18 Temmuz 2018 Çarşamba

PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ


Trakyalı oluşumdan sanırım benim için böreğin yeri tatlının çok çok üstünde. Neden tatlı ile kıyasladın derseniz hani hanımların tatlı krizleri vardır ya benim tam tersi tuzlu krizim tutar :)
Tuzlu krizimi durdurabilecek en sevdiğim şey ise "börek"tir.. Bu konuda hiç tartışmaya gerek yok. Dışarıdan börek değil ama evden severim asıl.. Böyle içinde hele ıspanak, pırasa, patlıcan gibi sebze varsa benden mutlusu yok :)

Bu börek evimizde pişti, evimizde açıldı. Hamurun kraliçesi Niktur (kendisi yengem olur) açtı yassı ağacı, serdi örtüyü bir baktım börek bitmiş bile.. Ama inanın korkulacak bir şey değil, herkes yapabilir.. 

Haydi deneyin !

Malzemeler:

(Büyük fırın tepsisinde pişirdik)

Hamuru için;
  • 1,5 kg un 
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2-2,5 su bardağı un (ılık su)
Arasına ;

  • 100 gr tereyağ
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
İç Harcı ;
  • 6-7 sap pırasa
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  1. Önce iç harcını hazırlıyoruz. Pırasaları ince ince doğruyoruz.
  2. Bir tencereye sıvıyağı koyup pırasaları iyice yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. 
  3. Pişmesine yakın salça ve baharatlarını ekleyerek soğumaya bırakıyoruz.
  4. Derin bir yoğurma kabına unu ekliyoruz. Ortasını havuz gibi açarak sirke ve tuzu katıyoruz.
  5. Suyu yavaş yavaş yedirerek rahatça toparlanan, yumuşak, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
  6. Hamurun üzerine bir bez örterek 10 dk kadar özleşmesini bekliyoruz.
  7. Bir tavada tereyağ ve zeytinyağını yakmadan eritiyoruz.
  8. Hamuru 12 eşit bezeye ayırıyoruz. 
  9. Tezgaha un serpip bir beze alarak pasta tabağı büyüklüğünde açıp üzerine yağ sürüp bir tabağa koyuyoruz. 5 bezeyi bu şekilde açıp yağlıyoruz. 6. açtığımızda bunun üzerine yağ sürmüyoruz ve tabağı dolaba kaldırıyoruz. (Bu böreğin alt kısmı olacak)
  10. Aynı şekilde yine 5 tane daha açarak yağlayıp üst üste bçir tabağa koyuyoruz, 6.yı yağlamadan en üste koyuyoruz. (En üsttekini yağlamayışımızın sebebi bir kez daha açacak olmamız) Bu tabağı dolaba koyup diğerini dolaptan alıyoruz.
  11. Fırın tepsisini güzelce yağlıyoruz.
  12. Tezgahı unlayıp 6 tane üstüste duran bezeyi bu sefer tepsi büyüklüğünde açıyoruz.
  13. Açtığımız hamuru tepsiye yerleştiriyoruz.
  14. Her yerine eşit gelecek şekilde iç malzemesini üzerine koyuyoruz.
  15. Diğer hamuru da dolaptan alıp yine tepsi büyüklüğünde açarak tepsiyi kapatıyoruz.
  16. Bir fırça ile iyice üzerine yap sürüp dilim dilim kesiyoruz.
  17. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyetle, sağlıkla

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails