20 Şubat 2018 Salı

CEVİZ KROKANLI MUZLU KUP



Bardakta sunulan tatlıları her zaman severim. Hem sunumu şıklaşıyor hem de ikramı oldukça kolay oluyor. 

"Merhaba misafir, buyurun tatlınız :)" "Buyurun, bu da kaşık" bitti... :) 

Klasik etimek tatlısından esinlenerek yaptığım bu kup bulut gibi hafif muhallebisinin içinden gelen kıtır krokanlar ve karamel tadı ile çok eğlenceli bir hal aldı desem acaba çok mu magazin yapmış olurum, ne dersiniz..

Buyurun tarife geçelim ..

Malzemeler: (8 adet kup - tabii bardağın ölçüsüne göre değişebilir)

Krokan için;
  • 2 su bardağı bütün ceviz içi
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
Etimeklerinin şerbeti;
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı su
Muhallebi için;
  • 1 kg süt 
  • 5 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (ben tatlıları çok tatlı sevmem, arzu ederseniz arttırabilirsiniz ama içindeki diğer malzemelerdeki şekeri göz ardı etmemenizi tavsiye ederim)
  • 1 paket toz vanilya
  • 1 paket krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket etimek (tuzsuz)
  • 2-3 adet muz

Yapılışı:
  1. Öncelikle krokan ile başlayalım. Bir tepsi ya da tabağa yağlı kağıt seriyoruz.
  2. Bir tavaya toz şekeri koyup orta ısıda eritiyoruz, şeker eriyince ısıyı yükseltip renginin fındık kabuğu rengi almasını sağlıyoruz.
  3. Rengi değişen şekerin içine cevizleri atıp heryerine şeker gelmesini sağlayacak şekilde karıştırıyoruz. Sonra hazırladığımız yağlı kağıda döküp yayarak soğumaya bırakıyoruz.
  4. Etimeklerin şerbeti için yine bir tavaya toz şekeri koyup tıpkı karameli yaparken olduğu gibi şekeri hafifçe yakıyoruz. Şeker renk değiştirdiğinde dikkatlice suyu ekliyoruz ve bir taşım karıştırarak ocağın altını kapatıyoruz.
  5. Sütün 3/4'ünü bir derin kaseye alıyoruz. Un, şeker ve vanilyayı ekleyerek iyice çırpıyoruz. Bir tel süzgeçten geçirip muhallebiyi pişireceğimiz tencereye aktarıyoruz.
  6. Muhallebiyi karıştırarak göz göz oluncaya kadar pişiriyoruz.
  7. Sıcakken içine krema ve tereyağı katarak mikserle 7-8 dk kadar çırpıyoruz. Bu aşamada ayırdığımız sütten kıvamına göre ilave etmemiz gerekebilir. Muhallebimizin kıvamı kaşıktan su gibi akmasa da orta akışkanlıkta, çok yoğun olmayan bir kıvamda olmalı.
  8. Kuplarımıza porsiyonlamaya başlayabiliriz.
  9. Bir dilim etimekten alıp bir kaç parçaya kırarak kubun dibine koyuyoruz. Üzerine etimeği ıslatacak şekilde şerbetten gezdiriyoruz. Tüm kuplara önce etimekleri yerleştirip kalan şerbeti çektirmek ve karamel sos elde etmek için ocağın altını açıyoruz. Ocakta kaynayan karamel bir süre sonra suyu buharlaşarak daha kıvamlı bir hale geliyor, bunu muhallebinin aralarına kullanacağız.
  10. Tepsiye yaydığımız krokanları bir mutfak robotu yardımı ile orta irilikte parçalıyoruz.
  11. Kuplara yerleştirdiğimiz etimeklerin üzerine muhallebiden döküyoruz. Muz dilimliyoruz. Karamel sostan gezdiriyoruz, krokan serpiştiriyoruz ve tekrar muhallebi döküyoruz. En üstüne krokan serperek ve biraz da krokan sosundan gezdirerek kuplarımızı tamamlıyoruz. 

Afiyetle, sağlıkla








Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails