2 Haziran 2007 Cumartesi

ÇİLEKLİ TART & YENİ KİTAPLARIM

Herkese iyi haftasonları... Bu yazı bu bloğa yazdığım 100. post ... Ne kadar da çabuk geçiyor günler, haftalar, aylar... İlk yazımı yazdığım günden sonra geldiğim yol, edindiğim arkadaşlar, tanıdığım kimlikler, öğrendiklerim ... herşey daha da farklı...
Mutfak maceralarını yazmakla, zavallı cep telefonumun zavallı kamerasıyla bir kaç fotoğraf çekip bloğa koymakla başladığım blog hayatında önce biraz html öğrendim (bloğa kendi ruhumu katabilmek için).. sonra bir fotoğraf makinası edindim (Sizleri o kötü fotoğraflardan kurtarabilmek için) ... renkli sofralara ortak oldum, bu konuda kendime bir şeyler katmak istediğim için... yaptıklarım beğenildi... hatta kendi mutfağımın dışına bile taştım ... sonra paylaştım yani paylaştık... herşeyi.. insana dair herşeyi paylaştık ve devam ediyoruz paylaşmaya.. Ben bu blog işini çok sevdim :)
İşte 100. yazımda sizlerle paylaşacaklarım ...

Geçenlerde bahsettiğim Çilekli Tart ... ve yeni kitaplarım...

Kütüphaneme iki kitap eklendi..

Biri Women's Weekly dergisinin " kids' PARTY FOOD" sayısı

Image Hosted by ImageShack.us



İkincisi ise , İngiltereden bir arkadaşımın getirdiği içinde çikolata ile yapılan yemeğinden, tatlısına , kahvesine kadar çok çeşitli tariflerin bulunduğu "GREEN & BLACK' CHOCOLATE RECIPES"

Image Hosted by ImageShack.us


****** ÇİLEKLİ TART ******

Image Hosted by ImageShack.us

Çilekli Tart'ın tarifini Anne Willan'ın MEYVELİ TATLILAR ve PASTALAR kitabından yaptım...
Malzemeler:

Tart Hamuru

  • 175 gr un
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 60 gr toz şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 75 gr tereyağ
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı

Vanilyalı Krema

  • 375 ml (6 kahve fincanı) süt
  • 2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 60 gr toz şeker
  • 30 gr un
  • biraz tereyağ

Üzeri için

  • 1 paket hazır jöle (glazür de yapılabilir)
  • bir kaşık reçel
  • Çilek
  1. Tart hamurunu yaparken öncelikle unu tezgaha eleyip ortasına havuz gibi bir çukur açıyoruz. Bu çukura yumurta sarılarını, şekeri, tuzu , yumuşamış olan tereyağını ve vanilyayı koyuyor ve parmak uçlarımızla bu hamuru iyice birbirine yediriyoruz.
  2. Hamuru tezgahtan tek parçada ayrılana kadar yoğuruyoruz. Sonrasında bir top haline getirip , streç filme sarıp buzdolabında yaklaşık olarak 30 dk kadar soğumaya bırakıyoruz.
  3. Hamur soğurken kremasını hazırlıyoruz. Bunun için ;Sütü hafifçe kaynatıyoruz ve kaynar kaynamaz tencerenin üzerini kapatarak 10-15 dk kadar bekletiyoruz.
  4. Un, yumurta sarıları ve şekeri derin bir kapta iyice karıştırıyoruz. Sonrasında bu karışımı beklemeye bıraktığımız süte ilave ederek , düşük ateşte sürekli çırparak , kremamız koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Pişen kremayı bir kaseye aktarıyoruz. Vanilya esansını katıp karıştırıyoruz ve bir çatala sapladığımız bir parça tereyağını kremanın üzerine sürerek kaymak bağlamasını engelliyoruz. Bu şekilde kremayı da soğumaya bırakıyoruz.
  6. Buz dolabında soğuttuğumuz tart hamurunu çıkartıp kalıbımızdan 5 cm kadar fazla olacak şekilde açıyoruz.
  7. Tart kalıbımızı eritilmiş tereyağı ile iyice yağlayıp, açmış olduğumuz hamuru merdane yardımı ile tart kalıbına yayıp; fazlalıkları merdaneyi kalıbın üzerinde yuvarlayarak alıyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra yine 15 dk kadar buzdolabında bekletiyoruz.
  8. Bekleyen hamurumuzun dibini bir çatal yardımı ile kabarmaması için bir kaç yerinden deliyor ve çapı kadar pişirme kağıdı kesip serip ve üzerine ağırlık olması için fasulye ya da nohut serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz. Pişmeye yakın tartımızın içinden yağlı kağıdı ve bakliyatı alıp tekrar fırına veriyoruz. Hafif kızarınca fırından alıp tartımızı bir ızgara üzerinde soğumaya bırakıyoruz.
  9. Soğuyan tartın üzerine bir fırça yardımı ile hafifçe su ile eritilmiş arzu edilen bir reçel çeşidi sürüp üzerine hazırladığımız kremadan döküyoruz.
  10. Çilekleri dilimleyip kremanın üzerine diziyoruz.
  11. Son olarak hazır jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp çileklerin üzerine gezdiriyoruz.
  12. Tartımızı 2-3 saat dolapta dinlendirip servis yapabiliriz.

Afiyetle...


Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails