9 Aralık 2013 Pazartesi

ÜÇ RENKLİ BÖREK - HAVUÇLU&ISPANAKLI&PASTIRMALI YILBAŞI BÖREĞİ

Üç Renkli Börek

Pastırma-yılbaşı .. Benim için güzel bir ikili .. Pastırmalı bir humus, bir paçanga böreği.. yılbaşı sofrası için güzel alternatifler bunlar.

Bu börek de öyle... Bir arkadaşımın ifadesi ile yeni nesil bir börek bu :) Güzel betimleme doğrusu. Size bu hafta içerisinde detaylarını vereceğim özel bir davetim oldu haftasonu. Benim yılbaşı öncesi yaptığım arkadaş toplantılarını bilirsiniz çoğunuz.. Çok özenirim, süslerim, püslerim, pişiririm .. Çok eğlenirim..
Bu da öyle bir hazırlık süreci oldu benim için..
Menüsünü de özel kılmaya gayret ettim elimden geldiğince. Yasemin'in bize sıkça yaptığı artık gün sofralarımızda demirbaş olmaya yüz tutmuş bu böreği bir kez de ben denemek istedim. Sonuç mükemmel tabii ki .. Vakit kaybetmeden yapın.. Deneyin, denetin.. Pastırma sevmiyorsanız, haşlanmış patates ile değiştirebilirsiniz .. Ya da dana jambon da olur bence..

Malzemeler:
  • 4 yufka
  • 10 tane iri havuç
  • ½ kg  ıspanak
  • 30-35 dilim pastırma
  • 200 gr tereyağ
  • Havuç ve ıspanağı pişirmek için sıvıyağ ( her birine 4-5 yemek kaşığı kadar yağ konacak)
  • Tuz
  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
Yapılışı:

  1. Önce havuçları rendeleyip hazırlıyoruz.
  2. Ispanakları yıkayıp orta irilikte doğruyoruz.
  3. Bir tavada havuçları sıvıyağ ekleyip iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. (Su salacak ve saldığı suyu çekecek) Pişince tuz ekliyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
  4. Başka bir tencerede ıspanakları sıvıyağ ile soteliyoruz. . (Su salacak ve saldığı suyu çekecek) Pişince tuz ekliyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
  5. Tereyağını bir tavada eritiyoruz.
  6. 1.yufkayı tezgaha seriyoruz. Her yerini bir fırça ile erittiğimiz tereyağ ile iyice yağlıyoruz.  
  7. 2.yufkayı bunun üzerine seriyoruz. Yine tereyağ ile yağlıyoruz. Yağladığımız bu 2. yufkanın üzerine pişirdiğimiz havuçları yayıyoruz.
  8. 3.yufkayı bunun üzerine seriyoruz. Yine tereyağ ile yağlıyoruz. Yağladığımız bu 3. yufkanın üzerine pişirdiğimiz ıspanakları yayıyoruz.
  9. 4.yufkayı bunun üzerine seriyoruz. Yine tereyağ ile yağlıyoruz. Bu sefer pastırmaları yufkanın üzerine dilim dilim yerleştiriyoruz.
  10. Böylece böreğin katlarını tamamlamış oluyoruz. Şimdi kalın ama çok gevşek olmayan bir rulo yapıyoruz.
  11. Rulonun malzemesiz kalan en uç kısımlarını kesiyoruz.
  12. Bir de ortadan ikiye kesiyoruz. İki tane rulo olacak. Bunu mümkünse, üzerini sarıp bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Vaktiniz yoksa hemen de pişiriebilirsiniz.
  13. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. İki ruloyu yan yana tepsiye koyuyoruz.
  14. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz.
  15. 180 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
  16. Dilimleyerek servis ediyoruz.


Afiyetle & sağlıkla,

5 yorum:

Denizin Yıldızı dedi ki...

vazgeçilmez tarifimdir :)
Sizinki de çok güzel gözüküyor, ellerinize sağlık,
Sevgiler...

Elift dedi ki...

Pastırma bana da yılbaşını hatırlatır, her zaman yenemeyen tüm yiyeceklerin alınmaya çalışıldığı bir gündü yılbaşı bizim çocukluğumuzda..Ayrıca tabii renkleri ile de tam yılbaşına uygun bir börek olmuş bu, ellerine sağlık..

suhuba dedi ki...

Selam bende bu böreği pastırma yerine soğanla, salçayla kavrulmuş kıymayla yapıyorum. Hakikaten çok leziz oluyor. Ellerine sağlık

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ellerinize sağlık.

Filiz Erkan FilizceYemekler dedi ki...

benim de favori böreğimdir, ben ebruli börek demiştim..sizin böreğinizde nefis görünüyor, ellerinize sağlık...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails