En sonunda Engin'in en sevdiği şey olan köfteden yola çıkarak bir kebap yapma fikri geldi aklıma..Esasen Türk mutfağında varolan bir kebaptır bu; ancak genellikle et ile yapılır benim bildiğim..Ben köfte ile denemeye karar verdim.Peki yanına ne yapmalı ?Engin'i tanıyanlar bilirler..Engin ve makarna bir denklem gibidir.Yani Engin=Makarna..O yüzden bizim evde makarna eksik olmaz..Bu sefer pilav yapmaya karar verdim ama ne pilavı??? Tek bir adet patlıcanımın oluşu beni hemen renkli bir fikre götürdü.Eee tamam...Mönü oluştu..
- Tarhana Çorbası
- Köfte Kebabı
- Patlıcanlı Bulgur Pilavı
- Turşu
- Yoğurt
Malzemeler
- 3 adet orta boy patates
- 250 gr kıyma
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet orta boy kuru soğan
- tuz-karabiber
- 2 adet domates
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 kaşık yoğurt
- kızartmak için sıvıyağ
- Patatesleri soyun ve kibrit çöpü inceliğinde doğrayıp, sıvıyağda kızartın. Kızaran patatesleri kebabınızı servis edeceğiniz kabın en altına yayın.
- Soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın.Ekmek içlerini ıslatın ve iyice suyunu sıkın.Soğan, ekmek,kıyma,tuz ve karabiberi yoğurarak yuvarlak köfteler elde edin.Köfteleri , patateslerden sonra kızartın ve onların üzerine servis kabına dizin.
- Domatesleri rendeleyin.Sarımsakları bıçakla ufak ufak doğrayın.Köfteleri kızarttıktan sonra tavada kalan yağı iyice boşaltın ve aynı tavaya domatesi, sarımsakları ve salçayı ekleyin. Çok az sulandırıp , tuz katın. Kaynayınca ocağı kapatın. Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökün.
- Bir kasede yoğurdu krema kıvamına gelene kadar çatalla çırpın, gerekirse çok az sulandırın. Kıvama gelen yoğurdu, kebabın üzerine gezdirin.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Malzemeler
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (pilav için)
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet çarliston biber
- 1 adet domates
- 1 adet patlıcan
- 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 adet tavuk bulyon (arzu edilirse kullanılmayabilir)
- tuz,karabiber
- sıcak su
- kızartmak için sıvıyağ
- Pilav için sıvıyağı tancereye koyup, yemeklik doğranmış soğanları ve ince doğranmış biberleri kısık ateşte kavurun.
- Patlıcanları alacalı soyup, ufak küpler halinde doğrayın ve tuzlu suda 5 dk bekletin.Daha sonra iyice kurulayıp kızartın ve kevgire alıp iyice yağını süzdürün.
- Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın, kavrulmakta olan soğan ve bibere ekleyin.Salçaları da ekleyerek, tencerenin kapağını 1-2 dk. kadar kapatıp, domatesin pişmesini bekleyin.
- 1,5 su bardağı bulguru pişen malzemeye ekleyin. Tuz, karabiber ve bulyonu katın ve 2,5 su bardağı sıcak su ilave edin, yüksek ateşte pilavı arasıra karıştırarak pişirin.
- Pişen pilavın üzerine kızarmış olan patlıcanları yayın ve tenecere-kapak arasına bir havlu koyarak yaklaşık 20 dk demlenmeye bırakın.
Afiyetle...
1 yorum:
EVETTTTTTTTT...
sonunda ben sahneye cıkıyorum:)
bende bu yazdıklarının hepsinden yedim ve hepsi harikaydı!!!
Ellerine saglik cikom....
Seni cok seviyorum ben...
ama rejim zamanı artik yapıcaz ama yemeyecegiz one goreeeeeeeeeee
kocaman opuyorum seni
O.SİLA
Yorum Gönder