2 Mayıs 2010 Pazar

KIYMALI BÖREK

Kıymalı Börek



Böreğin çeşidini yap yap bitmez. Hele de kıymalı börek deyince bir sürü yöntem uygulanıyor elbette. Daha önce yazdığım gibi muska,puf,tepsi derken bunlara ilave daha yüzlerce çeşit yazılabilir.
Sigara böreği yapıp kızartsam mı yoksa fırında mı pişirsem diye düşünürken, elimdeki 2 yufkayı bu şekilde değerlendirmeye karar verdim. Çoğunuzun bildiği ve yaptığını düşündüğüm bu böreği arşivime dahil etmek üzere yazıyorum.

Malzemeler :

  • 2 yufka (Toplam 8 adet çıkıyor, kişi sayısına göre artabilir)
  • 100 gr kadar kıyma (bir ufak kase yeterli olacaktır)
  • 1 adet ufak boy kuru soğan
  • tuz-karabiber
  • yufkaların arasına sürmek için sıvıyağ ve su
  • 1 yumurtanın sarısı
  • üzeri için susam ya da çörekotu
  • İç harcı pişirmek için sıvıyağ

Kurusoğanı ufak ufak yemeklik doğruyoruz. Bir tava yada tencereye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım) koyup soğanları soteliyoruz. Soğanların rengi değişince ve yumuşayınca kıymayı ilave ederek beraber kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiber ekleyerek kıyma iyice pişince ocaktan alıyoruz.

Küçük boy bir kaseye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağ kullandım) koyup üzerine 1/2 çay bardağı kadar su ilave ediyoruz. Bir yufkayı tezgahımıza seriyoruz. Yufkanın her yanına bir fırça yardımı ile hazırladığımız yağlı sulu karışımdan sürüyoruz ve ortadan ikiye katlıyoruz. Tekrar harçtan sürüp yarım daire şeklindeki yufkayı 4 eşit üçgen şeklinde kesiyoruz.

Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.

Üçgenlerin geniş tarafına kıymalı harcımızdan koyup iki tarafı hafifçe içe doğru alarak börekleri sarıyoruz.Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine börekleri diziyoruz. Diğer yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz. Bu börekleri de fırın tepsisine koyduktan sonra böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. Üzerleri kızarana kadar fırında pişiriyoruz.

Yanına da bir limonata , tam pazar gününe layık :) Güzel bir pazar diliyorum sizlere ...

Afiyetle & sağlıkla,

15 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Kıymalı börek bizim evdede özellikle eşimin favori böreği fırında olunca da hafif oluyor.Eline sağlık Mügeciğim iyi hafta sonları...

disavurum dedi ki...

mmhh , olsa da yesek ...

kalpkurabiye dedi ki...

nefis görünüyor müge hanım emeklerinzie sağlık..

umutluhayat dedi ki...

kıymayı pek sevmediğim için genellikle bu böreği peynirli yada mercimekli yapıyorum.çok hoş görünüyor sizin böreğinizde ellerinize sağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende sigara böreğini hep fırıda yaparım.Kızım çok kızarmış yemediği için hafif pembeyken alırım fırından.Ama ben böyle çıtırları severim.Çok güzel görünüyrlar, lezzetlerinden de eminim.

ellerine sağlık
sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çoğumuz bilsede her evin hamur yoğurma şekli farklıdır derler ya aynen öyle herkesten muhakkak bir farklı çıkarım olabiliyor güzel bir nüans yakalanıyor.Mesela sizinki tam bana göre küçük değil:)
Çünkü bana börek diye bir soru sorsalar direk kıymalı börektir aklıma gelen,hepsini severim ama kıymalı ayrıdır.Bu sebeple sizinki güzle büyük büyük oh mis gibi.ellerinize sağlık,afiyetler olsun.

gülay mutfakta dedi ki...

ellerinize sağlık.. doğru bir karar kızartmadan ziyade böylesi daha güzel olmuş

sevgiler...

çeşnici Handan dedi ki...

Fırında yapılan börekleri ben de sağlık açısından daha tercih ediyorum. Böreklerin üzerinin kızarma kıvamı tam benlik olmuş. Çok güzeller. Ellerine sağlık.

ebru dedi ki...

Mügecim iyi haftalar canım. Ellerine sağlık börekler harika. Hele ki kıymalı bayılırım.

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerine sağlık nefis

bana börek olsun yeter hiç hayır diyemem..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

börek olsun bir de kıymalı gerisi gerçekten bahane. ellerine sağlık Mügecim

TARİF BAHÇESİ dedi ki...

Merhaba, ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler. Börekler harika olmuş ellerinize sağlık.

Baharcicegi dedi ki...

Dediginiz gibi börekte sinir yok her cesidi her harcla yapiliyor,firinda olmasida hafif kalorisi az olmus citir citir nefis görünüyor elinize saglik
sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

Mügecim börekler çıtır çıtır pek iştah açıcı, ellerine sağlık. Ziyaretin için teşekkür ediyorum ayrıca sağlığının çok daha iyi olmasına çok sevindim gerçekten. Kendine iyi bak. Sevgiler.

Sevil Şahin dedi ki...

çok severim kıymalı böreği canım benim ellerine sağlık
afiyet bal olsun

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails