12 Şubat 2013 Salı

TÜRLÜ VE PATATES PÜRESİ

Türlü

Türlü.. seviyorum bu yemeğin ismini.. türlü türlü sebzeler koymak mümkün.. Evde ne varsa olur... Sevdikleriniz girer sevmedikleriniz çıkar.. 
Ben türlü yaparken yazın derin dondurucuya koyduğum bezelye ve taze fasulyeden de kullandım.. Haa bir de yaz domateslerinden tabii..

Ben genellikle düdüklü tencerede yaptığım için bu şekilde tarif vereceğim sizlere.. Ancak siz normal tencerede  de pişirebilirsiniz ancak bu sefer pişme süreleri uzayacaktır.

Malzemeler:
  • 1/2 dana kuşbaşı et
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 kase taze fasulye
  • 1 adet kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 kase doğranmış domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı tereyağ 
  • tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
  • su
Yapılışı :
  1. Düdüklü tencereye yıkadığımız etleri koyup suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz.
  2. Suyunu çeken etlere tereyağ ve yemeklik doğranmış soğanları ve 4 diş sarımsağı ilave ediyoruz. Soğanlar  renk değiştirince domates ve salçaları da ekliyoruz. Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz.
  3. Düdüklü tencereyi kapatıp pimi çıktıktan sonra kısık ateşte 20 dk pişiriyoruz. 
  4. 20 dk sonra yıkayıp eşit büyüklükte doğranmış diğer tüm sebzeleri tencereye ekliyoruz. Arzu ettiğimiz şekilde baharatlandırıp yine 2 parmak üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz. 
  5. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp yine pimi çıktıktan sonra 20 dk kadar daha pişiriyoruz.
Not: iki aşamada pişirmemizin sebebi sebzelerin erimesini engellemek.

Patates Püresi


Patates püresi türlünün yanına çok yakışacaktır.

Malzemeler:

  • 4 adet büyük boy patates
  • 1 - 1,5 su bardağı süt (kıvama göre değişecektir)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz
Yapılışı:
  • Patatesleri soyup gelişigüzel doğrayarak tuzlu suda haşlıyoruz.
  • Patatesler yumuşayınca suyunu süzüp çatalla ya da ezici ile ezerek püre haline getiriyoruz.
  • Bu aşamada patatesler sıcakken tereyağı da ilave ederek içinde erimesini sağlıyoruz.
  • Sütü yavaş yavaş ekleyerek yoğun akıcı bir kıvam elde ediyoruz. 
  • Tuz ile tatlandırarak sıcak servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails