3 Şubat 2012 Cuma

İÇ PİLAV VE BİBERLİ TAVUK CİĞER SOTE

İç pilav


Ben küçükken Tekirdağ'a anneanneme gittiğimizde bazen Trakya'da çok sevilen bir yemek olan gömlek ciğer pişirilirdi. Ciğerin gömleği yani zarının içine doldurulan ciğerli içpilav fırına verilir, üzeri nar gibi kızarınca hazır olmuş olurdu. Son derece ağır ve yağlı olan bu yemeği, çocuk olmama rağmen tabiri caizse yumularak yerdim. Onun yerini elbette tutmaz ama ciğer=iç pilav denkliği benim için o yemekten yadigardır.
Son derece ekonomik bir protein olan tavuk ciğerini yazın sıkça tükettiğimizi söyleyebilirim. Çabucak pişiyor olması ve lezzeti nedeniyle, yanına hooppp diye hazırlanan bir marul salatası ve ayran üçlemesi yazın favori menülerimizdendi.
Geçenlerde ciğer alınca bu sefer yanına pilavı yapmak istedim. Ne zamandır da iç pilav yemediğimiz için midemiz bayram etti. Sevenler varsa buyurun tarifi ...

İç Pilav için;
Malzemeler :
  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1,5 tatlı kaşığı yenibahar (arzu ederseniz daha az koyabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 4 adet kesme şeker
  • tuz
  • 2 adet Maggy Tavuk Bulyon (Tercihen konmasa da olur, tavuk suyu da kullanılabilir)
  • 1/3 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü yağ kullandım)
  • 3,5 su bardağı su (oda ısısında)
Hazırlanışı :
  1. Pirincin üzerine 30 dk kadar önce sıcak su ilave ederek, kapağı kapalı bir kapta bekletiyoruz.
  2. Soğanları ufak ufak doğrayıp hazırlıyoruz.
  3. Bu süre sonunda pilavı yapacağımız tencereye (tercihen teflon tencere) sıvıyağı koyup, soğanları renkleri hafifçe dönene kadar kavuruyoruz. Fıstıkları da ilave ederek bir müddet de onlarla beraber kavuruyoruz.
  4. Daha sonra suyunu iyice süzdüğümüz pirinçleri ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz.
  5. Pirinçler birbirine iyice yapışmaya başladığında kuş üzümünü, baharatları, şekeri, tuzu (bulyon kullanılıyorsa konacak tuz miktarına dikkat edilmelidir) ekliyoruz.
  6. Pilavın suyunu ilave ederek kapağını kapatarak yüksek ateşte pişiriyoruz. (Pilavın suyu normal oda ısısında su olmalı)
  7. Pilavı ara ara açıp karıştırabilirsiniz, böylelikle birbirine yapışmayacaktır.
  8. Suyunu çekmesine yakın altını kısıp iyice suyunu çekmesini sağlıyoruz.
  9. Kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakıyoruz.
Biberli Tavuk Ciğer Sote için;
Malzemeler:
  • 1/2 kg tavuk ciğeri
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet büyük kırmızı kambo biberi
  • Tuz
  • Kekik
  • Sıvıyağ (Mısırözü kullandım)
Hazırlanışı:
  1. Ciğerleri akan suda iyice yıkayarak suyunu süzdürüyoruz.
  2. Biberleri uzun uzun doğrayarak hazırlıyoruz.
  3. Bir tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyarak biberleri bir süre soteliyoruz.
  4. Biberler hafifçe yumuşayınca ciğerleri ilave ederek kapağı kapatmadan yüksek ateşte soteliyoruz. Önce su salacak sonra suyunu çekecek kızaracaktır.
  5. Pişmesine yakın tuz ve kekik ilave ederek sıcak servis ediyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,

4 yorum:

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

ellerine sağlı canım çok nefis çok güzel görünüyor
sevgiler :)

Unknown dedi ki...

wooooooooooow che delizia! complimenti, un bacio :)
ps: ho realizzato un nuovo concorso "Fashion Food": in premio 100 euro di shopping! Ti aspetto :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Rahmetli anneannem çok severdi ve sık sık yapardı.Ben ciğer sevdiğimden her yaptığında çağırırdı ve bende "anneanne arnavut ciğeri olanı daha çok seviyorum"diye de ekleme yapardım.
Bu ciğer akraba olan aşçı bir amca arnavut ciğeri gibi yapmış annem görmüş ondan o sebeple denemişti gerçekten yaklaşıyor lezzeti,tavsiye edebilirim.Hatta sayenizde bende bu hafta yapıp yayınlamaya çalışayım.ellerinize sağlık.

u.aydin dedi ki...

mmmmhhhh.gercekten cok leziz gorunuyorlar.ikisine de hayir diyemem.ellerine saglik.sevgilerle.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails