4 Şubat 2011 Cuma

DEREOTLU & HAVUÇLU POĞAÇA

dereotlu & havuçlu poğaçalar



Birkaç ay önce bir pastanede arkadaşlarımla kahvaltı etmek üzere buluştuk. Pastaneden içeriye girdiğimde burnuma dolan o koku o gün bugündür hep benimle geziyor desem yeridir.Tamam oldum olası hamurişine dayanamam ama o poğaça sanırım ömrümde yediğim en güzel poğaçaydı ya da bu hamilelik işi onu o statüye soktu :) Şaka yapmıyorum pastanede ne kadar poğaça kaldıysa hepsini bizim masaya söyledik :) Ve yedik.. bakın yedik diyorum, tek başıma yemedim yani :)

Dereotu ve havucun hamurun içindeki lezzeti oradan kaldı ya aklımda ilk fırsatta ben de yapıcam dedim ve Esracığımdaki kahvaltı organizasyonunun menüsünü belirlerken aman biri poğaça ya da benzeri birşeyi kapmasın diye hemen atlayıverdim ortaya... Poğaçalar benden diye :)

Bir de hava attım, Esra'ya en yakın ben oturuyorum, size dumanı tüten poğaça garantisi veriyorum dedim :) Öyle de yaptım, 10:40'da fırından aldığım poğaçaları 11:00'de Esra'ya naklettim :)Poğaça mayaladığımı gören Enginin lafı ise şu oldu "Bize yapmazsın!" yahu bu bana ya da bizim gibi yemek bloggerı hanımlara söylenecek laf mı ? Sana yapmasam, siteye yazmak için yaparım :) hahahahahaha :)Neyse ertesi gün gönlünü almak için bu sefer başka türlü yaptım ona, malum dereotu, havuç Enginciği bozar :)

Poğaçalarım, kızlarım tarafından masada istediğim ilgiyi gördü, hatta duydum ki çaktırmadan yürütenler, eve götürenler bile olmuş :) Tarifi yaz hemen dediler, söz dinledim ben de.. Buyrun dumanı tüten poğaçalarımın tarifi..

Malzemeler: (18-20 adet)

  • 4 su bardağı un (Birden koymayalım)
  • 1/2 paket yaş maya
  • 125 gr tereyağ (ben Teremyağ kullandım)
  • 1 yumurta
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü yağı kullandım)
  • 1,5 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • 1 adet havuç
  • 1 kase ince kıyılmış dereotu
  • 1 adet yumurtanın sarısı (üzerine)

İç Malzeme:

  • 100 gr beyaz peynir
  • 1 adet yumurtanın akı
  • 1 yemek kaşığı un

Yapılışı:

  • Mayayı ılık sütün içerisinde eritiyoruz. (Sütün küçük parmağınızı daldırdığınızda elinizi yakmayacak ılıklıkta olması gerekiyor.)
  • Tereyağını ocakta eritip bir miktar ılınmaya bırakıyoruz.
  • Havucu rendenin ufak tarafı ile rendeliyoruz. (Benim rendemdeki ufak taraf çok suyunu çıkarttığı için önce geniş tarafı ile rendeleyip sonra rondodan geçirdim)
  • Hamuru yoğuracağınız kaba 3 su bardağı unu, toz şekeri, tuzu koyup ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Bu havuza erittiğimiz tereyağını, sıvıyağı, mayalı sütü, ılık suyu ve yumurtayı döküyoruz.
  • Sıvıları parmağımızın ucu ile karıştırıp yavaş yavaş toz malzemeleri de alarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
  • Havuç ve dereotunu hamura katıp yoğurmaya devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra son 1 bardak unu, hamurun kıvamını ayarlamak için azar azar katarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurumuz hazır olunca üzerini nemli bir bezle örtüp, ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. (Kalorifer üzerinde kışın gayet iyi ve hızlı sonuç alabilirsiniz)
  • İç malzeme için, peyniri ufalıyoruz. Peynirin için akıp erimemesi için yumurta akı ve unu ilave edip karıştırıyoruz. (Bunu kursta Sefa Ustamızdan öğrenmiştim)
  • Fırınımızı 180 derecede ısınmaya bırakıyoruz.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek hazırlıyoruz.
  • Hamurumuz mayalanınca ufak parçalar alıp, elimizde açıp ortasına peynir harcından koyup kapatıyoruz. Tepsiye diziyoruz.
  • 10-15 dk kadar da tepside mayalandırdıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp (ben yumurta sarısına biraz da sıvıyağ ilave ettim) fırına veriyoruz. Üzerleri kızarınca fırından alıyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails