Yemek yapmayı birilerinden mi öğrendin diye sorsanız, buna kesin bir cevabım var. 11 yaşında annemin kocaman yeşil 10 fasiküllü Altın Tabak serisi ansiklopedisinden öğrendim sayılır. Annem dışarı, ben mutfağa modunda, her ölçüyü beşe falan bölüp (matematik mutfakta şart 😎) porsiyon küçülterek başladım pişirmeye. Bazı şeyleri sonradan annemden elbette öğrendim. Ama okkalı işleri öğrendiğim hocam, yengem. Hamur işlerini, püf noktalarını hep ondan öğrendim. En son bana bu böreği öğretti. Sen minik yap, porsiyonları güzel olsun diye de tembihledi. İsteyen büyük yapabilir, ben bezeleri küçük tutup minik gül böreği şeklinde yaptım.
Malzemeler :
*5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı tuz
*su
İç malzeme :
*Ispanak
*beyaz peynir
*150 gr tereyağ
*1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
1-Derin bir kaba unu koyalım, tuz ekleyelim. Hamuru toparlamak için su ilave ede ede hamurumuzu yoğuralım.
2-Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğuralım.
3-Hamuru 20 dk üzerine bir bez örtüp dinlendirelim.
4-Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım.
5-Tereyağı eritelim, zeytinyağ ile karıştıralım.
6-Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp bolca yağ sürelim.
7-Bu şekilde uygulayıp üst üste dizelim.
8-Ispanağı yıkayıp, doğrayıp kurutalım. Peynirle karıştıralım. Peynirin tadına göre tuz eklenebilir.
9-Açtığımız ve yağladığımız hamuru alıp elimizle tezgahın üzerinde uçlarından çekiştirerek genişletelim, inceltelim.
10-Açılan hamurun bir kenarına iç harcımızdan koyup rulo yapıp sıkıştırmadan ruloyu içe doğru kıvırarak gül böreği şeklinde saralım.
11-Yağlanmış tepsiye dizelim, üzerine son olarak yağ sürelim.
12-Tüm bezelere aynı şekilde uygulayalım.
13-220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyetle, sağlıkla
1 yorum:
en sevdiğim böreklerdendir, çok severim, elinize sağlık...
Yorum Gönder