26 Şubat 2007 Pazartesi

ZEYTİNLİ AYÇÖREĞİ

Image Hosted by ImageShack.us


Bu haftasonu şirketin senede bir sefer düzenlediği konferans için 2 günlüğüne Antalya'ya gittik.Hava inanılmazdı , sanırım 20 derece vardı.. Zaten bunu fırsat bilen arkadaşların çoğu denize dahi girdi.

Ben sıcak iklimlerin insanıyım, güneşi gördüğüm zaman daha bir mutlu ve enerjik oluyorum.
Bu değişiklik sanırım hepimize iyi geldi.Güzel bir otelde, harika bir organizasyon ile çalışma temposundan fırsat bulup biraraya gelemediğimiz arkadaşlarımızı ve onun da ötesinde İstanbul ofislerinde çalışmayanları görme fırsatı yakalamış olduk.Ama bir şey itiraf etmeliyim, günde iki-üç sefer boş bulduğum bilgisayarda nete bağlanıp, buralar ne alemde , kimler yorum bırakmış diye bakmadan da edemedim.Yemekbahane'nin hayatımdaki yeri tartışılmaz derecede önemli bir hal aldı.
Perşembeden beri bir şeyler yazamamanın sıkıntısı ise ayrı :)
Neyse bugün sizlere geçen gün cupcakeleri yazarken bahsettiğim Zeytinli Ayçöreği'nin tarifini vereceğim.Bu tarife biz bayıldık.Şık sunumu ile misafirlerin ise dikkatini ayrı çekiyor, bunu da belirtmeden geçemeyeceğim...

İşte malzemeler: (24 adet çörek için)

  • 1/2 paket toz maya
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 125 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı mahlep
  • 1,5 su bardağı un (Az gelirse ilave edebilirsiniz)

Arası için;

  • 1 kase zeytin (Çekirdekleri çıkartılmış ve ufak doğranmış) Foranın hazır salata zeytinini kullanabilirsiniz.

Üzeri için;

  • Haşhaş tohumu
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1-2 yemek kaşığı yoğurt

Sütü hafif ılıtın, toz mayayı ılınmış süte ilave edip, karıştırarak mayayı eritin. Derin bir kaba unu eleyip koyun.Unun ortasını havuz gibi açıp şeker,mahlep, tuz, mayalı süt, sıvıyağ ve bir yumurtayı ilave edin.Bütün malzemeyi ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun.(Bu esnada eğer hamurunuz fazla yumuşak bir kıvamda ise un ilave edebilirsiniz.)

Mayalanmasını beklemeden hamurunuzu 3 eşit parçaya ayrın. Bu üç parçayı da kendi içerisinde 4 eşit parçaya ayırın. Toplamda 12 hamurunuz olacak. Herbiriniz un serptiğiniz tezgahınızda merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın.Yine bir pasta tabağına açtığınız birinci hamuru koyun, üzerine erimiş tereyağını bir fırça yardımı ile sürün ve üzerine ikinci hamurunuzu serin, yine yağlayın, üçüncüyü koyun, işlemi tekrarlayın.Dördüncü hamuru da en üste koyup yağladıktan sonra bu tabağı buzdolabına kaldırıp, hamuru dinlendirin.

Bu şekilde 4 kat hamurdan oluşan toplam 3 adet pasta tabağınızın olması gerekiyor.Tüm hamurları buzdolabında yaklaşık yarım saat dinlendirin.

Dinlenen 3 set hamuru dolaptan alın.Birinci seti un serptiğiniz tezgahta merdane ile açarak orta büyüklükte bir daire elde edin.Bu daireyi sekiz eşit üçgen elde edecek şekilde bıçakla kesin.
Üçgenlerin geniş tarafına zeytinlerden bir kaşık koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın.Her iki ucundan da bükerek ay şekline getirin.Tüm hamurlara bu işlemi uygulayın.

Yağlanmış fırın tepsisine ay çöreklerinizi dizin.Yumurta ve yoğurdu karıştırıp, çöreklerin üzerlerini iyize bulayın.Son olarak haşhaş tohumu serpin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu çörekler süper... hele de zeytinli ki bayılırım ben... mutlaka denemek lazımm...bu arada ben cupcakeleri kaçırmışım harika görünüyolar.. ellerine sağlık canım...

hatice dedi ki...

Sevgili Müge,
bu çörekler çoook güzel olmuş, anlaşılan ben her çeşidini deniycem:) ellerine sağlık..sevgiler....

Adsız dedi ki...

Müge'cim ayçöreklerin çok güzel görünüyor ellerine sağlık, sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba mügecim yemeklerin çok güzel ....paylaşımların için teşekkürler canımm ... bende beklerim sevgilerimle...

Yemekbahane dedi ki...

Ziyaretleriniz için çok teşekkür ediyorum hepinize.
Ayşegülcüm, çörekleri beğeneceğinize eminim..Denemekte fayda var ;)
Hatice, patateslisini en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum, eminim o da harika olacaktır.
Esracığım, ben de teşekkür ediyorum geldiğin için.
EbruliTatlar, yorumun için çok sağol, sana da teşekkür ediyorum.

NiNo dedi ki...

merhaba canim ziyaretin ve yorumun icin cok tesekkurler sayfana arada giriyorum cok hosuma gidiyor hersey harika ellerine saglik canim sevgiler

Adsız dedi ki...

Ayçörekleri muhteşem, pastane çöreği gibi. Ellerine sağlık, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Çörek gerçekten çok cezbedici. Denemeyi kafama koydum, umarım kısa zamanda fırsat bulabilirim.

sevgiler..

aintabsofrasi.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Zeytinli ay çöreği nefis olmuş ellerine sağlık.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails