29 Haziran 2007 Cuma

FRANBUAZLI ÇİKOLATA TOPLARI

Image Hosted by ImageShack.us


Afrika sıcakları herkesi vurduğu gibi blog camiasını da vurdu..Herkes tek tek tatillere çıkmaya, yazılara ara vermeye başladı... Aynı tarifler sayfalarda takılmaya başladı...Ben henüz İstanbul sınırlarında olduğum için elimden geldiğince sık updateler yapmaya çalışıyorum.. (Sanki üç ay iznim varmış gibi yazdım :) Alt tarafı iki kere bir hafta tatil yapıyoruz şurada :) ... )
Ben takiplere devam ediyorum kendi çapımda... Geçenlerde Burcu'nun sitesinde görüp beğendiğim bir lezzeti denedim geçtiğimiz haftasonu..Lise arkadaşımın evlilik sonrası evini ilk ziyaretimde hediyemin yanına bir de bu harika ikramları ekledim..Çok şık bir hediye alternatifi oldu gerçekten, hele de el emeği bir hediye olunca daha da göz doldurdu.

Çikolata toplarını yapma aşamasında ilk olarak çikolatalı truffları yaparken kullandığım tarifi kullandım...
Truff harcını hazırlamayı tamamladıktan ve soğuttuktan sonra avucumun içine bir miktar harç alıp ortasına franbuaz koyup yuvarladım.
Son olarak bitter çikolatayı benmari usulü eritip hazırladığım yuvarlakları iki kaşık yardımı ile çikolataya buladım ve yağlı kağıt üzerine dizip buzdolabına kaldırdım.

Harika tadı olan küçük ikramlarımız oldu...

21 Haziran 2007 Perşembe

EN SEVDİĞİM ŞEYLER PASTASI

Image Hosted by ImageShack.us


Bu pastayı ikizler burcunun çılgınlarından Fii için yaptım geçen hafta... Tercih kendisine aitti.. Beyaz çikolata ve şeftali ikilisini kullandım.. Bu keki uyguladım ancak içerisine bu sefer kakao katmadım.. İstediğim beyaz bir pandispanya kullanmak olduğu için...
Fildişi kuvertur ve krema ile hazırladığım çikolata ganaj ile tüm pastayı sıvadıktan sonra üzerine traşlanmış çikolata serptim.
Şeker hamurundan çerçeveler hazırlayıp, Fii'nin en sevdiği şeyler olan tatil, mini mouse, alışveriş, indirimler ve san francisco ya dair resimler ile pastamızı süsledim... Tabii çerçeveleri yemedi , saklamayı tercih etti :))

Doğumgünleri son sürat devam ediyor, sırada çok pasta var ...

Afiyetle,

18 Haziran 2007 Pazartesi

BABALAR GÜNÜ VE RESİMLİ KURABİYELER

Image Hosted by ImageShack.us



Bugüne kadar hiç kutlamadığım bir gün benim Babalar Günü... Ama tüm özel günler gibi bu da tabii ki özel ve bu özel günde Şuşu'nun doğacak bebekleri Naz'dan babasına hediyesi için kolları sıvadım... Şuşu'nun seçtiği ultrason görüntüleri ve diğer resimlerden bir arajmanla kurabiyeler hazırladım.

Image Hosted by ImageShack.us



Resimli kurabiye'nin yapım aşamasını Pastacı Burcu uzun ve detaylı bir şekilde anlatmıştı. Ben evde printerım olmadığı için Kadıköy'de yer alan Duygu Ticaret'te print ettirdim. Gerçi hizmet anlayışlarından memnun kalmadığım için alternatif arama niyetindeyim , bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Resimleri yaptırdıktan sonra iş kurabiye pişirmeye kaldı.. Kurabiyeler pişti... Şeker hamuru hazırlandı.. Sonrasında Burcu'nun belirttiği gibi resimler kurabiyelere uygun şekilde kesilip, şeker hamurlarının üzerine itina ile yerleştirildi.

Image Hosted by ImageShack.us



Kurabiyeleri tek tek ambalajlayıp, kırmızı rafya ile süsledim ve özel seçilmiş sevgi dolu bir kutuda , sevgi dolu notlar ile Naz'dan babasına doğru yola çıktı..

Image Hosted by ImageShack.us



Yüreği evlat sevgisi ile dolu olan tüm Babaların Babalar Günü Kutlu Olsun !!!

14 Haziran 2007 Perşembe

BAY & BAYAN PASTASI

Image Hosted by ImageShack.us


Departmanımızda dün iki kişinin doğumgünü olması ve bu kişilerin biri bay biri de bayan olması nedeniyle bu pastayı yaptım.
Şeker hamuru ile modellediğim pastada çikolata ve böğürtlen ikilisini tercih ettim. Pandispanya olarak ise yeni bir tarif uyguladım ...

Bademli Kakaolu Kek


  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı toz badem
  • 1,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı vanilya esansı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket toz kakao

Oda ısısındaki yumurtaları toz şeker ile krema kıvamına gelene dek çırpıyoruz. Bir başka kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek karıştırıyoruz ve bu karışıma bademi de ekliyoruz. Yumurta -şeker karışımına süt, vanilya ve yağı ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Son olarak toz malzemeleri de ekleyip altına yağlı kağıt döşediğimiz 20 cm'lik çemberimizin içerisine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dk kadar pişirip, soğuduktan sonra streç filme sararak bir gece bekletiyoruz.

11 Haziran 2007 Pazartesi

BOL MEYVELİ BEYAZ ÇİKOLATA RÜYASI

Image Hosted by ImageShack.us



Eee yaz gelince pastalarımızın içindeki tatlar çeşitlenmeye başladı haliyle... Bu enfes meyvelere de beyaz çikolata iyi gider dedim ve kendime fildişi kuvertür edindim. Sevgili Burcu'nun bana tavsiyelerinden biriydi Altın marka fildişi kuvertür, ben de hocamın sözünü dinledim Kahve Dünya'sına gidip hemen alıverdim.

Bu pasta benim için özel iki insana yapıldı.. Biri benim tatlı mı tatlı canım kadar sevdiğim tam 20 yıllık dostum Sinem'cim (sol), diğeri ise elini değdiği herşeyi muhteşemleştiren müthiş annemiz, idolümüz , canikom Didem (sağ)için...



Image Hosted by ImageShack.us



Senelerdir 3 Haziran'da birlikte doğumgünü kutladığımız bu iki sevimli doğumgünü kızının pastasını ellerimle hazırladım... Didem'in ev sahipliğinde teknede yaptığımız bir pazar partisinde pastam baya reyting aldı :)

Buyrun tarifi :

3 katlı pandispanya için:


  • 8 adet yumurta (sarıları ve beyazları ayırılacak-oda ısısında)
  • 11 yemek kaşığı toz şeker
  • 11 yemek kaşığı un

Yumurta sarılarını şeker ile krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz. Beyazlarını ise ayrı bir cap kasede bıçakla kesilecek şekle gelene dek çırpıyoruz. Yumurta sarılarına elediğimiz unu ekleyip bir tahta kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Son olarak yumurta beyazlarını, köpüklerini söndürmeden tahta kaşık ile havalandırarak diğer malzemelere karıştırıyoruz.

20 cm lik çemberimizin altına yağlı kağıt serip karışımı çemberin içerisine döküyoruz. (Kenarlarına yağlı kağıt koymuyoruz, ya da yağlamıyoruz)

Önceden ısıtılmış fırında (180 derece) yaklaşık 40 dk kadar pişiriyoruz.
Piştikten sonra soğumaya bırakıp, soğuyunca streç filme sarıyor ve 1 gece dinlendiriyoruz.

Krema :

  • 300 gr fildişi kuvertür
  • 1 paket sıvı krema
  • çilek - şeftali - ahududu

Çikolatayı cam bir kasede benmari usulü eritip, sıvı krema ile çırpıyoruz. Bir müddet buzdolabında beklettikten sonra pastamıza uygulayabiliriz.

Beklettiğimiz keki , levye yardımı ile üç eşit parçaya bölüyoruz. Kekleri vanilya şurubu ve su ile hazırladığımız bir karışımla hafifçe ıslatıyoruz.Aralarına kremadan sürüyor ve meyvelerden diziyoruz.Her iki kata da uyguladıktan sonra kalan kremayı pastanın üzerine ve kenarlarına sıvıyoruz.

Yaklaşık 100 gr çikolatayı tekrar eritip pastanın yüksekliği ve çevresi kadar kestiğimiz yağlı kağıda bir bıçak yardımı ile çok ince olmayacak şekilde sürüp, pastanın çevresine bu kağıdı sarıyoruz ve buzdolabında 2-3 saat kadar bekletiyoruz.Dikkatlice kağıdı çekerek çıkartıyoruz.Çevresi bantlı hale gelen pastamızın üzerini istediğimiz şekilde süsleyerek pastamızı tamamlıyoruz.

Afiyetle ...


**** İYİ Kİ VARSINIZ ARKADAŞLARIM ****

8 Haziran 2007 Cuma

DİŞ BUĞDAYI KURABİYELERİ

Image Hosted by ImageShack.us



Artık düğünler , nişanlar bitti.. Diş buğdaylarına, doğumlara, sünnetlere gidiyoruz ! Bu da bizim , çevremizdekilerin yaş ortalamasının arttığını gösteriyor haliyle.. Hakkını yemeyeyim halen gittiğimiz düğünler var ama bu ara çocuklara dair aktivitelerde bir patlama yaşıyorum. Geçen cumartesi günü çocukluğumun önemli izlerinden biri olan Şaky'ciğimin yani arkadaşım Başak'ın minik kızı Ayşe Naz'ın diş buğdayı partisine davetliydim.
İlk kez bir diş buğdayı organizasyonuna katıldım.Eee daha yeni çoluk çocuğa karışıyoruz haliyle bir acemilik var :)
Ayşe Naz için girdim mutfağa ve onun için pembe beyaz kurabiyeler yaptım... Partideki çocukların haliyle ilgisini çekmeyi başardım. Sırf çocukların değil annelerinin de çektim sanırım :)

Kurabiye tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Süslemesi ise tamamen şeker hamurundan.





Image Hosted by ImageShack.us








Image Hosted by ImageShack.us






Image Hosted by ImageShack.us






Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us

2 Haziran 2007 Cumartesi

ÇİLEKLİ TART & YENİ KİTAPLARIM

Herkese iyi haftasonları... Bu yazı bu bloğa yazdığım 100. post ... Ne kadar da çabuk geçiyor günler, haftalar, aylar... İlk yazımı yazdığım günden sonra geldiğim yol, edindiğim arkadaşlar, tanıdığım kimlikler, öğrendiklerim ... herşey daha da farklı...
Mutfak maceralarını yazmakla, zavallı cep telefonumun zavallı kamerasıyla bir kaç fotoğraf çekip bloğa koymakla başladığım blog hayatında önce biraz html öğrendim (bloğa kendi ruhumu katabilmek için).. sonra bir fotoğraf makinası edindim (Sizleri o kötü fotoğraflardan kurtarabilmek için) ... renkli sofralara ortak oldum, bu konuda kendime bir şeyler katmak istediğim için... yaptıklarım beğenildi... hatta kendi mutfağımın dışına bile taştım ... sonra paylaştım yani paylaştık... herşeyi.. insana dair herşeyi paylaştık ve devam ediyoruz paylaşmaya.. Ben bu blog işini çok sevdim :)
İşte 100. yazımda sizlerle paylaşacaklarım ...

Geçenlerde bahsettiğim Çilekli Tart ... ve yeni kitaplarım...

Kütüphaneme iki kitap eklendi..

Biri Women's Weekly dergisinin " kids' PARTY FOOD" sayısı

Image Hosted by ImageShack.us



İkincisi ise , İngiltereden bir arkadaşımın getirdiği içinde çikolata ile yapılan yemeğinden, tatlısına , kahvesine kadar çok çeşitli tariflerin bulunduğu "GREEN & BLACK' CHOCOLATE RECIPES"

Image Hosted by ImageShack.us


****** ÇİLEKLİ TART ******

Image Hosted by ImageShack.us

Çilekli Tart'ın tarifini Anne Willan'ın MEYVELİ TATLILAR ve PASTALAR kitabından yaptım...
Malzemeler:

Tart Hamuru

  • 175 gr un
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 60 gr toz şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 75 gr tereyağ
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı

Vanilyalı Krema

  • 375 ml (6 kahve fincanı) süt
  • 2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 60 gr toz şeker
  • 30 gr un
  • biraz tereyağ

Üzeri için

  • 1 paket hazır jöle (glazür de yapılabilir)
  • bir kaşık reçel
  • Çilek
  1. Tart hamurunu yaparken öncelikle unu tezgaha eleyip ortasına havuz gibi bir çukur açıyoruz. Bu çukura yumurta sarılarını, şekeri, tuzu , yumuşamış olan tereyağını ve vanilyayı koyuyor ve parmak uçlarımızla bu hamuru iyice birbirine yediriyoruz.
  2. Hamuru tezgahtan tek parçada ayrılana kadar yoğuruyoruz. Sonrasında bir top haline getirip , streç filme sarıp buzdolabında yaklaşık olarak 30 dk kadar soğumaya bırakıyoruz.
  3. Hamur soğurken kremasını hazırlıyoruz. Bunun için ;Sütü hafifçe kaynatıyoruz ve kaynar kaynamaz tencerenin üzerini kapatarak 10-15 dk kadar bekletiyoruz.
  4. Un, yumurta sarıları ve şekeri derin bir kapta iyice karıştırıyoruz. Sonrasında bu karışımı beklemeye bıraktığımız süte ilave ederek , düşük ateşte sürekli çırparak , kremamız koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Pişen kremayı bir kaseye aktarıyoruz. Vanilya esansını katıp karıştırıyoruz ve bir çatala sapladığımız bir parça tereyağını kremanın üzerine sürerek kaymak bağlamasını engelliyoruz. Bu şekilde kremayı da soğumaya bırakıyoruz.
  6. Buz dolabında soğuttuğumuz tart hamurunu çıkartıp kalıbımızdan 5 cm kadar fazla olacak şekilde açıyoruz.
  7. Tart kalıbımızı eritilmiş tereyağı ile iyice yağlayıp, açmış olduğumuz hamuru merdane yardımı ile tart kalıbına yayıp; fazlalıkları merdaneyi kalıbın üzerinde yuvarlayarak alıyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra yine 15 dk kadar buzdolabında bekletiyoruz.
  8. Bekleyen hamurumuzun dibini bir çatal yardımı ile kabarmaması için bir kaç yerinden deliyor ve çapı kadar pişirme kağıdı kesip serip ve üzerine ağırlık olması için fasulye ya da nohut serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz. Pişmeye yakın tartımızın içinden yağlı kağıdı ve bakliyatı alıp tekrar fırına veriyoruz. Hafif kızarınca fırından alıp tartımızı bir ızgara üzerinde soğumaya bırakıyoruz.
  9. Soğuyan tartın üzerine bir fırça yardımı ile hafifçe su ile eritilmiş arzu edilen bir reçel çeşidi sürüp üzerine hazırladığımız kremadan döküyoruz.
  10. Çilekleri dilimleyip kremanın üzerine diziyoruz.
  11. Son olarak hazır jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp çileklerin üzerine gezdiriyoruz.
  12. Tartımızı 2-3 saat dolapta dinlendirip servis yapabiliriz.

Afiyetle...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails