27 Nisan 2020 Pazartesi

RAMAZAN PİDESİ - PASTANE PİDESİ




Karantina günlerinde asla pidesiz kalamazdık. Hemen yapıverdik :)
Çünkü ne de olsa dedemiz fırıncı.
Ama ben bu sefer pastane pidesi yaptım, fırın pidesi haftaya :)

İki adet büyük boy pide çıkıyor.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/4 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • Aldığı kadar un (5 / 6 su bardağı)
Üzerine;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • çörekotu-susam
  • parmaklarımızı batırmak için sıvıyağ
Yapılışı:
  1. Parmağınızı soktuğunuzda dayanabildiğiniz bir ısıda ılık su ve sütü bir kaba alıyoruz. 
  2. Bunlara maya ve toz şekeri katıp tahta kaşıkla karıştırıp bir kapak katarak 5 dk aktifleşmesini bekliyoruz.
  3. Aktifleşen mayaya sıvıyağ, yumurtanın akı (sarısı üzerine sürülecek), tuz ve sıvıyağ ekliyoruz.
  4. Sonrasında azar azar un eklemeye başlayacağız.
  5. Pide hamuru yumuşak, hafif yapışkan bir hamur olmalı.
  6. 4 bardak un ekledikten sonra un serpilmiş tezgaha alıp uzata uzata yoğurup o esnada un eklemeye devam ediyoruz. 
  7. Elastik ama toparlanabilen bir hamur olmaya başladığında kabına geri alıp üzerini bir bezle örtüp, iyice sarıp sıcak bir yerde 1,5 saat minimum mayalanmaya bırakıyoruz.
  8. Mayalanan hamuru tekrar tezgaha alıp bir tur katlayarak yoğuruyoruz.
  9. Hamuru iki eşit parçaya ayırıyoruz.
  10. Tepsiye yağlı kağıt serip 1 yemek kaşığı galeta unu serpiyoruz. (Bu pidenin altındaki tozdur)
  11. Merdane yardımı ile hamuru yuvarlak açarak tepsiye alıyoruz. Yaklaşık 35 cm çapında açtım.
  12. Üzerinin sosunu hazırlıyoruz. Yumurta sarısı, süt, yağ ve yoğurdu bir kapta karıştırıyoruz.
  13. Parmaklarımızı yağa batırıp bastıra bastıra pidenin şeklini veriyoruz. 
  14. Şekil verdiğimiz pideyi 15 dk tepside mayalandırıyoruz.
  15. Beklettiğimiz pidenin şeklini tekrar parmaklarımızı yağa batırarak bir kez daha üzerinden geçiyoruz. 
  16. Üzerine sos sürüp her yerine susam ve çörekotu serpiyoruz.
  17. Önden ısınmış 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
NOT:
Bu malzeme çok gelirse yarım ölçü kullanabilirsiniz ya da fazla pişirdiğiniz pideyi buzlukta muhafaza ederek ısıtarak sonra tüketebilirsiniz.

Afiyetle, sağlıkla


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails