9 Kasım 2008 Pazar

MARBLE CAKE




Marble Cake nedir? Evet sanırım önce bu soruyu cevaplamak lazım. İngilizce kelimeleri tek tek yorumladığınızda "mermer kek" olarak sonuç çıkıyor, yani mermere benzeyen kek. Nasıl yani nesi mermere benziyor? Sert mi? Yooo... Görüntüsü tabii..İki renkli yapılan yani yarısı kakaolu yarısı sade olan keke pastacılık camiasında efendim "marble cake" deniyormuş.Bunu da bu şekilde açıklamış olduk.

Eee aslında evlerimizin mihenk taşı, mutfaklarımızın vazgeçilmezi yılların kekinin adı meğer buymuş.Buyrun bir yaşımıza daha girelim :)

Bu keki aslında yaparken kafamda sadece şu fikir vardı :
Kocaman olsun, kalabalık bir gruba yetsin. İstediğim kadar oldu da. Kalabalık misafir grubunuza ya da uzun süreli tüketime uygun bir kek oldu..Hani yazlıklarda yapılır, saklama kabında tutulur, akşam beş çayında çıkartılır çıkartılır tüketilir ya o cinsten işte.

Kekin tarifinde bu uygulamadan feyzaldım, yani yine adaş şekerimden.
Bir kaç küçük değişiklikle beraber yaptığım bu keki Engin'in elinden zor aldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.Sonrasında hani farklı olsun, siteye malzeme çıksın diye yaptığım tüm kekleri inatla reddetti. Adamcağız buna fena takılmış durumda:)



Gelelim malzemelerimize;
  • 8 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 4 su bardağı un - birden ilave etmemekte fayda var.
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığıtoz kakao
  • 1 çay bardağı file fındık
  • kalıbımızı yağlamak için bir miktar margarin

Yumurtaların hepsini kırıp, toz şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Daha sonra bu karışıma sıvıyağ ve yoğurtu ilave edip, çırpmaya devam ediyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip boza kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Bu karışımın 1/3 'ini başka bir kaba alıyoruz ve buna kakao ilave edip iyice karıştırıyoruz.

Kek kalıbımızı margarin ile güzelce yağlıyoruz. Kekin taban kısmına file fındıklarımızı serpiştiriyoruz. Daha sonra önce sade karışımdan bir miktar döküyoruz. Üzerine kakaolu karışımın tamamını döküp bir çatal yardımı ile hare hare şekiller yapıyoruz. Son olarak kaln tüm sade karışımı tekrar döküyoruz ve yine çatalla hafifçe şekiller yapıyoruz.

Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Bir çubuk ya da bıçak batırarak ortasının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Pişen kekimizi fırından çıkartıp bir ızgara üzerinde hafifçe kendisini çekmesini bekliyoruz. Daha sonra servis edeceğimiz tabağımıza ters çevirip kalıbından çıkartıyoruz.


Bu arada dün akşam Mustafa'yı seyretmeye gittim. İyi ki o kadar çok eleştiriyi okuduktan sonra gitmişim. Ben filmi çok beğenerek izledim. Taraflı bakmadım, ne mesaj verdiği ile değil, O'nun içindeki adamı seyrettim ve ATATÜRK'e bir kez daha hayran oldum. Filmde geçen bir söz tüylerimi ürpertti ve göz yaşlarıma engel olamadım.
"Her şeyi benden bekliyorlar" ...

Ne yazık, bu hala değişmedi... Can Dündar'ın bir TV programında söylediği gibi başımıza ne gelse gidip Ata'mıza şikayet ediyoruz Anıtkabir'de. O'nun gibi birisinin gelmesini bekliyoruz belki de için için..Ya da keşke erken göçmeseydi bu dünyadan diye iç geçiriyoruz. Ya biz ne yapıyoruz? O'nun mirası için ne yapıyoruz? Neden hep bekliyoruz? Mustafa'yı izlerken sadece düşündüğüm, ne istediğini bilen ve bunun için varını yoğunu ortaya koyan müthiş bir insan. İçindeki Mustafa ile ATATÜRK olan bir önder.
Herkesin görüşleri farklı farklı..Ama bir filme bu kadar ağır misyonların yüklenmesini ben doğru bulmuyorum. Bu belgesel ne Atatürk'ümüzü sevenlerin sayısını azaltır, ne de çoğaltır. Sevmeyen O'nu bu filmle sever hale gelmez. İlkokul'dan başlayan zafer hikayeleri ile dolu kitapları okurken, aldığı soluğun , özgürlüğün , dilini, dinini serbestçe yaşarken ama buna rağmen hala farklı düşüncede olan bu filmden bir mucize çıkartmaz.Diyeceğim o ki, sonuçta memnun olsanız da olmasanız da gidin görün. İstemek ve başarmanın arasındaki çizgiyi ve bu çizginin rotasına bakın.
Yarın 10 Kasım..
Saygıyla anıyorum ...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

canım kek muhtesem gorunuyor ellerıne saglık.

bende ılk vızyona gırdıgı gun gıttım 29 ekımde. cok etkılendım ve dedıgın gıbı bırkez daha hayran oldum ATAMA nur içinde yatsın

Kübra dedi ki...

Filmi henüz seyredemedim ama, yazdıklarınızı okudum ve çok etkilendim, hele o sona eklediğiniz sözü herşeyi çok güzel anlatmış, fikirlerinizi paylaştığınız için tşk.
Bu arada kek de harika görünüyor, ellerinize sağlık.
Sevgiler

Feyza Fidan dedi ki...

Mügecim ellerine sağlık, harika görünüyor mermer kek..
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Mügecim mermer kek harika olmuş, özellikle üzerindeki fındık katmanına bayıldım ben, süper bir görüntü oluşturmuş:). Ellerine sağlık..

Bu arada yeni adresim http://www.kristalkelebek.com/
artık buraya bekliyorum:). Adresimi linklerinde de değiştirirsen çok mutlu olurum.

Sevgiler, öpücükler:)..
aslı

Pastanı Seç dedi ki...

kekin harika tatlım
evet bende filmi izledim oldukça da etkilendim.herkese tavsiye ediyorum

sevgiler

Adsız dedi ki...

kekiniz gerçekten çok güzel görünüyor tebrikle,benide listelerinize eklerseniz sevinirim:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails