15 Kasım 2009 Pazar

HAMUR KIZARTMASI

hamur kızartması


Pazar sabahı kahvaltıları bizim için son derece önemlidir. Misafir ağırlanır, dışarıda çeşitli mekanlarda çeşitli tarzlarda alternatif kahvaltı mekanlarına gidilir.. O gün kahvaltı bir seramoniye dönüşür diyebiliriz sanırım çoğumuzun evinde. Haftaiçi harala gürele çoğu kez ayaküstü geçiştirilen öğünün hakkı sonuna kadar verilmeye çalışılır. Hamur kızartması da böyle sofralara layık bence. Haaa yazın havuz deniz dönüşü yapılan o beş çaylarının da kulağını çınlatmazsak olmayacak, hamur kızartması denince benim aklıma bak onlar da geliverdi işte :)
Çoğu zaman mahallenin fırınından alınan ekmek hamurunu kızartırız ama ben artık bu işi de evde yapıyorum. Bunun için ekmek makinamı kullanıyorum. Eğer ekmek makinası yoksa da ılık bir mekanda hamuru mayalandırıyorum.

Malzemeler:

  • 1 + 1/8 su bardağı oda ısısında su
  • 2 dolu çay kaşığı tuz
  • 2 dolu yemek kaşığı toz şeker
  • 2 dolu yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 su bardağı un
  • 2 dolu çay kaşığı instant (kuru maya)
  • Ayrıca şekillendirmek ve kızartmak için sıvıyağ
  • Susam-çörekotu karışımı
  1. Tüm malzemeler makina ya konur ve makinanın mayalama fonksiyonu çalıştırılarak yaklaşık 1,5 saat içerisinde ekmek hamuru elde ediyoruz.Eğer makina yoksa tüm malzemeler bir kasede yoğuruyoruz. Bu kasenin üzeri hafif nemli bir bezle örtülür ve bir mutfak havlusuna sarılarak, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  2. Bir kaseye bir miktar sıvı yağ koyup avuç içi hafifçe yağlıyoruz. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde kopartılarak yağlanan elde hafif hafif açılarak şekillendiriyoruz. Şekil verilen hamurları bir tepsiye diziyoruz.Üzerlerine susam-çörekotu karışımında serpiyoruz. Bu şekilde tepsi mayası alması için 15 dk kadar bekletiyoruz.
  3. Kızartmayı yapacağımız tencere/tavaya sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Kızan yağa hazırladığımız hamurları atıp ters yüz ederek kızartıyoruz.

Afiyetle,


Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails