8 Ağustos 2007 Çarşamba

TOP PASTA



Henüz ayağımı suya sokamamanın vermiş olduğu hayal kırıklığı ile yazıyorum bu sözlerimi.. Herkes tatillerde, güneş-deniz-kum tadını çıkartıyor ama ben daha şu bloğuma "TATİLDEYİM" başlıklı deniz kenarında tek başına duran bir şezlong resmi koyup gidemedim bile buralardan... Bu nasıl bir azaptır yarabbim...


"Madem buradasın bari iş gör kızım" düşüncesi ile dün akşam iş dönüşü bizim karamanın koyunu sonra çıkar oyunu Hülya'nın - ilginç bir lakap oldu değil mi :) - minik zuzusu Tolgacık için onun oynamayı en sevdiği şeyi pasta haline getirdim.


Keki pişirmek, şekil vermek iyiydi de ... Top konseptine sokmak biraz elimi oyaladı. İnternetten emsallerini bir hayli incelemiş olsam da altıgenleri dizerken baya zorlandım. En sonunda ortaya bu pasta çıktı.İlk top denemem için "Eh İŞTE " kıvamında oldu ama en azından tadından şüphem yok ...


Pandispanyası için Emel Başdoğan'ın demirbaş yaptığım tarifini kullandım yine. Bir gece önce pişirdiğim pandispanyayı streç filme sarıp o şekilde beklettim.

Top (kubbe) şeklinde sonuç alabilmek için özel kalıplardan benim elimde olmadığı için ben keki 22 cm'lik çemberde pişirmiştim. Bu nedenle o görüntüyü elde edebilmek için cam bir salata kasesinin içerisine streç film serdim ve keki traşlayarak kasenin dibine yerleştirdim.
Çikolata ganaj :

  • 200 gr krema


  • 400 gr çikolata


Benmari usulü eritilmiş çikolatayı krema ile çırparak ganj hazırladım ve yerleştirdiğim kekin ilk katına sürdüm. Üzerine fıstık serptim ve kekin tarşladığım geri kalan kısmını kasenin her yerine denk gelecek şekilde elimle bastırarak tekrar yerleştirdim. Dikkatlice kaseyi pasta tabanının üzerine ters çevirdim. Kubbe şekli alan pastanın her yerine ganajdan sıvadım ve bir müddet buzdolabında beklettim.



Sert bir kağıt (karton yada dergi kapağı olabilir) üzerine altıgen şekli çizdim ve kestim.



Birkaç zamandır hazır şeker hamuru kullanıyorum aşırı sıcaklardan dolayı. Beyaz hamur alıp kendim renklendiriyorum. Şeker hamuruna, kullanmak istediğim renkleri verdikten sonra hamurları tek tek açıp altıgen şekli verdiğim kağıdı kullanarak altıgenler elde ettim.



Buzdolabından çıkarttığım pastanın üzerine renklerine dikkat ederek bu altıgenleri dizdim. Beyaz şeker hamurundan ince şeritler kesip altıgenlerin çevresine biye şeklinde geçişler yaptım. Son olarak renkli hamurları irili ufaklı yuvarlayarak pastanın etrafına dizdim.



Umarım minik Tolga'cık top pastasını beğenir....









Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails