedim ve yan yana üç elmayı denk getirdim... Aaa bir baktım paralar paralar :)
Bol Şans :)
Bu arada bir önceki yazıma yorum bırakan herkese buradan kocaman teşekkürler gönderiyorum.
Beni bırakmayacağınızı bilmek bile beni o kadar mutlu etti ki anlatamam.
SIRADA ....
Pastadan sonra 19 kişilik misafir grubuma hazırlıklarım ve açık büfem gelecek.


Afiyetle,

3 Nisan 2009 Cuma

BURADAYIM AMA DEĞİLİM



Bu bloğu yazmaya başladığımdan beri bu kadar uzun süre ara verdiğimi hatırlamıyorum :(

Şu fotoğraf makinası problemimi malesef gideremediğim için hiçbirşey yayınlayamıyorum.

Eminim gelip gelip aynı şeyi görmekten sıkıldınız ..

Off teknoloji yaktın beni :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails