9 Ekim 2007 Salı

KIŞ İÇİN HAZIRLIKLAR ve TUZLU KURABİYE

Image Hosted by ImageShack.us


Her ne kadar çok fazla üşüdüğüm için kış mevsimi ile aram pek iyi olmasa da kış için yapılan mutfak hazırlıkları bana çok keyif veriyor. Pazara gitme safhasından başlayıp, konserveler, turşular,dondurulmuş taze sebzeler,reçeller hazırlamak çok hoşuma gidiyor...
Bu sene kayınvalidemin hersene yaptığı bir çeşidi ben de denedim.. Hatta bir kavanozunu bitirdik bile diyebilirim :) Yemek harçlarına katmak en güzeli de pat diye canım Menemeni patlatmak için birebir ....

Bunun için ben pazardan yaklaşık 3 kilo kadar salçalık kıpkırmızı domateslerden ve 2 kadar da mis gibi kokan bahçe biberlerinden aldım...

Image Hosted by ImageShack.us

Domateslerin kabuklarını soydum ve yemeklik doğradım... Geniş bir tencerenin içerisine çok çok az sıvıyağ koyup, yine yemeklik doğranmış biberleri katıp hafifçe kavurdum. Biberlerin rengi döndükten sonra domatesleri ekledim ve tencerenin kapağını kapatmadan domatesler hafif pişinceye kadar kaynattım.Biraz tuz ekledim, çok değil ... Çünkü yemeğimiz yaparken de tuz koyacağımız için fazla gelebilir...Daha sonra henüz sıcakken kavanozlara doldurdum, kapaklarını sıkıca kapattım ve kavanozları vakumlamak için ters çevirip soğumaya bıraktım.

Bunun dışında buzluğa taze fasulye, bezelye, enginar ve barbunya da attım tabiii... Hele onlar ayıklanmış oldukları için son dakika yetişmesi gereken yemekler için süper oluyorlar!

Gelelim Tuzlu Kurabiyemize ...

İnternette şöyle kıyır kıyır ağızda dağılacak bir tarif arıyordum ne zamandır... Ve Lezize'nin bloğunda tam aradığım tarifi buldum... İçine bir kaç ilave yaptım, peyniri çıkarttım ... Sonuç gerçekten tam tahmin ettiğim gibi harika oldu... Annem de hatta demirbaş listesine sanırım ekledi bu tarifi, bundan sonra mutfağından eksik etmeyecek :)


Image Hosted by ImageShack.us



Malzemeler:

  • 250 gr oda ısısında tereyağı ya da margarin (Ben Sana Hamurişi kullandım)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu (Dr. Oetker'in susam - çörekotu aromalı olanını kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum)
  • tuz
  • Aldığı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Eğer normal kabartma tozu kullandıysanız 1 çay kaşığı mahlep
  • süslemek için çörekotu ya da susam

Fırınınızı 180 derecede ısıtın...

1 yumurtanın sarısını ayırın ve kalan tüm malzemeyi yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamuru ister elinizde (saç örgüsü, spiral vb) ister tezgahta açıp kalıplarınızla şekillendirip yağlı kağıt serdiğiniz tepsinizin üzerine dizin.

Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve arzuya göre susam ya da çörekotu ile süsleyin.

Kurabiyelerinizin üstü hafif kızarana kadar pişirin...

Yemeye doyamayacaksınız...

Afiyetle,





5 yorum:

nes-kafe dedi ki...

ben domatesleri dograyıp biberleri dograyıp posete atıyorum oyle. buzluktan cıkarıp eritip yapıyorum yemegimi :)

Adsız dedi ki...

bu ne maharet cnm..buzlupumda maalesef yer yok:( ayrıca tuzlukurabıyelerde gel benı yeeee dıyor:)

sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

valla o gün sana geldiğimde yediğim kurabiyeler değilmi evet tatları çok iyi olmuştu doğrusu bende deneyeceğim.Aylin

serinmavi dedi ki...

Hayırlı bayramlar diliyorum canım....Selam ve sevgiler....

Yasemin dedi ki...

cok severim kış hazirliklarini :) ama nedense hep sevmekle kalirim :P olsun bi gun bende kisa hazirlanicam :) ellerine saglik mugecim, bu arada kurabiyeler agiz sulandirmalik :) operum!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails