31 Ekim 2018 Çarşamba

CANTIK



Pazar günleri ritüellerinden birisi.. Akşam yemeğini biraz daha erkene çekerek, haftaiçi yenilen rutin yemeklerin dışında özel bir şeyler yemek.. 
Hele de oturmaya gelen arkadaşlar varsa daha da mutlu şekilde bu özel yiyeceklerden hazırlamak.. Benim en keyif aldıklarımdan yani..

Cantık'ı İdil Yazar'ın instagram sayfasında görünce hemen denemek üzere kaydetmiştim.

Denedim ve çok güzel oldu.. Hamuru çok güzel bir hamur ve ölçülerine uyulunca süper tuttuğunu söyleyebilirim.

Malzemeler:

Hamuru için;
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 yumurtanın beyazı
  • 1 su bardağı ılık su (hafif ısıttım, oda ısısında değil)
İç malzemesi;
  • 300 gr kıyma
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı kapya biberi
  • 2 adet domates (benimkiler küçüktü, büyük ise tek kullanalım)
  • 1 adet kuru soğan
  • ince kıyılmış maydanoz
  • tuz, karabiber, kekik
  • su
  • yumurta sarısı

Yapılışı:

  1. Yoğurma kabına unu alıyoruz. Ortasını açıp su hariç tüm malzemeleri ekliyoruz.
  2. Tüm malzemeleri suyu yavaş yavaş yedirerek karıştırıyoruz.
  3. Hamur hafif cıvık ele yapışan bir kıvamda oluyor.
  4. Üzerini bir bezle örterek 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  5. Diğer yanda domatesleri soyup ince ince doğruyoruz.
  6. Biberleri ve soğanı da minik şekilde doğruyoruz. Soğanı isterseniz rendeleyebilirsiniz ama ben acı suyu çıkacağı için tercih etmedim.
  7. Kıyma, domates, biberler, soğan, maydanoz ve arzu ettiğiniz kadar baharatı iyice karıştırıyoruz. 
  8. Bir iki yemek kaşığı su katarak iç malzemenin hafif cıvıklaşmasını sağlıyoruz.
  9. Tezgaha un serperek mayalanan hamurumuzu biraz yoğurup topluyoruz.
  10. Hamuru 8 eşit bezeye bölüyoruz.
  11. Her bir bezeyi elimizde pasta tabağı büyüklüğünde, kenarları hafif kalın olacak şekilde açıyoruz.
  12. Kıymalı harcımızdan bir avuç kadar (bol olmalı) alıp hamurun orta kısmına tıpkı lahmacun gibi yayıyoruz.
  13. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  14. Tüm bezeler bitene kadar (2 büyük fırın tepsisine 8 adet sığıyor) aynı işlemi gerçekleştiriyoruz.
  15. Yumurta sarısını cantıkların kenarlarına sürüp 200 derecede ısıttığımız fırına tepsileri veriyoruz. Ben ikisini de aynı anda pişirdim, 10 dk sonra üstteki kızarınca tepsilerin yerlerini değiştirdim.
  16. Pişen cantıkları ortadan ikiye bölerek de servis edebilirsiniz.
Afiyetle, sağlıkla
Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails